14 °C Budapest

Van, aki bizakodik, van, aki nem...

Pénzcentrum
2007. december 3. 13:28

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe 2007. novemberében 87,6 százalékot tett ki, vagyis elmaradt a július óta mért magas értékektől. Ezzel szemben a 100 legnagyobb vállalat konjunktúra indexe 100,5 százalékra emelkedett, így megfordult az augusztus óta tartó csökkenés.Gazdasági feltételek

Míg a nagyvállalatok mind a nemzetgazdaság, mind pedig saját cégük helyzetének esetében kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak, addig a kkv-k esetében a saját vállalkozásra vonatkozó helyzetmegítélés már jóval negatívabb, mint a gazdaság helyzetére vonatkozó várakozásaik.


2008 májusáig nemzetgazdasági szinten kismértékű javulással számol a hazai kisvállalkozások egynegyede, míg a stabilitásban 27 százalékuk bízik. A TOP-100 nagyvállalatok a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kevésbé kritikusan értékelik. Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlannal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel.


Saját vállalkozásuk helyzetét is negatívan értékelik a kkv-k, az optimista vállalatok aránya 21 százalékra csökkent az előző havi 31 százalékról. Ezzel szemben a nagyvállalatok optimizmusa javult, a működési feltételek javulásában bizakodó cégek aránya majdnem 10 százalékkal bővült.


Pénzügyi helyzet

A kkv-k esetében a többség úgy véli, hogy a teljesítménybővítés elsődleges akadálya jövőre is az elégtelen belföldi kereslet lesz, ezt követi a gazdasági környezet bizonytalansága, ezt az éleződő piaci verseny, valamint a tőkehiány követi.

A nagyvállalatok közül cége pénzügyi helyzetének változatlanságában bízik a nagyvállalatok több mint fele, míg a likviditás gyengülésétől 24 százalék tart. A kkv-k körében 49 százalék bízik abban, hogy nem változik likviditási helyzete, azonban 37 százalékra emelkedett a pénzügyi nehézségek kialakulásával számoló cégek aránya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Beruházások

Novemberben a nagyvállalatok beruházási hajlandósága 108,3 százalékra mérséklődött, azonban a trend továbbra is emelkedő tendenciát mutat.


A kisvállalkozásoknál ez a mutató 73,3 százalék, magasabb az októberi értéknél. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között jelölték meg a vállalkozások a jövőt övező bizonytalanságot, valamint a szűkölő belföldi keresletet.


Infláció

A nagyvállalatok előrejelzése szerint az éves infláció 6,4 százalék lesz, amely elmarad a szakértői várakozásoktól. A kis-és középvállalkozások esetében az éves inflációs előrejelzés 7,3 százalék, amely kis mértékben emelkedett októberhez képest.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?