12 °C Budapest

Öten küzdenek a kávét kedvelők kegyeiért

Pénzcentrum
2008. július 28. 08:30

A belvárosi ingatlanpiacon egyelőre nem érződik látványos felfutás a gyorskávézó-láncok bejövetele kapcsán. Igaz, a sajtóban egyre újabb hálózatokról lehet olvasni, azonban a szakértők úgy vélekednek, ez sem eddig, sem pedig középtávon nem dobja meg a bérleti díjakat azoknál a kis üzleteknél, amelyek alkalmasak lehetnek a "coffe to go" szolgáltatásra - írja a Napi Gazdaság.

A fővárosi piacon összesen 11 érkező, illetve már működő hálózat van jelen, ugyanakkor az elemzők szerint a láncok nem érdekeltek a gyors bővítésben. Ennek az az oka, hogy ha a láncok éppen egyszerre lépnének nagyot, s egyenként 4-5, vagy akár ennél is több boltot nyitnának, rövid időn belül túlkínálat keletkezne, ami csökkentené az árakat, s kisebb jövedelmezőséghez vezetne.

A várakozások szerint a gyorskávézók egyre inkább átrendezik majd a hazai kávézási szokásokat. Markóczi Béla, a California Coffee cégvezetője szerint ez egy teljesen természetes folyamat, mivel a láncok az amerikai stílust kínálják. Ott pedig a kávézók jelentős része munkába menet fogyasztja el az italt. A cégvezető szerint az most jót tenne, ha a nagy láncok erőteljesebb növekedésnek indulnának, ezzel ugyanis tágítanák a piacot. Jelenleg a 11 versenyzőből 5 áll ténylegesen versenyben.

A vendéglősök szerint a coffee to go középtávon itthon óriási üzleti lehetőséget kínál, hiszen sem Budapesten, sem pedig másutt nincsenek úgynevezett reggelizőhelyek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?