3 °C Budapest

Mától mintegy 50 milliárd forint uniós pénz vár gazdára

Pénzcentrum
2008. június 2. 05:55

Megkezdődött az év hatodik hónapja, s éppen írja ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a legújabb, kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására szolgáló uniós pályázatokat. Az NFÜ szerint A 2004-2006-os fejlesztési időszakhoz képest az új kiírások jelentős egyszerűsítéseket tartalmaznak, de nézzük, miről is van szó!


A kiírások a mai napon jelennek majd meg az NFÜ honlapján, azonban az április folyamán lezajlott társadalmi egyeztetés nyomán már előzetesen lehet tudni néhány fontosabb dolgot a pályázatokkal kapcsolatosan.

Piacorientált kutatás-fejlesztés

A 2004-2006-os fejlesztési időszakban megjelent kiírásokhoz képest változást jelent, hogy a pályázó méretére vonatkozó korlátozásokban már nem szerepel, hogy kizárólag kis- és középvállalkozás indulhat. Emellett az összeférhetetlenségekre vonatkozó szabályok is bekerültek a kiírásokba.

A fizikai befejezés határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 36. hónap vége, vagy 2012. június 30., a befejezést követő ötödik (kkv-k esetében harmadik) naptári év végéig kell a projektet az adott régióban fenntartani és üzemeltetni. Módosult a kötelezettségvállalás is, ugyanis a pályázónak azt kell vállalnia, hogy legalább a k+f projekttámogatás jogcímen elszámolni kívánt összes költség 10 százalékát elérő kutatási tevékenység elvégzésével költségvetési vagy non-profit kutatóhelyet bíz meg.

A pályázatokat július 25-től lehet majd benyújtani egészen szeptember 1-ig. A konstrukció célja egyébként olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas értéket képviselő prototípusok létrehozására irányulnak.

Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése

Ezen pályázati kiírásban az egyeztetések során közzétett dokumentáció alapján kikerült a pályázó méretére vonatkozó minden korlátozás, ellenben bekerültek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok. A kötelezettségvállalások enyhültek, ugyanis kikerült a projekt eredményeinek műszaki és tudományos konferenciák révén való terjesztésének, valamint a tudományos vagy műszaki folyóiratokban való közzététel kötelezettsége.

A fizikai befejezés határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 36. hónap vége, vagy 2012. június 30., a fenntartási kötelezettség hasonlóan módosult a Piacorientált kutatás-fejlesztési pályázatok esetében ismertetetthez. Pályázni július 25-től lehet majd, egészen december 1-ig. A pályázatok célja a már létező, eredményeket felmutatni képes, a vállalati együttműködés előmozdítására kialakított kutatási-fejlesztési központjaiból alakított gazdasági társaságok megerősítése.

Innovációs és technológiai parkok támogatása

A konstrukciók célja a pólusvárosokban olyan koncentrált kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központok ("science parkok") kialakítása, amelyek megfelelő infrastruktúra létrehozásával az adott ágazat vagy szakterület számára egyedi, magas szintű, testre szabott k+f+i szolgáltatások széles skáláját képesek nyújtani.

A módosítások szerint az innovációs és technológiai parkokba olyan vállalkozások is bekerülhetnek, akik esetenként a végzett k+f tevékenységhez kötődő termelési és szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ebben az esetben is bekerültek az összeférhetetlenségi szabályok, illetve kiegészítésként bekerült, hogy a projekt fizikai befejezésének meg kell valósulnia a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatási Szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 24 hónapon belül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pályázni augusztus 15-től december 1-ig lehet majd.

Vállalati innováció

A kiírások célja olyan innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinek támogatása, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják.

Az előző kiíráshoz képest módosulást jelent, hogy kikerült azon korlátozás, amely szerint a pályázó kizárólag kkv lehet. Ebben az esetben is bekerültek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok. Új feltétel, hogy a pályázónak legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie. A projekt fizikai befejezésének határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 30. hónap vége, vagy 2011. december 31.

A fenntartási kötelezettségnél pontosításra került, hogy a projekt fizikai befejezési évét követő 5. (KKV-k esetében 3.) naptári év végéig kell a projektet az adott régióban fenntartani és üzemeltetni. Pályázni augusztus 15-től szeptember 30-ig lehet majd.

Vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése

Az új kiírások célja a közvetlenül hasznosuló k+f tevékenység erősítése és feltételeinek megteremtése vállalati k+f kutatóhelyek létesítésével, illetve bővítésével, valamint a vállalati k+f kapacitások regionálisan kiegyensúlyozott ösztönzése.


A pontos változásokat és feltételeket tehát a mai napon megjelenő kiírásokból tudhatjuk meg, hiszen jelen cikkünk alapját a társadalmi egyeztetés során megjelent előzetes kiírásai képezték.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57