3 °C Budapest

Pályázati rohamtempó: sok a kis hiba?

Pénzcentrum
2007. december 21. 09:00

Bajnai Gordon, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter kifejezett sikerként értékelte, hogy az ide év utolsó két hónapjában, az Új Magyarország fejlesztési terv keretében több mint 180 pályázatot írtak ki, jelentősen forrásokat nyújtva ezzel a verseny- és közszférának.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A pályázati dömpingnek azonban a másik oldal, vagyis a pályázatírók és pályázók szerint megvan a maga hátránya is, a kormány által diktált tempóval ugyanis, a Magyar Hírlapban megszólaltatott szakértők szerint még a kiírói oldal sem tud versenyt tartani. A pályázatok kiírásával és elbírálásával kapcsolatban is sok a hiba.

A Magyar Pályázatkészítő Iroda ügyvezető igazgatója, Essősy Zsombor szerint szinte nincs olyan pályázat, amin utólag ne módosítanának, és az is előfordul, hogy a szűk határidő miatt szinte lehetetlen megalapozott, kidolgozott pályázatit készíteni.

Az elbírálással is gondok akadnak, az ÚMFT-vel kapcsolatban hangoztatott pozitívumok ugyanis főként a vállalkozásokat érintik, az önkormányzatoknak továbbra is nehéz a dolga. Maróczi Imre, a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének elnöke a bírálati rendszer pontosításának időszerűségére hívta fel a figyelmet. Ez ugyanis megteremthetné a most még hiányzó közbizalmat az uniós pályázatokkal kapcsolatban.

A pályázat formájában meghirdetett források mellett azonban a kormány saját hatáskörében használhatja fel az uniós források egy részét. Itt a nagyprojektek esetében van fennakadás, mivel a projektgazdáknak a jelek szerint nem sikerült időben megkötni a szükséges megállapodásokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?