3 °C Budapest

3 milliárd forint borra: újonganak a magyar borászok...

Pénzcentrum
2007. november 7. 16:00

A magyar borok nemzetközi viszonylatban is népszerűségnek örvendenek, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is sokan szeretik például a Tokaji Aszút. Az Európai Unió most újabb lehetőséget biztosít, hogy a magyar borászok megmutassák mit tudnak...

Februárban legalább százezer hektoliter olasz bort hoztak be illegálisan az országba azért, hogy átpalackozzák és alföldi asztali borként értékesítsék tovább. A borászok szerint az illegális import folyamatosan növekszik, mert hazánkban nem borfelesleg, hanem borhiány van.

A szakemberek állítását többek között az támasztja alá, hogy a korábban meghirdetett lepárlási támogatásnál - ami az eladhatatlan készletek eltüntetését szolgálta - a jelentkezők nem használták ki a meglévő keretet. Hoppon maradtak azok az orosz kereskedők is, akiket kormányzati segédlettel csábítottak az alföldi bortermő vidékekre, hogy az ott lévő feleslegeket felvásárolják.

A hiány alakulásáért a csökkenő hazai szőlőterületek a felelősek, amin viszont most fordíthatnak a borászok. A Bizottság ugyanis összesen 510 millió eurós költségvetést hagyott jóvá a bortermelő tagok számára, a szőlőültetvények szerkezetének átalakítása és az ültetvények átállítása céljára. A fő cél a termelés piaci kereslethez való igazítása, és lehetőség van a fajtaváltásra, a szőlőültetvények áttelepítésére, illetve a művelési módok tökéletesítésére.

A szerkezetátalakítási program 1999 óta fontos szerepet tölt be a borok minőségének javításában. Bár ez nem mindig elég, ezért is van szükség a borpiac egy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint mélyreható reformra. Az Uniónak minden évben rendelkezésére áll egy keret arra, hogy támogassa a fenti tevékenységeket, így fejlesztve az Unión belül termelt borok minőségét. A támogatásokat az EU meghatározott kritériumok alapján ítéli oda az országoknak.


Mint az a táblázatból is látszik, Magyarország közel 3 milliárd forintot kapott erre a célra. A szerkezetátalakításhoz nyújtott pénzügyi támogatások 1999-es bevezetése óta az Európai Unió összesen 3 milliárd eurót osztott ki a tagállamoknak, és várhatóan a jövő évben sem fog elmaradni a gazdák segítésére elkülönített pénzösszeg.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?