4 °C Budapest

Egyre több cég bízik abban, hogy kaphat EU-támogatást

Pénzcentrum
2007. október 16. 10:09

Két ponttal növekedett, azaz gyakorlatilag stagnált a K&H kkv bizalmi index 2007 harmadik negyedévében. Bár a kis- és középvállalkozói szektor várakozásai ezzel immár egy éve folyamatosan javulnak, összességében még mindig a negatív sáv közepén helyezkednek el (az utóbbi negyedév során -44 pontról -42 pontra mozdult el az index). Az előző vizsgált időszakhoz képest viszont jelentősen javult a banki szolgáltatások megítélése a kkv-k körében és emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek reálisnak tartják, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak a jövőben.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) - vállalataikat befolyásoló - gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index foglalja magába, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Az országosan reprezentatív, 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló legfrissebb felmérés 2007. szeptember 5. és 13. között készült. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

A K&H kkv bizalmi index értéke 2007 harmadik negyedévében ismét a negatív tartományban, -42 ponton zárt. Ez az érték, bár folytatása az immár egy éve tartó javuló tendenciának, továbbra sem tudja megközelíteni a 2006. júniusi hirtelen visszaesést megelőző, nullához közeli értéket.

A várakozásoktól némileg eltérően alakult a K&H kkv bizalmi index értéke 2007. III. negyedévében - legalábbis a makrogazdasági adatok, valamint a nemzetgazdaság állapotát leíró mutatók sokkal pozitívabb változást vetítették előre.

A 10 vizsgált indexelem közül jelentős visszaesés történt a hitelkamatokba vetett bizalom terén (-13, 6 pont), ugyanakkor a banki szolgáltatások megítélése összességében pozitív irányban változott (+13 pont), és a kkv-k egyre nagyobb mértékben fordulnak belföldi hitelforrásokhoz finanszírozási igény jelentkezésekor. A megkérdezettek ugyanakkor átlagosan 1,7 százalékos hitelkamat-növekedésre számítanak az elkövetkező egy évben.

A verseny- valamint a gazdaságpolitika megítélése is kedvezőbb lett valamelyest. Bár a kormányzati gazdaságpolitika vállalkozásbarát volta még mindig az egyik leginkább negatív színben feltűnő mutató, értéke kis mértékben ismét javult, és az egy évvel ezelőtti, -69 pontos mélypontról -50 pontig emelkedett.

Eltérő irányban mozdult el a különböző ágazatok vállalatainak indexe az elmúlt időszakban. A harmadik negyedévben a mezőgazdaság területén működő vállalatok esetében jelentősebb, a szolgáltató szektorban kisebb javulás figyelhető meg. Az ipari vállalatok esetében a bizalmi index 9 pontot esett, a kereskedelemben gyakorlatilag nem változott.

Árbevétel-nagyság tekintetében az eddigi tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a növekvő cégméret egyre nagyobb bizalommal jár együtt, mondhatni minél nagyobb lesz egy cég, annál (maga) biztosabb. A harmadik negyedévben azonban éppen a legnagyobb árbevételű cégek bizalomvesztése folytán csökkent a különbség a mikro-vállalkozások és a többi cég bizalmi szintje között, de még így is közel 20 százalékpont a lemaradásuk a nagyobb társaikhoz viszonyítva.

Emelkedett azoknak a vállalkozásoknak az aránya, akik reálisnak tartják, hogy EU-s támogatásokhoz jussanak hozzá (50 százalék). Továbbra is az agrárvállalatok a leginkább bizakodóak, 81 százalékuk tartja reálisnak a pályázati sikert. Az átlagnál optimistábbak a nagyobb vállalkozások, a kereskedelmi és szolgáltató cégek viszont feltűnően pesszimisták e tekintetben. Ennek az oka talán az önerő hiányában és a gyakorlatlanságban keresendő. Figyelemre méltó, hogy a vállalkozások közül többen tartják reálisnak a pályázati pénzhez való hozzájutást, mint ahányan a számukra releváns pályázati lehetőséggel egyáltalán találkoztak. Ez valószínűleg abból adódik, hogy nehézkesnek és bonyolultnak tartják a pályázatokat, ezért nem érdeklődnek aktívan irántuk.

Az előző időszakban megfigyelt csökkenés után emelkedést mutat a béren kívüli juttatásokat használni tervezők aránya (66 százalékról 69 százalékra). Továbbra is őrzi népszerűségét az étkezési hozzájárulás, melyet a kkv-k 53 százaléka biztosítana munkavállalóinak, ezt követi a közlekedési hozzájárulás, a pénzjutalom és a nyugdíjpénztári befizetés. Szeptemberben a cégvezetők 31 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem áll szándékában béren kívüli juttatást adni alkalmazottainak.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?