Profit nélkül tevékenyen

Pénzcentrum
2007. november 19. 12:00

Sokat hallunk róluk, de talán mégsem esik elég szó erről a témáról, annak ellenére, hogy ezek a szervezetek jelentős lobbierőt képviselhetnek. Nézzük, mit kell, vagy érdemes tudni a civil szervezetekről, a non-profit szféráról, hogyan lehet ebbe a körbe bekapcsolódni!

Forma és tartalom

A társadalmi, civil szervezetekről szóló számos jogszabály közül a közhasznú szervezetekről szóló törvény definícióját érdemes alapul venni, s ez az a törvény, amely részletesen fel is sorolja, kit, milyen céget tekinthetünk az úgynevezett harmadik szektorbelinek.

E törvény alapján közhasznúvá akkor minősíthető egy szervezet, ha bekerül a közhasznú szervezetek nyilvántartásába. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, természetesen eleget kell tenni bizonyos feltételeknek. Mi minősül közhasznú tevékenységnek? A társadalom, illetve az egyén közös érdekeinek kielégítését szolgáló, törvény alapján meghatározott cél szerinti tevékenységek. Ilyen cél lehet például a környezetvédelem, fogyasztóvédelem, rehabilitációs foglalkoztatás, de akár a bűnmegelőzés is.

Így például a szervezet létesítő okiratának tartalmaznia szükséges többek között azt, hogy milyen közhasznú tevékenységet végez, a gazdálkodás során elért eredményt nem osztja fel, azt a meghatározott tevékenységre fordítja.

Ha közhasznú, civil szervezetekről esik szó, akad egy-két szervezeti forma, amely egyből beugrik ezen szavak hallatán. A törvény alapján közhasznú szervezetté minősíthető az itthon nyilvántartásba vett
• társadalmi szervezet (ezekről az egyesülési jog rendelkezik),
• alapítvány,
• közalapítvány,
• közhasznú társaság,
• köztestület (ha a létrehozásáról szóló törvény ezt lehetővé teszi),
• országos sportági szakszövetség,
• nonprofit gazdasági társaság,
• a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, a Magyar Rektori Konferencia,
• európai területi együttműködési csoportosulás,
• nem költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmény,
• közhasznú tevékenységet ellátó szociális szövetkezet.

A közhasznúságnak egyébiránt vannak fokozatai, egészen pontosan kettő, egy ilyen szervezet lehet közhasznú, vagy kiemelkedően közhasznú. Ez utóbbi kategóriába azon szervezetek sorolandók, amelyek olyan feladatot látnak el, amelyről valamely állami szervnek, vagy helyi önkormányzatnak kellene gondoskodnia.


A működés

Ha valaki valamely civil szervezetet szeretne létrehozni, nagyon fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogyan is működik egy ilyen társaság, milyen szabályoknak kell eleget tenni. Nagyon fontos, hogy az éves beszámolónk elkészítésével egyidejűleg kötelesek vagyunk egy úgynevezett közhasznúsági jelentést készíteni, amelynek teljesen nyilvánosnak kell lennie, vagyis abba bárki betekinthet.

Annak érdekében, hogy ezt meg is tehesse bárki, ezt a közhasznúsági jelentést közzé is kell tenni a társaság honlapján, vagy egyéb módon. A közhasznú működés tekintetében törvényességi felügyeletet az ügyészség gyakorol ezen szervezetek felett. Az adóellenőrzés természetesen az APEH feladata, míg az esetleges költségvetési támogatások felhasználását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kedvezmény-halom

Ezeket a közhasznú szervezeteket, illetve azok támogatóit, s esetlegesen az ezen szervezetek által nyújtott szolgáltatások igénybe vevőit megillethetik bizonyos kedvezmények. Az egyik, ha nem a legfontosabb kitétel, hogy a közhasznú szervezeteket a létesítő okiratban meghatározott tevékenység után társasági adómentesség illeti meg. Emellett jár ezen társaságoknak több adókedvezmény is, így azok, amelyek a helyi adókötelezettséget érintik, de kapnak illeték- és vámkedvezményeket is.

A szolgáltatás igénybe vevőjének személyi jövedelemadó mentesség jár. Az adott szervezet támogatóját pedig az adott támogatás után társasági adókötelezettséget, illetve személyi jövedelemadót érintő kedvezményt lehet igénybe venni.

Miből működnek?

A non-profit elnevezés kissé megtévesztő lehet, hiszen ezen szervezetek végezhetnek gazdasági tevékenységet, igaz, kizárólag a létesítő okiratban meghatározott cél elérése érdekében, s a nyereséget nem is lehet kivenni. Emellett természetesen ott vannak a támogatások, adományokat, amelyeket, mint arra a törvény is külön kitér, az egyének zaklatása nélkül kell beszerezni.

És természetesen rendkívül sokszínű pályázati lehetőségek is rendelkezésre állnak a civil szervezetek számára. Hogy csupán a Nemzeti Civil Alapprogram kiírásait vegyük górcső alá, november 30-ig még nyitva áll például a Magyar-magyar, határon átnyúló civil együttműködések támogatása nevet viselő kiírás. A 80 millió forintos keretösszegből maximálisan 1 millió forintot lehet igényelni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem