Lezárult a Norvég Alap második pályázati körének értékelése

Pénzcentrum
2007. október 4. 13:50

A múlt héten lezárult az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok második körének értékelési folyamata. A felhasználható támogatási kerethez viszonyítva tízszeres volt a túljelentkezés, mintegy 600 alaposan kidolgozott, háttér dokumentációval ellátott pályázatot nyújtottak be a szervezetek. A több száz pályázat értékelése után a döntőbizottság 2007. szeptember 27-én hozta meg döntését, amelynek eredményeként 41 projektet javasolt támogatásra, közel 33 millió euró értékben.

Óriási érdeklődés mutatkozott az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program kínálta fejlesztési lehetőségek iránt. Kilenc kiemelt területen lehetett fejlesztési forrást igényelni, többek között az egészségügy, az európai örökség megőrzése, a környezetvédelem, a határon átnyúló kapcsolatok erősítése és a humánerőforrás-fejlesztés területén.

Megvalósulhat többek között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának terve, amely új őssejt-alapú terápiás eljárások fejlesztését irányozza elő előrehaladott perifériás artériás betegségek kezelésére. Sikeres javaslatot nyújtott be a Budavári Nagyboldogasszony Főplébánia is, a megsemmisült történelmi harangok rekonstrukciójára és lengéscsillapító szerkezet elhelyezésére a Mátyás templomban. Új lendületet kaphat a környezetbarát és versenyképes robottechnológiák magyar-norvég kutatás-alapú innovációja az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének pályázata segítségével. Régóta vár Pápa városa az Eszterházy kastély rekonstrukciójára, hamarosan ez is megtörténhet.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a most elfogadott pályázatok szakmai értékelését végezte el, ez után a támogatásra javasolt projektekről a végső döntést a Finanszírozási Mechanizmus Bizottság és a norvég külügyminisztérium hozza meg. A támogatásban részesülő projektek végleges köre tehát a bizottság döntése után 2008-ban alakul ki.

A második körben forráshiány miatt elutasított pályázatok a mechanizmusok 2007. szeptember 24-én zárult utolsó, harmadik körében kaphatnak új esélyt. Ebben, közel 50 millió euró szabad keret áll rendelkezésre, amelyre mostanáig megközelítőleg 1000 pályázati koncepció érkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ún. donor országok, Norvégia, Liechtenstein és Izland 2005-ben kötöttek hazánkkal megállapodásokat, amelyek alapján a támogatási programok létrejöhettek. A finanszírozási mechanizmus a 2004-ben csatlakozott tagállamoknak, valamint Görögországnak, Spanyolországnak és Portugáliának nyújt támogatást. Magyarország részesedése bruttó 135 millió euró. A pályázati pénzalapok létrehozásával a donor országok legfőbb célja az volt, hogy elősegítsék a Magyarországgal való együttműködést, a gazdasági és társadalmi szervezetek közötti partnerségi kapcsolatok létrejöttét, az életszínvonal növelését valamint a társadalmi kohézió erősítését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem