18 °C Budapest

Újabb 71 projekt, újabb 135 milliárd forint

Pénzcentrum
2007. november 28. 14:27

2007. júliusában a kormány 258 kiemelt fejlesztést fogadott el, amit ma újabb 71 követett. Az összesen közel 135 milliárd forint európai uniós támogatásból többek között fel- és újjáépülnek a gyógyturizmust szolgáló termálfürdők, megújulnak a királyi városok műemlékei, újabb utak kerülnek átadásra, folytatódik a kórházak fejlesztése, Záhonyt Európa keleti kapujaként gazdasági központtá fejlesztik, illetve jelentős összegeket fordítanak a polgárok kényelmét szolgáló e-közigazgatás kiépítésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kiemelt projektek olyan nagy beruházások, amelyek országos és/vagy régiós jelentőségüknél fogva nem fértek bele egy pályázati kiírásba sem, ezért speciális eljárásrend alapján dönt a kormány az elfogadásukról. (Eddig 156 pályázati kiírás történt, a leköthető források összege közel 1200 Mrd Ft.)

A kormány a független szakmai zsűri javaslata, valamint a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület véleménye alapján 100 projektet értékelt most, és további 47 fejlesztést fog elbírálni január folyamán. A döntés lehetett támogató, továbbfejlesztést javasló vagy elutasító.


A kormány 71 projektet támogatott, 16 fejlesztést továbbgondolásra javasolt és 13 esetben úgy döntött, hogy a fejlesztés pályázati úton valósítható meg, illetve nincs összhangban az ÚMFT céljaival.

A támogatott projektek egy része a turizmus fejlesztését szolgálja. Ilyen például a büki gyógyfürdő fejlesztése, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely és Királyi Sétány építése, a máriapócsi bazilika rekonstrukciója, vagy a nyíregyházi állatkert fejlesztése.

A támogatások közül összegét és gazdasági jelentőségét tekintve is kiemelkedik a Záhony és térségének gazdasági fejlődését szolgáló infrastruktúra-csomag, amely megvalósulása után a város Európa keleti kapujává válhat. Folytatódik a közlekedés fejlesztése, melynek keretében felújítják a Margit-hidat, ezen kívül számos alsóbbrendű út felújítása is megtörténik, főként a hátrányos helyzetű térségekben (mint például az Ormánság).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A most elfogadott projektek egy része az e-közigazgatás fejlesztését szolgálja, míg jut támogatás a megkezdett kórházi fejlesztések folytatására is.

Ezzel az újabb kormánydöntéssel már csak azon múlik közel 330 projekt sorsa, hogy a projektgazdák a szükséges terv-dokumentumokkal mikorra készülnek el, és mikor lehet velük a támogatási szerződéseket megkötni.

Projekt példák:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?