Több ezer milliárd forint gazdaságfejlesztésre

Pénzcentrum
2008. július 9. 11:14

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Programra 2004 és 2006 között közel 21 ezer rögzített pályázat érkezett, a keret több mint kétszeresét, 335 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel. Ebből mintegy 10 ezer érvényes támogatással, szerződéssel rendelkező pályázat volt mintegy 165 milliárd forint értékben. A négy prioritást (beruházás-ösztönzés, kis és közepes méretű vállalkozások fejlesztése, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység támogatása, információs társadalom és gazdaság fejlesztése) megfogalmazó operatív program a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság emelése terén is háromszorosan túlteljesítette a célértéket.

A GDP 2004-2006 között mintegy 3035 milliárd forinttal nőtt, amelyből a közel 10 ezer uniós gazdaságfejlesztési pályázat hatására bekövetkezett emelkedés 290 milliárd forint, az összes növekmény 9,5%-a. A 2015-ig meghirdetett Gazdaságfejlesztési Operatív Program is hasonlóan népszerű: eddig 4600 pályázó mintegy 236 milliárd forint támogatást igényelt. A két program eredményeit Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Kocsis Magdolna, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője értékelte.
A GDP 2004-2006 között mintegy 3035 milliárd forinttal nőtt, melyből a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program hatására bekövetkezett emelkedés 290 milliárd forint, az összes növekmény 9,5%-a. A pályázatok fogadása lezárult, a még zajló kifizetések aránya ma már közel 90 %.

A programnak jelentős pozitív hozadéka volt az esélyegyenlőség és a környezetvédelem terén is, és több mint 83 ezer munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez - ezen belül közel 21 ezer létrehozásához - járult hozzá.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának célja a magyar gazdaság tartós növekedésének biztosítása, ezen belül is négy terület (a K+F, a kis- és középvállalkozások, a modern üzleti környezet, illetve a kkv-k) fejlesztése, finanszírozásuk elősegítése.

2008. első EU-s gazdaságfejlesztési pályázatainak beadási határideje május 5-én lejárt. Tavalyhoz hasonlóan idén is élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre álló keretek jelentős túljegyzése jellemezte a komplex technológiafejlesztési pályázatokat. 2007-hez képest több változás is történt, ilyen például, hogy a tavalyival azonos célú kiírásokra a korábbinál magasabb összegeket lehetett igényelni, és nagyobb figyelem jut a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség támogatására is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legfrissebb adatok alapján a kiírt pályázatok kerete 329 milliárd forint, melyből 77 milliárd forintnyit 2008-ban hirdettek meg. Eddig 4600 pályázat érkezett, 236 milliárd forint igényelt támogatással, és közel 1800 hatályos szerződés született 135 milliárd forint értékben. Egy forint Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatás több mint 2 forintnyi magánforrást mozgat meg, a magánforrások összértéke 142 milliárd Ft.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05