11 °C Budapest

3 milliárd forint borra: újonganak a magyar borászok...

Pénzcentrum
2007. november 7. 16:00

A magyar borok nemzetközi viszonylatban is népszerűségnek örvendenek, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is sokan szeretik például a Tokaji Aszút. Az Európai Unió most újabb lehetőséget biztosít, hogy a magyar borászok megmutassák mit tudnak...

Februárban legalább százezer hektoliter olasz bort hoztak be illegálisan az országba azért, hogy átpalackozzák és alföldi asztali borként értékesítsék tovább. A borászok szerint az illegális import folyamatosan növekszik, mert hazánkban nem borfelesleg, hanem borhiány van.

A szakemberek állítását többek között az támasztja alá, hogy a korábban meghirdetett lepárlási támogatásnál - ami az eladhatatlan készletek eltüntetését szolgálta - a jelentkezők nem használták ki a meglévő keretet. Hoppon maradtak azok az orosz kereskedők is, akiket kormányzati segédlettel csábítottak az alföldi bortermő vidékekre, hogy az ott lévő feleslegeket felvásárolják.

A hiány alakulásáért a csökkenő hazai szőlőterületek a felelősek, amin viszont most fordíthatnak a borászok. A Bizottság ugyanis összesen 510 millió eurós költségvetést hagyott jóvá a bortermelő tagok számára, a szőlőültetvények szerkezetének átalakítása és az ültetvények átállítása céljára. A fő cél a termelés piaci kereslethez való igazítása, és lehetőség van a fajtaváltásra, a szőlőültetvények áttelepítésére, illetve a művelési módok tökéletesítésére.

A szerkezetátalakítási program 1999 óta fontos szerepet tölt be a borok minőségének javításában. Bár ez nem mindig elég, ezért is van szükség a borpiac egy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos szerint mélyreható reformra. Az Uniónak minden évben rendelkezésére áll egy keret arra, hogy támogassa a fenti tevékenységeket, így fejlesztve az Unión belül termelt borok minőségét. A támogatásokat az EU meghatározott kritériumok alapján ítéli oda az országoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Mint az a táblázatból is látszik, Magyarország közel 3 milliárd forintot kapott erre a célra. A szerkezetátalakításhoz nyújtott pénzügyi támogatások 1999-es bevezetése óta az Európai Unió összesen 3 milliárd eurót osztott ki a tagállamoknak, és várhatóan a jövő évben sem fog elmaradni a gazdák segítésére elkülönített pénzösszeg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm