13 °C Budapest

Aláírták a Közép-Dunántúli Régió kiemelt projektjeinek első támogatási szerződését

Pénzcentrum
2008. július 7. 15:18

Balatonfüred a balatonfüredi kistérség szervező központja, a Balaton Régió egyik legnagyobb kulturális és történelmi hagyománnyal rendelkező települése. A reformkori városrész, a Balaton partján fekszik, a Balatoni Riviéra övezetében. Ez a városrész 2005-ben Műemléki Jelentőségű Terület besorolást kapott.

Balatonfüred önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a reformkori városközpont fejlesztésére. A kiemelt projektnek köszönhetően a 2005-ben műemléki jelentőségűnek nyilvánított városrészben lehetőség nyílik a leromlott állapotú Vasary Kastély, két múzeum, számos tér és park felújítására.
A projekt a város hosszútávú stratégiai céljaihoz illeszkedik, a Regionális Operatív Programban támogatást nyert "Balaton-part ékköve I." folytatása, az itt tervezett fejlesztések ennek a projektnek az eredményeire épülnek. A beruházás egyedi a régióban, hiszen egy történelmi városrész komplex fejlesztésére koncentrál.

A projekt megvalósításának helyszínei:
• A reformkori városrészben lévő Blaha u. 3. szám alatti épület felújítása közösségi funkció kialakításával: Városi Helytörténeti Gyűjtemény valamint Turisztikai Információs Központ létrehozása.
• A Jókai Mór Emlékmúzeum felújítása, a városrész parkjainak rekonstrukciója, a "Történelmi emlékhelyek, szobrok útjá"-nak kialakítása.
• A városrészre vezető önkormányzati utak felújítása, modern utcabútorokkal, új közvilágítással való felszerelése.
• A reformkori városközpont közepén elhelyezkedő ún. Vaszary kastély rekonstrukciója és abban kulturális funkció kialakítása a környezetében lévő közpark rendezésével.

A fejlesztések célja a Balaton térség versenyképességének javítása, a térség idegenforgalmi vonzerejének növelése, a történelmi és kulturális értékek kihasználása, megőrzése és az erős szezonalitás csökkentése. A várhatóan 2010 márciusában befejezett fejlesztés jelentősen hozzájárul a munkaerőpiac szezonalitásának csökkentéséhez.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm