13 °C Budapest

Van, aki bizakodik, van, aki nem...

Pénzcentrum
2007. december 3. 13:28

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe 2007. novemberében 87,6 százalékot tett ki, vagyis elmaradt a július óta mért magas értékektől. Ezzel szemben a 100 legnagyobb vállalat konjunktúra indexe 100,5 százalékra emelkedett, így megfordult az augusztus óta tartó csökkenés.



Gazdasági feltételek

Míg a nagyvállalatok mind a nemzetgazdaság, mind pedig saját cégük helyzetének esetében kedvezőbb feltételekkel és fokozatos javulással számolnak, addig a kkv-k esetében a saját vállalkozásra vonatkozó helyzetmegítélés már jóval negatívabb, mint a gazdaság helyzetére vonatkozó várakozásaik.


2008 májusáig nemzetgazdasági szinten kismértékű javulással számol a hazai kisvállalkozások egynegyede, míg a stabilitásban 27 százalékuk bízik. A TOP-100 nagyvállalatok a hazai gazdaság rövid távú fejlődési esélyeit kevésbé kritikusan értékelik. Fél éven belül javuló lehetőségekkel számol a cégek 27 százaléka, változatlannal 55 százalékuk. A pesszimista várakozások aránya megegyezik az előző havi értékkel.


Saját vállalkozásuk helyzetét is negatívan értékelik a kkv-k, az optimista vállalatok aránya 21 százalékra csökkent az előző havi 31 százalékról. Ezzel szemben a nagyvállalatok optimizmusa javult, a működési feltételek javulásában bizakodó cégek aránya majdnem 10 százalékkal bővült.


Pénzügyi helyzet

A kkv-k esetében a többség úgy véli, hogy a teljesítménybővítés elsődleges akadálya jövőre is az elégtelen belföldi kereslet lesz, ezt követi a gazdasági környezet bizonytalansága, ezt az éleződő piaci verseny, valamint a tőkehiány követi.

A nagyvállalatok közül cége pénzügyi helyzetének változatlanságában bízik a nagyvállalatok több mint fele, míg a likviditás gyengülésétől 24 százalék tart. A kkv-k körében 49 százalék bízik abban, hogy nem változik likviditási helyzete, azonban 37 százalékra emelkedett a pénzügyi nehézségek kialakulásával számoló cégek aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Beruházások

Novemberben a nagyvállalatok beruházási hajlandósága 108,3 százalékra mérséklődött, azonban a trend továbbra is emelkedő tendenciát mutat.


A kisvállalkozásoknál ez a mutató 73,3 százalék, magasabb az októberi értéknél. A beruházási tevékenységet korlátozó tényezők között jelölték meg a vállalkozások a jövőt övező bizonytalanságot, valamint a szűkölő belföldi keresletet.


Infláció

A nagyvállalatok előrejelzése szerint az éves infláció 6,4 százalék lesz, amely elmarad a szakértői várakozásoktól. A kis-és középvállalkozások esetében az éves inflációs előrejelzés 7,3 százalék, amely kis mértékben emelkedett októberhez képest.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem