12 °C Budapest

Mennyit költöttünk karácsonykor?

Pénzcentrum
2007. december 27. 13:00

Miközben az Amerikai Egyesült Államokban borúlátásra adnak okot a karácsonyi időszakra vonatkozó kiskereskedelmi adatok, addig Európában sokkal kellemesebb a helyzet. Nézzük, hol, mennyit költöttek az emberek karácsonyi ajándékra.

Az ünnepi időszak alatt a MasterCard Advisors jelentése szerint 3,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi értékesítés. Ez megfelel ugyan a várakozásoknak, azonban annak alsó tartományához áll inkább közelebb.

A 2007-es ünnepi időszak értékesítési adata az előzetes vélekedések alapján öt éves mélypontjára került, amely annak a számlájára írható, hogy a tengerentúlon a lakáspiac is gyengélkedik, de negatív hatással bírt az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése, valamint a hitelezési válság is.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az utóbbi két hétben valamelyest megemelkedett a forgalom, de a karácsony utáni időszak is reményre adhat okot, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy ekkor emelkedik meg például az igény a képeslapok iránt is. Összességében Amerikában tavaly karácsonykor 58 millió dollárt ért el a vásárlási forgalom, a MasterCard elemzése szerint ez idén elérheti a 60 milliárd dollárt is.

Az ünnepi időszakban a legnépszerűbbnek a tengerentúlon a férfi ruházati (2,3 %-os emelkedés), illetve az elektronikai (2,7 %-os emelkedés) termékek bizonyultak. Az online értékesítéssel nem akadt probléma, ugyanis az 22,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mindeközben Európában a kiskereskedelmi értékesítési adatok várakozáson felül teljesítenek, legalábbis a jelek erre utalnak. Franciaországban például Luc Chatel, a turizmusért és fogyasztókért felelős miniszter szerint az első adatok rendkívül bíztatóak, ezek várhatóan meghaladják a tavalyi értéket, de legalább ugyanolyanok lesznek. Az E-kereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint pedig az online értékesítés 2,5 milliárd euroról 3 milliárdra emelkedik.

Az Egyesült Királyságban szintén bizakodásra adhatnak okot a Footfall piackutató cég által publikált adatok, melyek szerint a karácsony előtti utolsó hétvégén 6,8 százalékkal emelkedett meg a vásárlók száma szombaton, s 20 százalékkal vasárnap.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?