14 °C Budapest

Nagyvállalatok - nagy gondokkal

Pénzcentrum
2008. április 3. 14:03

A nagyvállalatok, velük együtt pedig növekvő ütemben a kis-és középvállalkozások is egyre gyakrabban vannak kitéve napjaink különböző külső fenyegetéseinek, amelyek a szervezet működésében kisebb-nagyobb kieséseket okozva komoly problémák forrásai lehetnek - figyelmeztetett előadásában Ralph van Uden, a Deloitte Zrt. szenior menedzsere a Figyelő BCP - Krízisterápia elnevezésű konferenciáján.

Nagyvállalatok - nagy gondokkal

Külső fenyegetést jelentenek egyfelől az előre nem látható természeti csapások, árvizek, tűzesetek vagy földrengések, de az infrastrukturális problémák is, mint például a közüzemi kapacitáshiányok, vagy egy "egyszerű" csőtörés. A kifejezetten technológiai jellegű gondok (IT-problémák, számítógépes bűnözés, a kommunikációs vonalak sérülése) komoly kimaradásokat okozhatnak, nem beszélve az emberi tényezőből fakadó fenyegetésekről, amelyek a munkatársak tömeges megbetegedésétől egészen a sztrájkkal, vagy tüntetésekkel együtt járó munkabeszüntetésig terjedhetnek - emlékeztetett Ralph van Uden, a Deloitte vállalati kockázatelemző szakértője.

A normális üzletmenet megszakításának oka lehet napjainkban például egyes részlegek, vagy komplett cégek költözése új irodáikba. Az effajta természetes okokon felül jelentős fennakadásokat okozhatnak azonban a számítógépes bűnözés különféle formái, a számítógépes vírusok és ártalmas számítógépes férgek megjelenése a vállalat informatikai rendszerében, illetve a Denial-of-Service (DoS, DDoS) attakok, amelyek célja nem információk megszerzése, vagy azok megsemmisítése, hanem egy adott szolgáltatás működésének teljes megbénítása. Az utóbbi években a kiberterrorizmus mellett számos országban sajnos az üzleti érdekeltségek elleni tényleges terrorista-támadások száma és kockázata is megnőtt, ez a tendencia pedig várhatóan a jövőben sem változik érdemben. A vállalati irodák pontos földrajzi elhelyezkedése ugyanakkor nem csak itt, hanem a természeti csapások kockázatának meghatározásánál is döntő lehet.

A Deloitte szakértője hozzátette: szintén általános tendencia, hogy a vállalkozások egyre inkább építenek a vállalati informatikai rendszereken tárolt, sokszor óriási mennyiségű adatra és információra, üzleti folyamataik pedig éppen ezért egyre inkább függenek az informatikai rendszerek megbízhatóságától. A tárolt adatok mennyisége és jelentősége folyamatosan nő, a meghibásodásokból és külső támadásokból eredő problémákat, kieséseket nagyrészt 24 órán belül meg kell oldani, az adatokat helyre kell állítani. Jelenleg ezeket a rövid határidőket a cégek mintegy 73%-a alkalmazza a gyakorlatban, ugyanakkor az adat-helyreállítási stratégiák általában messze nem felelnek meg a társaságok igényeinek.

A BCP - korunk vállalatirányítási fegyvere

A felsorolt veszélyek miatt fokozatosan stratégiai fontosságúvá válik az úgynevezett üzletfolytonosság-menedzsment (BC), amely a vészhelyzetek kezelését, az informatikai védettséget, valamint biztonsági, egészségi és humán tényezőket is vizsgáló, és magában foglaló komplex eljárásrendszer. Ralph van Uden elmondta: a tapasztalatok szerint az új vállalati kihívásokra reagáló, összetett üzletfolytonosság-menedzsment program (BCP) fontosságát egymás után mérik fel a szervezetek különböző szintjei, amelyeken egyre tudatosabban jelenik meg a rendszer bevezetésére vonatkozó igény. Az átfogó módszerek elterjedéséhez természetesen hozzájárul az is, hogy a törvényi előírások és szigorú nemzetközi szabványok, sztenderdek (pl. tőkepiaci törvény, Basel II, Sarbanes-Oxley) ma már alapvető és szükséges vállalatirányítási eszközként tekintenek az üzletfolytonosság-menedzsment alkalmazására.

A vállalati kockázatelemző szakértő szerint a BCP program lényege a szervezet folytonosságának és "túlélésének" biztosításán, illetve az esetleges károk minimalizálásán, a vállalat értékeinek és eszközeinek védelmén túl az, hogy a vállalatvezetők lehetőség szerint csökkenteni tudják a szervezetet fenyegető veszélyeket és kockázatokat, továbbá megelőző intézkedéseket tudjanak hozni a különleges esetekre, az egyébként váratlan eseményeket pedig igyekezzenek ellenőrzés alatt tartani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BCP programok középpontjában természetesen minden esetben az emberi élet védelme áll, a komplex üzletfolytonosság-menedzsment ugyanakkor válsághelyzet esetén minimalizálja a szervezeti zavarokat. Az eljárásrendszer hatékony döntéseket biztosít és csökkenti a speciális munkaerőtől való függőséget, minimalizálja az adat-, bevétel- és ügyfélveszteséget, megkönnyíti az üzleti funkciók időben történő helyreállítását, aminek révén a vállalat elkerülheti a komolyabb fennakadásokat. Egy jól működő BCP program garancia lehet arra, hogy egyetlen, korábban fenyegetésként említett faktor sem veszélyeztetheti érdemben az adott vállalat üzleti jó hírnevét - hívta fel a figyelmet a Deloitte szakértője. A BCP program számos fontos vállalatirányítási kérdésre választ ad, tisztázza többek között a katasztrófa fogalmát, illetve azt is, hogy egy ilyen váratlan esemény mit jelent a vállalat életében - magyarázta Ralph van Uden. A program információkkal szolgál arról, hogy a különféle fennakadások, vagy megvalósult támadások milyen üzleti hatásokkal, veszteségekkel járhatnak, ezen hatások általában mikor következnek be, de arról is, hogy mekkorák azok a járulékos veszteségek, amelyeket az adott vállalat még el tud viselni. A program felkészíti a vállalatot a krízis áthidalására, vagyis számba veszi a problémák mielőbbi megoldásának lehetőségeit, és felgyorsítja az üzleti funkciók helyreállításának folyamatát. A BCP ugyanakkor igyekszik pontosan felmérni a szervezetet ért támadásból származó károk nagyságát, költségeit, és iránymutatást adhat arra vonatkozóan is, hogy a vállalatnak mennyit érdemes befektetnie a károk helyreállítására.

A vállalatvezetés bizalma a legfontosabb

A vállalatvezetés részéről tanúsított támogatás és a szükséges erőforrások biztosítása a végeredményt tekintve minden sikeres üzletfolytonosság-menedzsment program alapfeltétele - mondta a Deloitte szakértője. Az összetett munka során a követelmények értékelését a megfelelő erőforrások hozzárendelése követi, a közös munka során pedig a szakemberek magukat a BCP-eljárásokat is az egyes vállalatok igényeinek megfelelően tesztelik és véglegesítik.

Az üzletmenet-folytonossági program nem egy különálló projektet, sem pedig egy egyszeri, meghatározott ideig tartó feladatot jelent. A BCP minden nagyobb szervezet alapvető képessége: egy folyamatos és eleven program, amely számos egymástól függő és ismétlődő projektet tartalmaz, ezek hatékony belső egyeztetéséhez pedig egy jó kommunikációs képességekkel rendelkező koordinátorra van szükség - figyelmeztetett van Uden.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem