16 °C Budapest

Magyarországon épülhet az uniós K+F-központ? - Holnap este eldőlhet

Pénzcentrum
2008. május 28. 09:06

Jó eséllyel nyerheti el Budapest az uniós K+F-központért folytatott küzdelmet - írja a Népszabadság különböző forrásaira hivatkozva. Holnap este sorsdöntő EU-miniszteri vacsorára kerül sor, amelyen megszülethet az egyhangú támogatást igénylő döntés. Az is lehet azonban, hogy csak a júniusi EU-csúcson születik meg a döntés. Az uniós központ helyszínének politikai jelentősége túlnő valódi súlyán, emiatt nagy erőket mozgósított a magyar kormány, illetve szaktárca az intézményért folytatott küzdelemben.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) a köztudatban uniós kutatás-fejlesztési központ ként (K+F) szerepel, holott "csupán" az EU vállalatainak, egyetemeinek és kutatóintézeteinek a K+F-tevékenységét hivatott koordinálni, valamint ezek stratégiájáért felel majd. A koordinációs szerepből fakadóan az intézménynek hosszú távon is csak mintegy 60 alkalmazottja lenne.

Az EITI létrehozásával az Európai Unió célja, hogy az innováció terén felzárkózzon a fő versenytársának számító Egyesült Államokhoz és Japánhoz. Az EU átlagosan a GDP-jének 1.84%-át költi kutatás-fejlesztési célokra (2006-os adatok), míg az Egyesült Államok 2.6%-át. Az EU hosszú távú célja, hogy ez a ráta 3%-ra emelkedjen. Az EITI székhelyének kiválasztásában nem szempont, hogy a fogadó ország mennyit költ K+F-re (Magyarország 2006-ban a GDP-jének alig 1%-át), a székhelyről szóló döntés tisztán politikai alapú.

A központért folytat küzdelmet még a lengyel Wroclaw, amelyet szintén nagy esélyesnek mondanak, továbbá Bécs és Pozsony közös pályázatként, a német Jéna és a spanyol Sant Cugat de Valles. Budapest esélye azért is nagy, mert hazánkban még egyetlen uniós ügynökség sem kapott helyet. Amennyiben Magyarország nyerné a küzdelmet, úgy az intézmény a Lágymányosi Híd budai lábánál található Infoparkban kapna helyet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?