13 °C Budapest

Mától mintegy 50 milliárd forint uniós pénz vár gazdára

Pénzcentrum
2008. június 2. 05:55

Megkezdődött az év hatodik hónapja, s éppen írja ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a legújabb, kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására szolgáló uniós pályázatokat. Az NFÜ szerint A 2004-2006-os fejlesztési időszakhoz képest az új kiírások jelentős egyszerűsítéseket tartalmaznak, de nézzük, miről is van szó!


A kiírások a mai napon jelennek majd meg az NFÜ honlapján, azonban az április folyamán lezajlott társadalmi egyeztetés nyomán már előzetesen lehet tudni néhány fontosabb dolgot a pályázatokkal kapcsolatosan.

Piacorientált kutatás-fejlesztés

A 2004-2006-os fejlesztési időszakban megjelent kiírásokhoz képest változást jelent, hogy a pályázó méretére vonatkozó korlátozásokban már nem szerepel, hogy kizárólag kis- és középvállalkozás indulhat. Emellett az összeférhetetlenségekre vonatkozó szabályok is bekerültek a kiírásokba.

A fizikai befejezés határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 36. hónap vége, vagy 2012. június 30., a befejezést követő ötödik (kkv-k esetében harmadik) naptári év végéig kell a projektet az adott régióban fenntartani és üzemeltetni. Módosult a kötelezettségvállalás is, ugyanis a pályázónak azt kell vállalnia, hogy legalább a k+f projekttámogatás jogcímen elszámolni kívánt összes költség 10 százalékát elérő kutatási tevékenység elvégzésével költségvetési vagy non-profit kutatóhelyet bíz meg.

A pályázatokat július 25-től lehet majd benyújtani egészen szeptember 1-ig. A konstrukció célja egyébként olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas értéket képviselő prototípusok létrehozására irányulnak.

Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése

Ezen pályázati kiírásban az egyeztetések során közzétett dokumentáció alapján kikerült a pályázó méretére vonatkozó minden korlátozás, ellenben bekerültek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok. A kötelezettségvállalások enyhültek, ugyanis kikerült a projekt eredményeinek műszaki és tudományos konferenciák révén való terjesztésének, valamint a tudományos vagy műszaki folyóiratokban való közzététel kötelezettsége.

A fizikai befejezés határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 36. hónap vége, vagy 2012. június 30., a fenntartási kötelezettség hasonlóan módosult a Piacorientált kutatás-fejlesztési pályázatok esetében ismertetetthez. Pályázni július 25-től lehet majd, egészen december 1-ig. A pályázatok célja a már létező, eredményeket felmutatni képes, a vállalati együttműködés előmozdítására kialakított kutatási-fejlesztési központjaiból alakított gazdasági társaságok megerősítése.

Innovációs és technológiai parkok támogatása

A konstrukciók célja a pólusvárosokban olyan koncentrált kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központok ("science parkok") kialakítása, amelyek megfelelő infrastruktúra létrehozásával az adott ágazat vagy szakterület számára egyedi, magas szintű, testre szabott k+f+i szolgáltatások széles skáláját képesek nyújtani.

A módosítások szerint az innovációs és technológiai parkokba olyan vállalkozások is bekerülhetnek, akik esetenként a végzett k+f tevékenységhez kötődő termelési és szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ebben az esetben is bekerültek az összeférhetetlenségi szabályok, illetve kiegészítésként bekerült, hogy a projekt fizikai befejezésének meg kell valósulnia a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatási Szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 24 hónapon belül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pályázni augusztus 15-től december 1-ig lehet majd.

Vállalati innováció

A kiírások célja olyan innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinek támogatása, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják.

Az előző kiíráshoz képest módosulást jelent, hogy kikerült azon korlátozás, amely szerint a pályázó kizárólag kkv lehet. Ebben az esetben is bekerültek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok. Új feltétel, hogy a pályázónak legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie. A projekt fizikai befejezésének határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 30. hónap vége, vagy 2011. december 31.

A fenntartási kötelezettségnél pontosításra került, hogy a projekt fizikai befejezési évét követő 5. (KKV-k esetében 3.) naptári év végéig kell a projektet az adott régióban fenntartani és üzemeltetni. Pályázni augusztus 15-től szeptember 30-ig lehet majd.

Vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése

Az új kiírások célja a közvetlenül hasznosuló k+f tevékenység erősítése és feltételeinek megteremtése vállalati k+f kutatóhelyek létesítésével, illetve bővítésével, valamint a vállalati k+f kapacitások regionálisan kiegyensúlyozott ösztönzése.


A pontos változásokat és feltételeket tehát a mai napon megjelenő kiírásokból tudhatjuk meg, hiszen jelen cikkünk alapját a társadalmi egyeztetés során megjelent előzetes kiírásai képezték.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem