11 °C Budapest

Hogyan lesz 35 milliárdból 140 milliárd forint? - "Bejelentett pénzeső"

Pénzcentrum
2007. október 11. 13:50

Pályázati támogatás útján, legalábbis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében idén március elseje óta beérkezett 3000 pályázat közül 1900 vállalkozás kap 39 milliárd forintnyi támogatást - derült ki az NFÜ sajtótájékoztatóján.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter újfent hangsúlyozta, a kis- és közévállalkozások kiemelt szerepet játszanak a gazdaságban, hiszen a foglalkoztatottság több mint kétharmadát, a hozzáadott érték több mint felét, illetve az export mintegy harmadát adják. A cél 2010-re a Világbank rangsorában a legjobb 30 közé kerülni.

Ennek elérése érdekében többek között az adminisztratív korlátok csökkentésére van szükség. A pályázatok elbírálásának és kifizetésének gyorsasága is méri az üzleti környezet minőségét, melynek javítása érdekében a normatív jellegű (legegyszerűbb, tömeges) támogatások esetén az elbírálási határidő 3 hónapról 3 hétre csökkent - értékelte a gazdasági és közlekedési miniszter.

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter a pozitívumok között kiemelte, az unióban elsőként írtuk ki a vállalkozásfejlesztési programokat. Mint azt megtudtuk, az 1900 nyertes nagyobb része mikro-, kis- és közepes vállalkozás. A kkv szektorba tartozó cégek közül a márciusi kiírásokon 556 vállalkozás nyert támogatást, 34,76 milliárd forintot.

A két tárca számításai szerint ez a közel 35 milliárd forint 140 milliárdnyi beruházást generál majd, vagyis egy uniós forint négy magyar forintot mozgathat meg. Az első nemzeti fejlesztési terv keretében 2004 és 2006 között egyébként 8000 vállalkozás jutott 52 milliárd forinthoz.

Bajnai kiemelte, hogy a normatív alapú támogatások lehetőséget adnak arra, hogy a szubjektív értékelési tényezőket ki lehessen zárni. Ennek keretében nemsokára beindul az NFÜ honlapjának azon szolgáltatása, melynek révén mindenki megnézheti saját pályázatának bírálatát, a vesztesek pedig ennek alapján fellebbezhetnek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szintén pozitívumként értékelte, hogy a kevésbé fejlett területek, így Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Csongrád megye is kiemelkedően teljesített. Emellett minden meghirdetett keretet túljegyeztek, így keretemelésekre volt szükség.

Az átláthatóság növelése érdekében mind az 556 nyertes pályázó neve, s az általuk beadott pályázatok célja is felkerül az NFÜ honlapjára.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem