13 °C Budapest

Lényegesen leegyszerűsödött a pályázati procedúra

Pénzcentrum
2007. november 19. 14:20

Csütörtökön K&H üzleti tippek címmel konferenciát tartottak Budapesten kis- és középvállalkozások részére. A második éve megrendezett országos konferencia-sorozat idei utolsó állomásán a hazai és európai uniós pályázatokról adtak elő a területet legkiválóbb ismerői.

Miskolc, Győr, Debrecen, Pécs és Szeged után Budapesten is megrendezték a K&H üzleti tippek című konferenciát. A hazai kis- és középvállalkozások számára kulcsfontosságú kérdés a pályázati lehetőségek kihasználása, éppen ezért ezúttal ez a téma határozta meg a rendezvény programját.

Leskó Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Koordinációs és Szabályozási osztályának főosztályvezető helyettesének előadása nyitotta a napot. Elmondta, hogy egy friss kutatás szerint a hazai vállalkozások e téren a szabályozásokat érzékelik leginkább korlátozó tényezőként, ugyanakkor az utóbbi években általában könnyebbé vált a finanszírozáshoz való hozzáférés. Az országos kkv-fejlesztési stratégia keretében jött létre az Üzletre Hangolva program, mely a pályázati források felhasználását igyekszik megkönnyíteni. A hazai pályázatok fokozatosan átadják helyüket az európai uniós pályázatoknak, az a kevés, amit kiírnak, pedig igen konkrétan megfogalmazott, speciális célból vehető csak igénybe.

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázatokról tartott előadást Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ kommunikációs igazgatója. Az utóbbi évek legnagyobb vívmányának azt értékelte, hogy érezhetően könnyebbé vált a pályázás folyamata, leegyszerűsödött az eljárás és rövidebbé váltak a feldolgozási, elbírálási és kifizetési határidők. Gáspár arra hívta fel elsősorban a figyelmet, hogy a pályázati lehetőségekre nem szabad "ingyen pénzként" tekinteni, hiszen jelentős önrészre van szükség a felvételükhöz, ezért általában erős lábakon álló vállalkozások tudják ezeket a forrásokat elnyerni és megfelelően felhasználni.

Gärtner Péter, a Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ ügyvezető igazgatója a pályázatírás praktikus oldalát világította meg előadásaiban. Az egyik legnagyobb hazai pályázatíró cég vezetője is kitért arra, hogy a pályázati források sok esetben olyan vállalkozásokat céloznak, akik adott esetben segítség nélkül is meg tudnák valósítani a beruházást, azaz stabil, jól működő és életképes cégek. Felhívta a figyelmet arra, hogy évről évre vannak olyan pályázati kalapok, melyekben rengeteg pénz "benn marad", mert például a magyar cégek alig pályáznak a vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ipacs Viktor, a K&H Csoport Kkv marketing főosztályvezetője elsősorban arról beszélt, hogy a K&H Bank milyen finanszírozási lehetőségeket kínál a kis- és középvállalkozások számára ahhoz, hogy pályázati pénzekhez juthassanak, vagy azokat hatékonyan fel tudják használni. Mint mondta, ez a konferencia egyfajta társadalmi szerepvállalás a Bank részéről, ugyanakkor nekik is szükségük van arra, hogy találkozzanak a vállalkozókkal és megismerjék igényeiket, problémáikat.

Végezetül egy hazai sikertörténetet hallhattak a jelenlévők: Nemesdaróczyné Andrea, a Leroy főkönyvelője a népszerű étterem-lánc példáján mutatta be, milyen szerepet játszhatnak a pályázatok egy cég életében. A konferencia moderátora Szily Nóra volt.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18