18 °C Budapest

10 kiírás egyezetésen

Pénzcentrum
2007. október 11. 09:20

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsát 10, november 6-án induló környezetvédelmi pályázati konstrukciót. A meghirdetésre kerülő pályázatok a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztését; vízvédelmi, vízminőség javító, szennyezés csökkentő beruházások támogatását; ivóvízbázisok védelmét, illetve szennyezett területek kármentesítését szolgáló fejlesztéseket ösztönöznek. A vízügyi pályázatok mellett lehetőség lesz hulladékgazdálkodási projektek előkészítését és az erdei iskolák infrastrukturális fejlesztését, illetve hozzá kapcsolódó képzést és tananyagfejlesztést támogató projektek támogatására is.

Egyeztetési időszak: 2007. október 10.- október 24.

Kétfordulós pályázati eljárás keretében megkezdődik a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése a Tisza-völgy árvízvédelmi biztonságának javításával, az érintett térség fejlesztésével együtt. A tervet az unió 106 milliárd forinttal támogatja. A konkrét projektek előkészítési munkálataira a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság és az érintett Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok számára biztosít forrásokat az operatív program.

Közérdek, hogy azokon a településeken, ahol nincs kiépített árvízvédelemi vonal, vagy nem kellően biztonságos, az önkormányzati kezelésű művek legsürgősebb árvízvédelmi fejlesztési munkái megvalósuljanak, a védvonalak kiépüljenek az előírt biztonságot nyújtva az ott lakóknak. Az érintett települési önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot, az első fordulóban az előkészítésre, a másodikban a megvalósításra.

Kiemelten kezelt vizeinken komplex vízvédelmi, vízminőség javító, szennyezés csökkentő beruházások valósulhatnak meg uniós társfinanszírozással. Nagy tavaink (Balaton, Velencei-tó, Fertő tó, és Tisza-tó) és különösen érzékeny felszíni vizeink (Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD), Szigetköz, Mosoni-Duna, Lajta) lehetnek az 58 milliárdos fejlesztés célterületei. Itt az állami vízgazdálkodás intézményei lesznek a beruházások megvalósítói, első fordulós előkészítés után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyfordulós pályázat keretében 1 milliárd forintra pályázhatnak önkormányzatok és állami intézmények a sérülékeny földtani környezetben lévő üzemelő ivóvízbázisok-védelmére, a biztonságba helyezési beruházások megalapozására és az ehhez szükséges diagnosztikai vizsgálatainak végrehajtására. A meghívásos eljárásban részt vevő vízügyi igazgatóságok szintén 1 milliárdot fordíthatnak Magyarország jövőbeni, (még nem üzemeltetett) vízbeszerzési lehetőségeit kiszolgáló távlati vízbázisok felmérésére és biztonságban tartására.

Régóta húzódó feladat a hazai felszín alatti vizek és a földtani közeg szennyezettségének csökkentése a szennyezett területek kármentesítésével, a műszaki beavatkozás elvégzésével. Mostantól 8,31 milliárd forintos uniós társfinanszírozás segíti a projektgazdákat. Az Európai Közösség Víz Keretirányelve szerint a tagállamokban 2015-ig jó állapotba kell hozni a felszíni és felszín alatti vizeket, és fenntarthatóvá kell tenniük ezt a jó állapotot. A tagállamoknak a területükön fekvő vízgyűjtő kerületekre (rész-vízgyűjtőkre, illetve az ország területére eső vízgyűjtőrészekre) ún. Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervet kell készíteniük. Az illetékes vízügyi szervezetek egyfordulós meghívásos eljárás keretében 2007-2008-ban 2,5 milliárd forintot fordíthatnak erre a célra - áll az NFÜ honlapján.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 15. szerda
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem