Mától mintegy 50 milliárd forint uniós pénz vár gazdára

Pénzcentrum
2008. június 2. 05:55

Megkezdődött az év hatodik hónapja, s éppen írja ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a legújabb, kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására szolgáló uniós pályázatokat. Az NFÜ szerint A 2004-2006-os fejlesztési időszakhoz képest az új kiírások jelentős egyszerűsítéseket tartalmaznak, de nézzük, miről is van szó!


A kiírások a mai napon jelennek majd meg az NFÜ honlapján, azonban az április folyamán lezajlott társadalmi egyeztetés nyomán már előzetesen lehet tudni néhány fontosabb dolgot a pályázatokkal kapcsolatosan.

Piacorientált kutatás-fejlesztés

A 2004-2006-os fejlesztési időszakban megjelent kiírásokhoz képest változást jelent, hogy a pályázó méretére vonatkozó korlátozásokban már nem szerepel, hogy kizárólag kis- és középvállalkozás indulhat. Emellett az összeférhetetlenségekre vonatkozó szabályok is bekerültek a kiírásokba.

A fizikai befejezés határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 36. hónap vége, vagy 2012. június 30., a befejezést követő ötödik (kkv-k esetében harmadik) naptári év végéig kell a projektet az adott régióban fenntartani és üzemeltetni. Módosult a kötelezettségvállalás is, ugyanis a pályázónak azt kell vállalnia, hogy legalább a k+f projekttámogatás jogcímen elszámolni kívánt összes költség 10 százalékát elérő kutatási tevékenység elvégzésével költségvetési vagy non-profit kutatóhelyet bíz meg.

A pályázatokat július 25-től lehet majd benyújtani egészen szeptember 1-ig. A konstrukció célja egyébként olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas értéket képviselő prototípusok létrehozására irányulnak.

Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése

Ezen pályázati kiírásban az egyeztetések során közzétett dokumentáció alapján kikerült a pályázó méretére vonatkozó minden korlátozás, ellenben bekerültek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok. A kötelezettségvállalások enyhültek, ugyanis kikerült a projekt eredményeinek műszaki és tudományos konferenciák révén való terjesztésének, valamint a tudományos vagy műszaki folyóiratokban való közzététel kötelezettsége.

A fizikai befejezés határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 36. hónap vége, vagy 2012. június 30., a fenntartási kötelezettség hasonlóan módosult a Piacorientált kutatás-fejlesztési pályázatok esetében ismertetetthez. Pályázni július 25-től lehet majd, egészen december 1-ig. A pályázatok célja a már létező, eredményeket felmutatni képes, a vállalati együttműködés előmozdítására kialakított kutatási-fejlesztési központjaiból alakított gazdasági társaságok megerősítése.

Innovációs és technológiai parkok támogatása

A konstrukciók célja a pólusvárosokban olyan koncentrált kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központok ("science parkok") kialakítása, amelyek megfelelő infrastruktúra létrehozásával az adott ágazat vagy szakterület számára egyedi, magas szintű, testre szabott k+f+i szolgáltatások széles skáláját képesek nyújtani.

A módosítások szerint az innovációs és technológiai parkokba olyan vállalkozások is bekerülhetnek, akik esetenként a végzett k+f tevékenységhez kötődő termelési és szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ebben az esetben is bekerültek az összeférhetetlenségi szabályok, illetve kiegészítésként bekerült, hogy a projekt fizikai befejezésének meg kell valósulnia a projekt megkezdését, vagy amennyiben a projekt a Támogatási Szerződés hatályba lépéséig nem kezdődött meg, a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 24 hónapon belül.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pályázni augusztus 15-től december 1-ig lehet majd.

Vállalati innováció

A kiírások célja olyan innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinek támogatása, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják.

Az előző kiíráshoz képest módosulást jelent, hogy kikerült azon korlátozás, amely szerint a pályázó kizárólag kkv lehet. Ebben az esetben is bekerültek az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok. Új feltétel, hogy a pályázónak legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie. A projekt fizikai befejezésének határideje a Támogatási Szerződés hatályba lépését követő 30. hónap vége, vagy 2011. december 31.

A fenntartási kötelezettségnél pontosításra került, hogy a projekt fizikai befejezési évét követő 5. (KKV-k esetében 3.) naptári év végéig kell a projektet az adott régióban fenntartani és üzemeltetni. Pályázni augusztus 15-től szeptember 30-ig lehet majd.

Vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése

Az új kiírások célja a közvetlenül hasznosuló k+f tevékenység erősítése és feltételeinek megteremtése vállalati k+f kutatóhelyek létesítésével, illetve bővítésével, valamint a vállalati k+f kapacitások regionálisan kiegyensúlyozott ösztönzése.


A pontos változásokat és feltételeket tehát a mai napon megjelenő kiírásokból tudhatjuk meg, hiszen jelen cikkünk alapját a társadalmi egyeztetés során megjelent előzetes kiírásai képezték.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?