11 °C Budapest

Társadalmi egyeztetésen az "Életminőség javítása" pályázati csomag kiírásai

Pénzcentrum
2007. október 2. 14:20

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsát huszonhárom november 6-án induló környezetvédelmi pályázati konstrukciót. A meghirdetésre kerülő pályázatok a szennyvíztisztítást, a vízrendezést és a hulladékgazdálkodást hivatottak szolgálni valamennyi régióban. Ezek mellett a Közép-magyarországi régióban megjelennek az országos Környezet és Energia Operatív Program ún. tükörpályázatai is. A véleményeket, észrevételeket az Ügynökség október 18-ig várja a honlapon megadott, pályázatonként különböző e-mail címekre.

Egyeztetési időszak: 2007. október 2.- október 18.

A környezet és energia program nemrégiben elindított fejlesztéseit egészítheti ki a kistelepülési szennyvízkezelés megoldása. Még azokon az érzékeny vízbázison fekvő településeken is, ahol a szakszerű, egyedi szennyvízkezelés nem jöhet szóba, biztosítani kell a települési folyékony hulladék elszállítását és hasznosítását. Az Észak-alföldi régióban 3 év alatt kétmilliárd forintot költhetnek szennyvíztisztító létesítmények építésére. Az elnyerhető támogatás mértéke 20 millió és 400 millió forint között lehet. A kétfordulós konstrukció beruházásai a régió területén fekvő 2000-es lélekszám alatti településeken valósulhatnak meg. A pályázat a költségek 85-90%-át fedezi. A Dél-dunántúli kistelepülési szennyvíz fejlesztések még több forrást, mintegy 3,7 milliárd forintot igényelnek, amiből 10-20 életminőség javító fejlesztés indul. A Dél-Alföld községei 1,42 milliárd forintot fordíthatnak erre a célra.

A magyar vidék egyik elhúzódó problémája, hogy a települések jó részénél megújításra szorulnak a bel- és külterületi vízrendszerek. Ez praktikusan az elvezető árkok és csatornák, illetve a csapadékvíz-elvezető hálózat korszerűsítésének szükségét, vagy új belvíz- és csapadékvíz-tározók építését jelenti. Az Észak-Alföldön a fent leírt célokra három évre 4.33 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyre kétfordulós eljárásban lehet pályázni. Önkormányzatok és vízügyi igazgatóságok konzorciumai akár 1,5 millárd forintot is nyerhetnek. Az Észak-magyarországi Operatív Program keretében több mint 5 milliárd forint jut a belterületi és térségi vízrendezésre, a vízrendszerek fejlesztésének támogatására. A Dél-Dunántúlon 625, a Közép-Dunántúlon 450 millió forint a kétéves keretösszeg, az előbbi régióban 5-120 millió forintos támogatást kaphatnak a pályázók, az utóbbi régióban pedig 10 és 100 millió között alakulhat a forráskihelyezés. A Dél-alföldi Operatív Program 670 millió forintot biztosít a belterületi csapadék- és belvíz elvezetés támogatására, itt 30-200 milliós nagyságrendű projekteket társfinanszíroz az unió.

Közép-Magyarországon 5,5 milliárd forint jut vízrendezésre. A cél az ár- és belvízi veszélyeztetettség csökkentése belterületi csapadékvíz elvezető árokrendszer kiépítése, belterületi csapadékvíz befogadók létrehozása, a víz- és hordalékelöntések megakadályozása, záportározók építése segítségével. A Dél-dunántúli Operatív Program is előirányozza a felszíni vizek védelmét szolgáló fejlesztéseket. 2007-2008-ban közel kétmilliárd forint fordítható a pályázaton kiválasztott két nagyméretű projektre.

A Dél-alföldi régióban a tavak, holtágak, mellékágak esetében kiemelt jelentőségű a vízkárelhárítás biztonságának növelése valamint az ún. "jó állapot" elérése. A hatékony vízgazdálkodásnak összhangban kell állnia az EU Víz Keretirányelvével. A vízkár-érzékeny területeket csökkenteni kell, a belvízi biztonság növelése mellett pedig kiemelt jelentőségű a vízrendszerek rekonstrukciója, a vízvisszatartás, a vízpótlás, a vízvisszatáplálás, a "jó ökológiai potenciál" elérése is, amelyekre összesen 2,5 milliárd forint fordítható. A támogatás mértéke 150 - 1500 millió Ft lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő nagyobb pályázati csomagot a települések korszerűtlen hulladéklerakóinak rekultivációja jelenti. Az Észak-alföldi Operatív Program keretében kétfordulós eljárásban 2,26 milliárd forint áll rendelkezésre a felhagyott települési szilárd hulladéklerakók rendbe tételére. Az elnyerhető támogatás mértéke: minimum 5, maximum 500 millió Ft lehet. Észak-Magyarországon 1 milliárd, a nyugat-dunántúli régióban 600 millió, Közép-Magyarországon pedig 800 millió forint a kétéves keret.

Társadalmi egyeztetésre kerülnek a Közép-Magyarországi Operatív Program ún. tükörpályázatai is. Megújuló energiahordozókra 1,82 milliárd forint, élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzésére 2,6 milliárd forint, gyűjteményes és történeti növénykertekre 1,9 milliárd forint, erdei iskola hálózatok fejlesztésére pedig 655 millió forint fordítható - adja hírül az Ügynökség.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem