13 °C Budapest

Magyarországon épülhet az uniós K+F-központ? - Holnap este eldőlhet

Pénzcentrum
2008. május 28. 09:06

Jó eséllyel nyerheti el Budapest az uniós K+F-központért folytatott küzdelmet - írja a Népszabadság különböző forrásaira hivatkozva. Holnap este sorsdöntő EU-miniszteri vacsorára kerül sor, amelyen megszülethet az egyhangú támogatást igénylő döntés. Az is lehet azonban, hogy csak a júniusi EU-csúcson születik meg a döntés. Az uniós központ helyszínének politikai jelentősége túlnő valódi súlyán, emiatt nagy erőket mozgósított a magyar kormány, illetve szaktárca az intézményért folytatott küzdelemben.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) a köztudatban uniós kutatás-fejlesztési központ ként (K+F) szerepel, holott "csupán" az EU vállalatainak, egyetemeinek és kutatóintézeteinek a K+F-tevékenységét hivatott koordinálni, valamint ezek stratégiájáért felel majd. A koordinációs szerepből fakadóan az intézménynek hosszú távon is csak mintegy 60 alkalmazottja lenne.

Az EITI létrehozásával az Európai Unió célja, hogy az innováció terén felzárkózzon a fő versenytársának számító Egyesült Államokhoz és Japánhoz. Az EU átlagosan a GDP-jének 1.84%-át költi kutatás-fejlesztési célokra (2006-os adatok), míg az Egyesült Államok 2.6%-át. Az EU hosszú távú célja, hogy ez a ráta 3%-ra emelkedjen. Az EITI székhelyének kiválasztásában nem szempont, hogy a fogadó ország mennyit költ K+F-re (Magyarország 2006-ban a GDP-jének alig 1%-át), a székhelyről szóló döntés tisztán politikai alapú.

A központért folytat küzdelmet még a lengyel Wroclaw, amelyet szintén nagy esélyesnek mondanak, továbbá Bécs és Pozsony közös pályázatként, a német Jéna és a spanyol Sant Cugat de Valles. Budapest esélye azért is nagy, mert hazánkban még egyetlen uniós ügynökség sem kapott helyet. Amennyiben Magyarország nyerné a küzdelmet, úgy az intézmény a Lágymányosi Híd budai lábánál található Infoparkban kapna helyet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm