25 °C Budapest

Júliustól e-cégeljárás: már most készülnek a káoszra!

Pénzcentrum
2008. május 29. 10:00

Júliustól a társaságok számára megszűnik a papír alapú ügyintézés a céges ügyekben. A bevallás már elektronikusan zajlik, és ugyanezt vezetik be egy hónap múlva a cégbíróságokon is. Bár egyesek szerint ebből még komoly problémák is adódhatnak, ugyanis az ügyintézés eléggé fapados módon zajlik - írja a Napi Gazdaság.

Két alapvető dolog hiányzik az e-ügyintézésből, az egyik az intelligens nyomtatvány, a másik pedig az elektronikus tértivevény. Így az ügyfelek nem kapnak megfelelő tájékoztatást, ezt kénytelen a cégbíróság továbbra is papír alapon megtenni. Az időbélyegző és a tértivevény pedig biztosítaná, hogy a hivatal és az ügyfél közötti kommunikáció nyomon követhető maradna. Ez nem működik, így az a helyzet állt elő, hogy az eljárások eredményeiről a cégbíróság papír alapon tájékoztat.

Intelligens nyomtatványok nélkül pedig nem oldható meg az sem, hogy kevesebb hibával adják be a bejegyzési és változásbejelentési nyomtatványokat. Ez olyan, mint ami az APEH-nál is működik az adóbevallásoknál, a program nem engedi rosszul kitölteni a nyomtatványt.

A jelenleg működő rendszer szerint elektronikusan kell kitölteni a nyomtatványokat, azt egy elektronikus aláírással kell hitelesíteni, majd ki kell nyomtatni, és azt beszkennelve el kell küldeni képként a cégbíróságnak.

Ezzel az eredeti ötlet, hogy csökkentség a hibásan beadott nyomtatványokat nem sokat javult, mindössze az előre megadott szerződésminták javítanak valamennyit a helyzeten. A júliusi kötelező bevezetés így nem lesz egy könnyű menet, mivel még most is folynak a fejlesztések.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?