17 °C Budapest

Van, aki bizakodik, van, aki nem...

Pénzcentrum
2007. december 3. 13:28

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe 2007. novemberében 87,6 százalékot tett ki, vagyis elmaradt a július óta mért magas értékektől. Ezzel szemben a 100 legnagyobb vállalat konjunktúra indexe 100,5 százalékra emelkedett, így megfordult az augusztus óta tartó csökkenés.Gazdasági feltételek

Míg a nagyvállalatok mind a nemzetgazdaság, mind pedig saját cégük helyzetének esetében kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak, addig a kkv-k esetében a saját vállalkozásra vonatkozó helyzetmegítélés már jóval negatívabb, mint a gazdaság helyzetére vonatkozó várakozásaik.


2008 májusáig nemzetgazdasági szinten kismértékű javulással számol a hazai kisvállalkozások egynegyede, míg a stabilitásban 27 százalékuk bízik. A TOP-100 nagyvállalatok a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kevésbé kritikusan értékelik. Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlannal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel.


Saját vállalkozásuk helyzetét is negatívan értékelik a kkv-k, az optimista vállalatok aránya 21 százalékra csökkent az előző havi 31 százalékról. Ezzel szemben a nagyvállalatok optimizmusa javult, a működési feltételek javulásában bizakodó cégek aránya majdnem 10 százalékkal bővült.


Pénzügyi helyzet

A kkv-k esetében a többség úgy véli, hogy a teljesítménybővítés elsődleges akadálya jövőre is az elégtelen belföldi kereslet lesz, ezt követi a gazdasági környezet bizonytalansága, ezt az éleződő piaci verseny, valamint a tőkehiány követi.

A nagyvállalatok közül cége pénzügyi helyzetének változatlanságában bízik a nagyvállalatok több mint fele, míg a likviditás gyengülésétől 24 százalék tart. A kkv-k körében 49 százalék bízik abban, hogy nem változik likviditási helyzete, azonban 37 százalékra emelkedett a pénzügyi nehézségek kialakulásával számoló cégek aránya.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Beruházások

Novemberben a nagyvállalatok beruházási hajlandósága 108,3 százalékra mérséklődött, azonban a trend továbbra is emelkedő tendenciát mutat.


A kisvállalkozásoknál ez a mutató 73,3 százalék, magasabb az októberi értéknél. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között jelölték meg a vállalkozások a jövőt övező bizonytalanságot, valamint a szűkölő belföldi keresletet.


Infláció

A nagyvállalatok előrejelzése szerint az éves infláció 6,4 százalék lesz, amely elmarad a szakértői várakozásoktól. A kis-és középvállalkozások esetében az éves inflációs előrejelzés 7,3 százalék, amely kis mértékben emelkedett októberhez képest.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?