Hogyan lesz 35 milliárdból 140 milliárd forint? - "Bejelentett pénzeső"

Pénzcentrum
2007. október 11. 13:50

Pályázati támogatás útján, legalábbis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében idén március elseje óta beérkezett 3000 pályázat közül 1900 vállalkozás kap 39 milliárd forintnyi támogatást - derült ki az NFÜ sajtótájékoztatóján.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter újfent hangsúlyozta, a kis- és közévállalkozások kiemelt szerepet játszanak a gazdaságban, hiszen a foglalkoztatottság több mint kétharmadát, a hozzáadott érték több mint felét, illetve az export mintegy harmadát adják. A cél 2010-re a Világbank rangsorában a legjobb 30 közé kerülni.

Ennek elérése érdekében többek között az adminisztratív korlátok csökkentésére van szükség. A pályázatok elbírálásának és kifizetésének gyorsasága is méri az üzleti környezet minőségét, melynek javítása érdekében a normatív jellegű (legegyszerűbb, tömeges) támogatások esetén az elbírálási határidő 3 hónapról 3 hétre csökkent - értékelte a gazdasági és közlekedési miniszter.

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter a pozitívumok között kiemelte, az unióban elsőként írtuk ki a vállalkozásfejlesztési programokat. Mint azt megtudtuk, az 1900 nyertes nagyobb része mikro-, kis- és közepes vállalkozás. A kkv szektorba tartozó cégek közül a márciusi kiírásokon 556 vállalkozás nyert támogatást, 34,76 milliárd forintot.

A két tárca számításai szerint ez a közel 35 milliárd forint 140 milliárdnyi beruházást generál majd, vagyis egy uniós forint négy magyar forintot mozgathat meg. Az első nemzeti fejlesztési terv keretében 2004 és 2006 között egyébként 8000 vállalkozás jutott 52 milliárd forinthoz.

Bajnai kiemelte, hogy a normatív alapú támogatások lehetőséget adnak arra, hogy a szubjektív értékelési tényezőket ki lehessen zárni. Ennek keretében nemsokára beindul az NFÜ honlapjának azon szolgáltatása, melynek révén mindenki megnézheti saját pályázatának bírálatát, a vesztesek pedig ennek alapján fellebbezhetnek is.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szintén pozitívumként értékelte, hogy a kevésbé fejlett területek, így Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Csongrád megye is kiemelkedően teljesített. Emellett minden meghirdetett keretet túljegyeztek, így keretemelésekre volt szükség.

Az átláthatóság növelése érdekében mind az 556 nyertes pályázó neve, s az általuk beadott pályázatok célja is felkerül az NFÜ honlapjára.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10