Van, aki bizakodik, van, aki nem...

Pénzcentrum
2007. december 3. 13:28

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe 2007. novemberében 87,6 százalékot tett ki, vagyis elmaradt a július óta mért magas értékektől. Ezzel szemben a 100 legnagyobb vállalat konjunktúra indexe 100,5 százalékra emelkedett, így megfordult az augusztus óta tartó csökkenés.Gazdasági feltételek

Míg a nagyvállalatok mind a nemzetgazdaság, mind pedig saját cégük helyzetének esetében kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak, addig a kkv-k esetében a saját vállalkozásra vonatkozó helyzetmegítélés már jóval negatívabb, mint a gazdaság helyzetére vonatkozó várakozásaik.


2008 májusáig nemzetgazdasági szinten kismértékű javulással számol a hazai kisvállalkozások egynegyede, míg a stabilitásban 27 százalékuk bízik. A TOP-100 nagyvállalatok a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kevésbé kritikusan értékelik. Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlannal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel.


Saját vállalkozásuk helyzetét is negatívan értékelik a kkv-k, az optimista vállalatok aránya 21 százalékra csökkent az előző havi 31 százalékról. Ezzel szemben a nagyvállalatok optimizmusa javult, a működési feltételek javulásában bizakodó cégek aránya majdnem 10 százalékkal bővült.


Pénzügyi helyzet

A kkv-k esetében a többség úgy véli, hogy a teljesítménybővítés elsődleges akadálya jövőre is az elégtelen belföldi kereslet lesz, ezt követi a gazdasági környezet bizonytalansága, ezt az éleződő piaci verseny, valamint a tőkehiány követi.

A nagyvállalatok közül cége pénzügyi helyzetének változatlanságában bízik a nagyvállalatok több mint fele, míg a likviditás gyengülésétől 24 százalék tart. A kkv-k körében 49 százalék bízik abban, hogy nem változik likviditási helyzete, azonban 37 százalékra emelkedett a pénzügyi nehézségek kialakulásával számoló cégek aránya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Beruházások

Novemberben a nagyvállalatok beruházási hajlandósága 108,3 százalékra mérséklődött, azonban a trend továbbra is emelkedő tendenciát mutat.


A kisvállalkozásoknál ez a mutató 73,3 százalék, magasabb az októberi értéknél. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között jelölték meg a vállalkozások a jövőt övező bizonytalanságot, valamint a szűkölő belföldi keresletet.


Infláció

A nagyvállalatok előrejelzése szerint az éves infláció 6,4 százalék lesz, amely elmarad a szakértői várakozásoktól. A kis-és középvállalkozások esetében az éves inflációs előrejelzés 7,3 százalék, amely kis mértékben emelkedett októberhez képest.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?