27 °C Budapest

Kétéves csúcson a K&H KKV bizalmi index - a vállalkozások fele követné az inflációt

Pénzcentrum
2008. július 9. 14:15

2008 második negyedévében az előző három hónaphoz képest további 11 ponttal nőtt a K&H kkv bizalmi index, és így -24 ponton zárt. A közterhekkel, gazdaságpolitikával és a hitelkamatokkal kapcsolatban továbbra is erősen negatívak a várakozások. A közterhek megítélésében így is jelentős javulás figyelhető meg, s egyre jobban bíznak a vállalkozások az Európai Unió pályázataiban is.

A K&H kkv bizalmi index jelentős mértékben javult 2008 második negyedévében, s -24 ponton zárt, ami a legjobb érték 2006 első negyedéve óta. Leginkább a kereskedelemben és a szolgáltatóiparban működő vállalkozások vezetőinek megítélése javult, illetve csökkentek a különbségek a különböző méretű vállalkozások bizalmi indexe között. A közterhek és az EU-s támogatások megítélésében tapasztalható jelentős javulás, illetve az előző negyedévinél többen tervezik belföldi bankhitel felvételét.

A részindexek közül leginkább a közterhek terén figyelhető meg javulás. A vállalatvezetők többsége (47 százalék) még mindig további növekedést vár, de ennek mértékét kevésbé drasztikusan ítélik meg, mint az előző negyedévben. Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy mind több vállalatvezető hisz abban, hogy az elkövetkező egy év a közterhek csökkenésének éve lesz. A tavaly decemberi -75 pontos érték mostanra -27 pontra javult. Mindeközben a megkérdezett vállalatvezetők mindössze 30 százaléka gondolja azt, hogy több, mint 5 százalékkal nőnek a közterhek az elkövetkező egy évben - ez a részindex sem volt ilyen alacsony 2006 első negyedéve óta. Ezzel párhuzamosan (bár jóval kisebb mértékben) javult a kormányzati gazdaságpolitika megítélése is.

Szintén jelentős hatása van a főindexre annak, hogy egyre többen tartják lehetségesnek az európai uniós támogatásokhoz való hozzájutást. A finanszírozási források közül továbbra is a belföldi banki hitel a legnépszerűbb a kkv-k körében (48 százalék - ez 6 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest). Vissza nem térítendő támogatásokat 7 százalékkal kevesebben (17 százalék) vennének igénybe, mint az előző időszakban. A mezőgazdasági szektor vállalatai továbbra is rendkívül nagy arányban számítanak pályázati lehetőségekre, 86 százalékuk tartja reálisnak, hogy európai uniós támogatáshoz juthat hozzá.

A kérdésre, hogy egy éven belül hogyan alakítja majd árait, többen válaszolták azt, hogy terveznek áremelést, mint az elmúlt negyedévben. Továbbra is az inflációt követő áremelést tervezők alkotják a legnagyobb csoportot (46 százalék), az infláció alatti emelés és a szinten tartás közül mintegy két és félszer annyian inkább az utóbbit választják (25 százalék). A legnagyobb áremelési szándék a szolgáltatás szektorban tapasztalható (68 százalék).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004. óta méri fel negyedévente a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja össze, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően. Az országosan 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló legfrissebb felmérés 2008. június 9-16. között készült. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?