Duplán kaszálnak a bankok: az eladó és a vevő is fizet!

Pénzcentrum
2008. március 12. 05:55

A fővárosban bármerre indulunk, új építésű társasházi beruházásokkal találkozunk. Cikkünkben megpróbálunk rávilágítani arra, hogy egy többlakásos beruházás elindítását milyen döntések előzik meg, annak lebonyolítása mekkora apparátust és szervezést igényel, valamint a ház elkészültét követően milyen utómunkálatokra van szükség. A folyamat felvázolásában kiemelt figyelmet fordítunk a bank, mint finanszírozó szerepére.

A társasház építők első és legfontosabb döntése a telekválasztás. A telekkínálat áll önkormányzati-, magánszemély- vagy ingatlanforgalmazó cég tulajdonában lévő területekből. Az önkormányzati tulajdonban lévő eladásra kínált telkeken általában földszintes komfort nélküli bontandó épületek állnak. Ekkor a költségvetés összeállításakor számolni kell a bontási költségekkel és az esetleges magántulajdonosok kifizetésével is. A magánszemélyek- és az ingatlanforgalmazó cégek által kínált telkek az esetek döntő többségében már üresek és rendezett tulajdonviszonyokkal rendelkeznek. A beruházó a telek besorolása és az övezeti adatok alapján - tervezői és elemzői segítségével - számításokat végez, hogy az adott telekre mekkora lakásszám és összes eladható négyzetméter építhető.

A megfelelő banki referenciákkal rendelkező beruházók már a telek megvásárlása előtt úgynevezett indikatív finanszírozási ajánlatot kérnek a lakásprojekt finanszírozási osztályokról. Ebben a bank meghatározza, hogy az összes költségből hány százalékot kell önerőből biztosítani és mekkora hányadot finanszíroz a pénzintézet. Meghatározzák az építési hitel kondícióit, ütemezését és az egyes folyósítási feltételeket.

A telek adásvételt követően a tervezési és engedélyezési munkaszakasz következik. Az önkormányzat építésügyi osztálya megvizsgálja a tervezett társasház paramétereit, ha mindent rendben találnak, a szakhatósági hozzájárulások birtokában kiadják az építési engedélyt. A jogerőre emelkedéshez szükséges a szomszédok írásbeli hozzájárulása. A jogerős engedély birtokában az induló munkálatokra (bontás, mélyépítés, szerkezetépítés) meg kell kötni az alvállalkozói szerződéseket. Az építkezés elindul, majd az első folyósításhoz szükséges feltételek teljesülésekor a bank is megkezdi a finanszírozást.

Az értékesítés történhet a helyszínen, végezheti saját iroda, de igénybe lehet venni franchise-rendszerben működő ingatlanirodák segítségét is. Kedvező alkalom a különböző ingatlanbörzéken és lakásvásárokon való részvétel, lásd korábbi cikkünkben a múlt heti vásárról szóló pozitív híreket. A finanszírozó bank folyamatosan ellenőrzi az értékesítési adatokat, egyes hitelfolyósításokat a készültség mellett bizonyos eladási szintek eléréséhez is köti. A bank akkor tekint eladottnak egy lakást, ha arra a vevő a 10 % foglalót befizette az úgynevezett zárolt számlára. A bank minden vevői befizetést ezen a számlán kezel, ezzel biztosítja azt, hogy a beruházó csak az épület elkészültét követően férjen hozzá a vevők pénzéhez.

A finanszírozó bank együttműködési megállapodást köt a beruházóval a vevők szakaszos finanszírozására. Amikor a vevői hitelek folyósítása is elkezdődik, a bank duplán kaszál. Egyszer a beruházónak keletkezik kamatfizetési kötelezettsége a már felhasznált építési hitelkeretre vonatkozóan, másodszor pedig a vevő fizet a banknak kamatot a kifolyósított hitelösszeg után, valamint rendelkezésre tartási jutalékot a visszatartott keretre.

A kivitelezés során az építési beruházó általában havonta kezdeményezhet egy lehívást az építési hitelkeretből. A bank műszaki ellenőre kimegy a helyszínre és felméri, hogy mennyit haladt az építkezés az azt megelőző egy hónapban. Erről jelentést készít és a leigazolt összeget átutalja a beruházó számlájára. Az építőipari körbetartozások elkerülése érdekében egyre többen alkalmazzák az engedményezési szerződéseket, ekkor a bank - bizonyos díj ellenében - közvetlenül az adott munkát elvégző alvállalkozónak utal. Egy beruházásról általában 12-18 banki műszaki felülvizsgálat készül, egy átlagos projekt kivitelezési ideje másfél év.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahogy az építkezés befejezéséhez közeledik a beruházó, újra kapcsolatba kerül az önkormányzattal és a különböző hatóságokkal, szervekkel. Amikor minden intézmény megadja a szükséges hozzájárulást az önkormányzat kiadja a használatbavételi engedélyt. Ekkor a finanszírozó bank átutalja a beruházónak az utolsó, építési hitelkeretből fennmaradt összeget, amiből ki kell fizetni az alvállalkozókat. A vevői szakaszos finanszírozás is befejeződik, a teljes hitelösszeget átutalja a bank a zárolt számlára, megtörténik a lakások birtokbaadása és elindul a rendszeres havi törlesztés.

A bank ekkor megvizsgálja, hogy a vevői befizetésekből összejött-e már annyi pénz, ami elegendő a beruházói hitelkeret visszafizetésére, ha igen, akkor végtörlesztik a projekthitelt. Amennyi marad a számlán és az esetleges eladatlan lakások értéke körvonalazza a beruházás nyereségét. Az építési hitel visszafizetése szerencsés a vevők szempontjából, mert a földhivatal ekkor nyitja meg az egyes lakásokhoz tartozó külön tulajdoni lapokat (albetétesítés) és így tehermentesen kerülnek a lakások a vevők nevére (természetesen, amelyik vevő vett fel hitelt, annak jelzáloggal terhelt lesz a lakása).

A folyamatot végig kontrollálja a finanszírozó bank. Új lakás megvásárlása előtt érdemes kikérnünk a bank tanácsadójának véleményét a beruházásról. Finanszírozott projekt esetében a bankok egyedi kedvezményes hitelcsomagokat állítanak össze a vevők finanszírozására, szerencsés mellettük letenni a voksunkat, mert külső bank választása esetén előfordulhat, csak az építkezés befejezésekor a jogerős engedélyek és a földhivatali bejegyzések után tudunk fizetni és a beruházó addig nem adja birtokba az ingatlant. Ez a mai gyakorlatban akár három-négy hónappal későbbi költözést is jelenthet. (Megjegyezzük, hogy számos esetben a lakásvásárló gyakorlatilag nem is választhat külső bankot, a beruházó és a finanszírozó bank ugyanis különböző adminisztratív eszközökkel ellehetetleníti az ügyintézést).

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem