13 °C Budapest

Lényegesen leegyszerűsödött a pályázati procedúra

Pénzcentrum
2007. november 19. 14:20

Csütörtökön K&H üzleti tippek címmel konferenciát tartottak Budapesten kis- és középvállalkozások részére. A második éve megrendezett országos konferencia-sorozat idei utolsó állomásán a hazai és európai uniós pályázatokról adtak elő a területet legkiválóbb ismerői.

Miskolc, Győr, Debrecen, Pécs és Szeged után Budapesten is megrendezték a K&H üzleti tippek című konferenciát. A hazai kis- és középvállalkozások számára kulcsfontosságú kérdés a pályázati lehetőségek kihasználása, éppen ezért ezúttal ez a téma határozta meg a rendezvény programját.

Leskó Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Koordinációs és Szabályozási osztályának főosztályvezető helyettesének előadása nyitotta a napot. Elmondta, hogy egy friss kutatás szerint a hazai vállalkozások e téren a szabályozásokat érzékelik leginkább korlátozó tényezőként, ugyanakkor az utóbbi években általában könnyebbé vált a finanszírozáshoz való hozzáférés. Az országos kkv-fejlesztési stratégia keretében jött létre az Üzletre Hangolva program, mely a pályázati források felhasználását igyekszik megkönnyíteni. A hazai pályázatok fokozatosan átadják helyüket az európai uniós pályázatoknak, az a kevés, amit kiírnak, pedig igen konkrétan megfogalmazott, speciális célból vehető csak igénybe.

A II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázatokról tartott előadást Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ kommunikációs igazgatója. Az utóbbi évek legnagyobb vívmányának azt értékelte, hogy érezhetően könnyebbé vált a pályázás folyamata, leegyszerűsödött az eljárás és rövidebbé váltak a feldolgozási, elbírálási és kifizetési határidők. Gáspár arra hívta fel elsősorban a figyelmet, hogy a pályázati lehetőségekre nem szabad "ingyen pénzként" tekinteni, hiszen jelentős önrészre van szükség a felvételükhöz, ezért általában erős lábakon álló vállalkozások tudják ezeket a forrásokat elnyerni és megfelelően felhasználni.

Gärtner Péter, a Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ ügyvezető igazgatója a pályázatírás praktikus oldalát világította meg előadásaiban. Az egyik legnagyobb hazai pályázatíró cég vezetője is kitért arra, hogy a pályázati források sok esetben olyan vállalkozásokat céloznak, akik adott esetben segítség nélkül is meg tudnák valósítani a beruházást, azaz stabil, jól működő és életképes cégek. Felhívta a figyelmet arra, hogy évről évre vannak olyan pályázati kalapok, melyekben rengeteg pénz "benn marad", mert például a magyar cégek alig pályáznak a vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ipacs Viktor, a K&H Csoport Kkv marketing főosztályvezetője elsősorban arról beszélt, hogy a K&H Bank milyen finanszírozási lehetőségeket kínál a kis- és középvállalkozások számára ahhoz, hogy pályázati pénzekhez juthassanak, vagy azokat hatékonyan fel tudják használni. Mint mondta, ez a konferencia egyfajta társadalmi szerepvállalás a Bank részéről, ugyanakkor nekik is szükségük van arra, hogy találkozzanak a vállalkozókkal és megismerjék igényeiket, problémáikat.

Végezetül egy hazai sikertörténetet hallhattak a jelenlévők: Nemesdaróczyné Andrea, a Leroy főkönyvelője a népszerű étterem-lánc példáján mutatta be, milyen szerepet játszhatnak a pályázatok egy cég életében. A konferencia moderátora Szily Nóra volt.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?