Mennyit költöttünk karácsonykor?

Pénzcentrum
2007. december 27. 13:00

Miközben az Amerikai Egyesült Államokban borúlátásra adnak okot a karácsonyi időszakra vonatkozó kiskereskedelmi adatok, addig Európában sokkal kellemesebb a helyzet. Nézzük, hol, mennyit költöttek az emberek karácsonyi ajándékra.

Az ünnepi időszak alatt a MasterCard Advisors jelentése szerint 3,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi értékesítés. Ez megfelel ugyan a várakozásoknak, azonban annak alsó tartományához áll inkább közelebb.

A 2007-es ünnepi időszak értékesítési adata az előzetes vélekedések alapján öt éves mélypontjára került, amely annak a számlájára írható, hogy a tengerentúlon a lakáspiac is gyengélkedik, de negatív hatással bírt az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése, valamint a hitelezési válság is.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az utóbbi két hétben valamelyest megemelkedett a forgalom, de a karácsony utáni időszak is reményre adhat okot, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy ekkor emelkedik meg például az igény a képeslapok iránt is. Összességében Amerikában tavaly karácsonykor 58 millió dollárt ért el a vásárlási forgalom, a MasterCard elemzése szerint ez idén elérheti a 60 milliárd dollárt is.

Az ünnepi időszakban a legnépszerűbbnek a tengerentúlon a férfi ruházati (2,3 %-os emelkedés), illetve az elektronikai (2,7 %-os emelkedés) termékek bizonyultak. Az online értékesítéssel nem akadt probléma, ugyanis az 22,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindeközben Európában a kiskereskedelmi értékesítési adatok várakozáson felül teljesítenek, legalábbis a jelek erre utalnak. Franciaországban például Luc Chatel, a turizmusért és fogyasztókért felelős miniszter szerint az első adatok rendkívül bíztatóak, ezek várhatóan meghaladják a tavalyi értéket, de legalább ugyanolyanok lesznek. Az E-kereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint pedig az online értékesítés 2,5 milliárd euroról 3 milliárdra emelkedik.

Az Egyesült Királyságban szintén bizakodásra adhatnak okot a Footfall piackutató cég által publikált adatok, melyek szerint a karácsony előtti utolsó hétvégén 6,8 százalékkal emelkedett meg a vásárlók száma szombaton, s 20 százalékkal vasárnap.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?