15 °C Budapest

Szégyenlistán a "lehúzós" cégek: áresés várható?!

Pénzcentrum
2008. január 31. 13:00

Amennyiben teljesül az Európai Bizottság újabb célkitűzése, nyilvánosság előtt kell majd felelnie árazási politikájáért azoknak az iparágaknak és vállalatoknak, melyek az unió különböző tagállamaiban élőkkel szemben, megindokolhatatlan módon, eltérő árakat alkalmaznak.

A következő öt esztendőben a bizottság összeállítja azt az 500 terméket magába foglaló árukosarat, mely az indokolatlan árkülönbségeket hivatott felfedni. A 27 tagországot felölelő árukosár adatai alkalmasak lesznek arra, hogy az állampolgárok szemszögéből nézve legdrágább államban megszégyenítsék az áldatlan állapotokat előidéző vállalatokat.

Ez azonban nem jelent egyet azzal, hogy az európai unió közvetlenül belefolyna a piaci folyamatokba, csupán annyit, hogy új aspektusba láttatja a begyűjtött adatokat - nyilatkozta az Európai Bizottság illetékese a brit Telegraphnak.

A szakember szerint jogos a bizottság azon igénye, hogy magyarázatot kapjon a megalapozatlan árkülönbségekre, főként olyan termékek esetében, melyek előállításában az országspecifikus tényezők nem játszanak szerepet.

A bizottság véleménye szerint a valós árak nyilvánosságra hozatala már önmagában megteszi majd a kellő hatást, elkerülhetővé válnak tehát a fogyasztókat más ország fogyasztóival szemben előnytelen helyzetbe hozó áremelések.

Az árukosár elkészítésekor a tejtől kezdve, a digitálos kamerán át, az üzemanyagokig rengeteg fogyasztási termék górcső alá kerül majd. A fogyasztók mindennapjaiban ugyanis jelentős szerep jut az áraknak, így "közérzetüket" is befolyásolja azok változása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben a bizottság tervei valóra válnak, az olyan vállalatoknak, mint a Sony a nyilvánosság előtt kell majd magyarázatot adniuk arra, hogy a briteknek miért kell 25 százalékkal többet fizetnie egy Playstation3-ért mint az amerikai állampolgároknak, és 5 százalékkal többet, mint az egyéb európai országokban lakóknak.

De ugyanígy a dán pékeknek arra kell majd megfelelő indokot találniuk, hogy egy kiló kenyér miért kerül háromszor annyiba a skandináv országban, mint hazánkban vagy a Lengyelországban.

A bizottság nagyra törő elképzeléseit azonban nem fogadja mindenki egyforma örömmel, s a kritikusok között nem csak az érzékenyen érintett vállalatok találhatóak meg. Az egyik brit parlamenti képviselő szerint az unió végrehajtó szervének mostani javaslata a tervgazdaságokban jellemző árszabályozás jegyeit viseli.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25