9 °C Budapest

Lezárult a Norvég Alap második pályázati körének értékelése

Pénzcentrum
2007. október 4. 13:50

A múlt héten lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok második körének értékelési folyamata. A felhasználható támogatási kerethez viszonyítva tízszeres volt a túljelentkezés, mintegy 600 alaposan kidolgozott, háttér dokumentációval ellátott pályázatot nyújtottak be a szervezetek. A több száz pályázat értékelése után a döntőbizottság 2007. szeptember 27-én hozta meg döntését, amelynek eredményeként 41 projektet javasolt támogatásra, közel 33 millió euró értékben.

Óriási érdeklődés mutatkozott az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program kínálta fejlesztési lehetőségek iránt. Kilenc kiemelt területen lehetett fejlesztési forrást igényelni, többek között az egészségügy, az európai örökség megőrzése, a környezetvédelem, a határon átnyúló kapcsolatok erősítése és a humánerőforrás-fejlesztés területén.

Megvalósulhat többek között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának terve, amely új őssejt-alapú terápiás eljárások fejlesztését irányozza elő előrehaladott perifériás artériás betegségek kezelésére. Sikeres javaslatot nyújtott be a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia is, a megsemmisült történelmi harangok rekonstrukciójára és lengéscsillapító szerkezet elhelyezésére a Mátyás templomban. Új lendületet kaphat a környezetbarát és versenyképes robottechnológiák magyar-norvég kutatás-alapú innovációja az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének pályázata segítségével. Régóta vár Pápa városa az Eszterházy kastély rekonstrukciójára, hamarosan ez is megtörténhet.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a most elfogadott pályázatok szakmai értékelését végezte el, ez után a támogatásra javasolt projektekről a végső döntést a Finanszírozási Mechanizmus Bizottság és a norvég külügyminisztérium hozza meg. A támogatásban részesülő projektek végleges köre tehát a bizottság döntése után 2008-ban alakul ki.

A második körben forráshiány miatt elutasított pályázatok a mechanizmusok 2007. szeptember 24-én zárult utolsó, harmadik körében kaphatnak új esélyt. Ebben, közel 50 millió euró szabad keret áll rendelkezésre, amelyre mostanáig megközelítőleg 1000 pályázati koncepció érkezett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ún. donor országok, Norvégia, Liechtenstein és Izland 2005-ben kötöttek hazánkkal megállapodásokat, amelyek alapján a támogatási programok létrejöhettek. A finanszírozási mechanizmus a 2004-ben csatlakozott tagállamoknak, valamint Görögországnak, Spanyolországnak és Portugáliának nyújt támogatást. Magyarország részesedése bruttó 135 millió euró. A pályázati pénzalapok létrehozásával a donor országok legfőbb célja az volt, hogy elősegítsék a Magyarországgal való együttműködést, a gazdasági és társadalmi szervezetek közötti partnerségi kapcsolatok létrejöttét, az életszínvonal növelését valamint a társadalmi kohézió erősítését.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40