22 °C Budapest

Magyarországon épülhet az uniós K+F-központ? - Holnap este eldőlhet

Pénzcentrum
2008. május 28. 09:06

Jó eséllyel nyerheti el Budapest az uniós K+F-központért folytatott küzdelmet - írja a Népszabadság különböző forrásaira hivatkozva. Holnap este sorsdöntő EU-miniszteri vacsorára kerül sor, amelyen megszülethet az egyhangú támogatást igénylő döntés. Az is lehet azonban, hogy csak a júniusi EU-csúcson születik meg a döntés. Az uniós központ helyszínének politikai jelentősége túlnő valódi súlyán, emiatt nagy erőket mozgósított a magyar kormány, illetve szaktárca az intézményért folytatott küzdelemben.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) a köztudatban uniós kutatás-fejlesztési központ ként (K+F) szerepel, holott "csupán" az EU vállalatainak, egyetemeinek és kutatóintézeteinek a K+F-tevékenységét hivatott koordinálni, valamint ezek stratégiájáért felel majd. A koordinációs szerepből fakadóan az intézménynek hosszú távon is csak mintegy 60 alkalmazottja lenne.

Az EITI létrehozásával az Európai Unió célja, hogy az innováció terén felzárkózzon a fő versenytársának számító Egyesült Államokhoz és Japánhoz. Az EU átlagosan a GDP-jének 1.84%-át költi kutatás-fejlesztési célokra (2006-os adatok), míg az Egyesült Államok 2.6%-át. Az EU hosszú távú célja, hogy ez a ráta 3%-ra emelkedjen. Az EITI székhelyének kiválasztásában nem szempont, hogy a fogadó ország mennyit költ K+F-re (Magyarország 2006-ban a GDP-jének alig 1%-át), a székhelyről szóló döntés tisztán politikai alapú.

A központért folytat küzdelmet még a lengyel Wroclaw, amelyet szintén nagy esélyesnek mondanak, továbbá Bécs és Pozsony közös pályázatként, a német Jéna és a spanyol Sant Cugat de Valles. Budapest esélye azért is nagy, mert hazánkban még egyetlen uniós ügynökség sem kapott helyet. Amennyiben Magyarország nyerné a küzdelmet, úgy az intézmény a Lágymányosi Híd budai lábánál található Infoparkban kapna helyet.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?