Mennyit költöttünk karácsonykor?

Pénzcentrum
2007. december 27. 13:00

Miközben az Amerikai Egyesült Államokban borúlátásra adnak okot a karácsonyi időszakra vonatkozó kiskereskedelmi adatok, addig Európában sokkal kellemesebb a helyzet. Nézzük, hol, mennyit költöttek az emberek karácsonyi ajándékra.

Az ünnepi időszak alatt a MasterCard Advisors jelentése szerint 3,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi értékesítés. Ez megfelel ugyan a várakozásoknak, azonban annak alsó tartományához áll inkább közelebb.

A 2007-es ünnepi időszak értékesítési adata az előzetes vélekedések alapján öt éves mélypontjára került, amely annak a számlájára írható, hogy a tengerentúlon a lakáspiac is gyengélkedik, de negatív hatással bírt az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedése, valamint a hitelezési válság is.

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az utóbbi két hétben valamelyest megemelkedett a forgalom, de a karácsony utáni időszak is reményre adhat okot, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy ekkor emelkedik meg például az igény a képeslapok iránt is. Összességében Amerikában tavaly karácsonykor 58 millió dollárt ért el a vásárlási forgalom, a MasterCard elemzése szerint ez idén elérheti a 60 milliárd dollárt is.

Az ünnepi időszakban a legnépszerűbbnek a tengerentúlon a férfi ruházati (2,3 %-os emelkedés), illetve az elektronikai (2,7 %-os emelkedés) termékek bizonyultak. Az online értékesítéssel nem akadt probléma, ugyanis az 22,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindeközben Európában a kiskereskedelmi értékesítési adatok várakozáson felül teljesítenek, legalábbis a jelek erre utalnak. Franciaországban például Luc Chatel, a turizmusért és fogyasztókért felelős miniszter szerint az első adatok rendkívül bíztatóak, ezek várhatóan meghaladják a tavalyi értéket, de legalább ugyanolyanok lesznek. Az E-kereskedelmi Szövetség előrejelzése szerint pedig az online értékesítés 2,5 milliárd euroról 3 milliárdra emelkedik.

Az Egyesült Királyságban szintén bizakodásra adhatnak okot a Footfall piackutató cég által publikált adatok, melyek szerint a karácsony előtti utolsó hétvégén 6,8 százalékkal emelkedett meg a vásárlók száma szombaton, s 20 százalékkal vasárnap.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?