16 °C Budapest

3 milliárd forint borra: újonganak a magyar borászok...

Pénzcentrum
2007. november 7. 16:00

A magyar borok nemzetközi viszonylatban is népszerűségnek örvendenek, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is sokan szeretik például a Tokaji Aszút. Az Európai Unió most újabb lehetőséget biztosít, hogy a magyar borászok megmutassák mit tudnak...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Februárban legalább százezer hektoliter olasz bort hoztak be illegálisan az országba azért, hogy átpalackozzák és alföldi asztali borként értékesítsék tovább. A borászok szerint az illegális import folyamatosan növekszik, mert hazánkban nem borfelesleg, hanem borhiány van.

A szakemberek állítását többek között az támasztja alá, hogy a korábban meghirdetett lepárlási támogatásnál - ami az eladhatatlan készletek eltüntetését szolgálta - a jelentkezők nem használták ki a meglévő keretet. Hoppon maradtak azok az orosz kereskedők is, akiket kormányzati segédlettel csábítottak az alföldi bortermő vidékekre, hogy az ott lévő feleslegeket felvásárolják.

A hiány alakulásáért a csökkenő hazai szőlőterületek a felelősek, amin viszont most fordíthatnak a borászok. A Bizottság ugyanis összesen 510 millió eurós költségvetést hagyott jóvá a bortermelő tagok számára, a szőlőültetvények szerkezetének átalakítása és az ültetvények átállítása céljára. A fő cél a termelés piaci kereslethez való igazítása, és lehetőség van a fajtaváltásra, a szőlőültetvények áttelepítésére, illetve a művelési módok tökéletesítésére.

A szerkezetátalakítási program 1999 óta fontos szerepet tölt be a borok minőségének javításában. Bár ez nem mindig elég, ezért is van szükség a borpiac egy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint mélyreható reformra. Az Uniónak minden évben rendelkezésére áll egy keret arra, hogy támogassa a fenti tevékenységeket, így fejlesztve az Unión belül termelt borok minőségét. A támogatásokat az EU meghatározott kritériumok alapján ítéli oda az országoknak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Mint az a táblázatból is látszik, Magyarország közel 3 milliárd forintot kapott erre a célra. A szerkezetátalakításhoz nyújtott pénzügyi támogatások 1999-es bevezetése óta az Európai Unió összesen 3 milliárd eurót osztott ki a tagállamoknak, és várhatóan a jövő évben sem fog elmaradni a gazdák segítésére elkülönített pénzösszeg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20