EU-s fejlesztések indulnak a Nyíregyházi Állatparkban!

Pénzcentrum
2008. július 17. 12:13

Európai uniós támogatással megkezdődhetnek a nyíregyházi Ócenárium, Esőerdőház és Tarzan ösvénye építési munkálatai: a 2010 tavaszára mintegy 1,6 milliárd forintból megvalósuló beruházás eredményeként Magyarországon egyedülálló látványossággal büszkélkedhet majd a szabolcsi megyeszékhely. Az erről szóló támogatási szerződést szerdán írták alá a Nyíregyházi Állatpark és az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség illetékesei Nyíregyházán.

Kiemelt helyen szerepel a turizmus az európai uniós fejlesztési források felhasználásában. A 2004-2006-os Nemzeti Fejlesztési Terv keretében három év alatt összesen 142, kimondottan turisztikai pályázat kapott összesen 31 milliárd forintos EU-támogatást. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként ennél majdnem tízszer több pénz, összesen csaknem 300 milliárd forint jut a turisztikai ágazat fejlesztésére, többek között olyan példaértékű látványosságok megvalósítására, mint amilyen a nyíregyházi beruházás, amely-nek csaknem 800 millió forintos uniós támogatásáról - egyedi eljárásrend alapján - 2007 novemberében döntött a kormány.

A mintegy 24 hektáros Nyíregyházi Állatpark már ma is különlegesnek számít a vidéki állatkertek sorában: afrikai elefántot, fehértigrist és páncélos rinocéroszt például csak itt láthat a nagyérdemű. Nem véletlen, hogy a vidéki állatkertek közül a legnagyobb látogatottsággal - évente 300 ezer vendéggel - a nyíregyházi büszkélkedhet. Ráadásul az új látnivalók megépítésével a látogatók számának jelentős bővülésére számítanak a szakemberek. Reményeik szerint e beruházásnak is köszönhetően többen és több időt töltenek majd el a Nyírség fővárosában.

Nem akármilyen fejlesztést indítanak el most Nyíregyházán európai uniós támogatással, hiszen mintegy 3800 négyzetméteres ócenáriumot és esőerdőházat építenek 2010 tava-szára az állatparkban. A Zöld Piramis nevet viselő épület föld alatti szintjén, egy félmillió literes akváriumban az Indiai-óceán élővilágát - cápákat, rájákat, korallokat -csodálhat¬ják meg a látogatók. A medence fölötti szinten pedig igazi őserdő várja majd az érdeklődőket, ahol igazi trópusi környezetben lesznek megfigyelhetők az orángutánok, a krokodilok és az óriáskígyók is. Az ugyancsak 2010-re megépülő "Tarzan ösvénye" egy 200 méter hosszú híddal kapcsolódik majd az Afrika-házhoz, így újszerűen, szafari-jelleggel, a hídról lesznek megtekinthetők a fekete kontinens állatai.

A fejlesztések eredményeként 12 új munkahelyet is teremtenek a szabolcsi megyeszék-helyen, és a jelenlegi 3500-ról 4500-ra nő majd a Nyíregyházi Állatparkban bemutatott egzotikus egyedek száma. A szakemberek várakozásai szerint 2011-re éves szinten már 426 ezer állatkerti látogatóval - és persze egészen egyedülálló látnivalókkal - büszkélkedhetnek majd a nyíregyháziak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?