5 °C Budapest

Romlott áruk fóruma - bírságoltak az ellenőrök

Pénzcentrum
2007. július 26. 08:30

Az idén nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenőrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok - írja a Napi Gazdaság.

Az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén kiemelt ellenőrzési irány a hűtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetőség- ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.

Az élelmiszerek közül fokozottan ellenőrzik a tejtermékeket, az ásványvizeket, a sört, a jégkrémeket, valamint az előkészített húsok előállítását és forgalmazását. A borászati termékek ellenőrzése a hazai és külföldi származású, magas árfekvésű táj- és minőségi palackos borokra, illetve a borpárlatokra, brandykre terjed ki. A zöldség-gyümölcs szektorban egyrészt a növényvédőszer-maradékokra, másrészt a forgalmazási, minőségi szabványokra figyelnek különösen, a takarmánykereskedelem ellenőrzése a házi kedvenceknek szánt takarmányokra, különösen a nyers állati eredetű termékekre fókuszál.

A már feldolgozott ellenőrzések során - azaz július elsejéig - a méztermelésnél elsősorban a kistermelőknél, méhészeknél találtak hiányosságokat a nyilvántartások vezetésében, a felvásárlóknál és a csomagolóknál nem tapasztaltak szabálytalanságot. A tejfeldolgozó üzemeknél a beszállítók járványtani igazolásával, illetve a hűtési lánc biztosításával voltak olykor minőségvédelmi bírsághoz is vezető bajok. A sertésvágóhidak, -feldolgozók vizsgálatakor mind a nyomon követhetőség, mind a hűtési lánc, mind a melléktermékek kezelése esetében találtak elmaradásokat (egyebek mellett), ezeknél azonnali intézkedésre szólították fel a tulajdonosokat.

Egy lakossági bejelentést követően tartott ellenőrzés nyomán illegális tevékenységet is felszámoltak, állat-egészségügyi bírság kiszabása mellett.

A borászati termékek közül tíz tételt kifogásoltak - mind hazai előállítású volt -, főleg minősítési és jelölési, két esetben összetételi hiba miatt. Hatszor vontak ki árut a forgalomból, ezek miatt bírságoltak is.

Szolgálat folyamatosan végzi a kockázatbecslésen alapuló belföldi ellenőrzéseket; az adott időszakban 58-szor vetettek ki minőségvédelmi bírságot; a leggyakrabban kifogásolt termék a vöröshagyma és a görögdinnye volt. A leggyakoribb ok a jelölési és a romlóhiba, ezek következtében az esetek döntő többségében megtiltották a forgalmazást. Egy tétel vöröshagyma jelölési hiányosságai miatt 2 179 680 forint bírságot szabtak ki, ezenkívül az ellenőrök kilencszer vetettek ki 100 000 forint feletti bírságot.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?