7 °C Budapest

Romlott áruk fóruma - bírságoltak az ellenőrök

Pénzcentrum
2007. július 26. 08:30

Az idén nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenőrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén kiemelt ellenőrzési irány a hűtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetőség- ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.

Az élelmiszerek közül fokozottan ellenőrzik a tejtermékeket, az ásványvizeket, a sört, a jégkrémeket, valamint az előkészített húsok előállítását és forgalmazását. A borászati termékek ellenőrzése a hazai és külföldi származású, magas árfekvésű táj- és minőségi palackos borokra, illetve a borpárlatokra, brandykre terjed ki. A zöldség-gyümölcs szektorban egyrészt a növényvédőszer-maradékokra, másrészt a forgalmazási, minőségi szabványokra figyelnek különösen, a takarmánykereskedelem ellenőrzése a házi kedvenceknek szánt takarmányokra, különösen a nyers állati eredetű termékekre fókuszál.

A már feldolgozott ellenőrzések során - azaz július elsejéig - a méztermelésnél elsősorban a kistermelőknél, méhészeknél találtak hiányosságokat a nyilvántartások vezetésében, a felvásárlóknál és a csomagolóknál nem tapasztaltak szabálytalanságot. A tejfeldolgozó üzemeknél a beszállítók járványtani igazolásával, illetve a hűtési lánc biztosításával voltak olykor minőségvédelmi bírsághoz is vezető bajok. A sertésvágóhidak, -feldolgozók vizsgálatakor mind a nyomon követhetőség, mind a hűtési lánc, mind a melléktermékek kezelése esetében találtak elmaradásokat (egyebek mellett), ezeknél azonnali intézkedésre szólították fel a tulajdonosokat.

Egy lakossági bejelentést követően tartott ellenőrzés nyomán illegális tevékenységet is felszámoltak, állat-egészségügyi bírság kiszabása mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A borászati termékek közül tíz tételt kifogásoltak - mind hazai előállítású volt -, főleg minősítési és jelölési, két esetben összetételi hiba miatt. Hatszor vontak ki árut a forgalomból, ezek miatt bírságoltak is.

Szolgálat folyamatosan végzi a kockázatbecslésen alapuló belföldi ellenőrzéseket; az adott időszakban 58-szor vetettek ki minőségvédelmi bírságot; a leggyakrabban kifogásolt termék a vöröshagyma és a görögdinnye volt. A leggyakoribb ok a jelölési és a romlóhiba, ezek következtében az esetek döntő többségében megtiltották a forgalmazást. Egy tétel vöröshagyma jelölési hiányosságai miatt 2 179 680 forint bírságot szabtak ki, ezenkívül az ellenőrök kilencszer vetettek ki 100 000 forint feletti bírságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06