Társadalmi egyeztetésen az "Életminőség javítása" pályázati csomag kiírásai

Pénzcentrum
2007. október 2. 14:20

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsát huszonhárom november 6-án induló környezetvédelmi pályázati konstrukciót. A meghirdetésre kerülő pályázatok a szennyvíztisztítást, a vízrendezést és a hulladékgazdálkodást hivatottak szolgálni valamennyi régióban. Ezek mellett a Közép-magyarországi régióban megjelennek az országos Környezet és Energia Operatív Program ún. tükörpályázatai is. A véleményeket, észrevételeket az Ügynökség október 18-ig várja a honlapon megadott, pályázatonként különböző e-mail címekre.

Egyeztetési időszak: 2007. október 2.- október 18.

A környezet és energia program nemrégiben elindított fejlesztéseit egészítheti ki a kistelepülési szennyvízkezelés megoldása. Még azokon az érzékeny vízbázison fekvő településeken is, ahol a szakszerű, egyedi szennyvízkezelés nem jöhet szóba, biztosítani kell a települési folyékony hulladék elszállítását és hasznosítását. Az Észak-alföldi régióban 3 év alatt kétmilliárd forintot költhetnek szennyvíztisztító létesítmények építésére. Az elnyerhető támogatás mértéke 20 millió és 400 millió forint között lehet. A kétfordulós konstrukció beruházásai a régió területén fekvő 2000-es lélekszám alatti településeken valósulhatnak meg. A pályázat a költségek 85-90%-át fedezi. A Dél-dunántúli kistelepülési szennyvíz fejlesztések még több forrást, mintegy 3,7 milliárd forintot igényelnek, amiből 10-20 életminőség javító fejlesztés indul. A Dél-Alföld községei 1,42 milliárd forintot fordíthatnak erre a célra.

A magyar vidék egyik elhúzódó problémája, hogy a települések jó részénél megújításra szorulnak a bel- és külterületi vízrendszerek. Ez praktikusan az elvezető árkok és csatornák, illetve a csapadékvíz-elvezető hálózat korszerűsítésének szükségét, vagy új belvíz- és csapadékvíz-tározók építését jelenti. Az Észak-Alföldön a fent leírt célokra három évre 4.33 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyre kétfordulós eljárásban lehet pályázni. Önkormányzatok és vízügyi igazgatóságok konzorciumai akár 1,5 millárd forintot is nyerhetnek. Az Észak-magyarországi Operatív Program keretében több mint 5 milliárd forint jut a belterületi és térségi vízrendezésre, a vízrendszerek fejlesztésének támogatására. A Dél-Dunántúlon 625, a Közép-Dunántúlon 450 millió forint a kétéves keretösszeg, az előbbi régióban 5-120 millió forintos támogatást kaphatnak a pályázók, az utóbbi régióban pedig 10 és 100 millió között alakulhat a forráskihelyezés. A Dél-alföldi Operatív Program 670 millió forintot biztosít a belterületi csapadék- és belvíz elvezetés támogatására, itt 30-200 milliós nagyságrendű projekteket társfinanszíroz az unió.

Közép-Magyarországon 5,5 milliárd forint jut vízrendezésre. A cél az ár- és belvízi veszélyeztetettség csökkentése belterületi csapadékvíz elvezető árokrendszer kiépítése, belterületi csapadékvíz befogadók létrehozása, a víz- és hordalékelöntések megakadályozása, záportározók építése segítségével. A Dél-dunántúli Operatív Program is előirányozza a felszíni vizek védelmét szolgáló fejlesztéseket. 2007-2008-ban közel kétmilliárd forint fordítható a pályázaton kiválasztott két nagyméretű projektre.

A Dél-alföldi régióban a tavak, holtágak, mellékágak esetében kiemelt jelentőségű a vízkárelhárítás biztonságának növelése valamint az ún. "jó állapot" elérése. A hatékony vízgazdálkodásnak összhangban kell állnia az EU Víz Keretirányelvével. A vízkár-érzékeny területeket csökkenteni kell, a belvízi biztonság növelése mellett pedig kiemelt jelentőségű a vízrendszerek rekonstrukciója, a vízvisszatartás, a vízpótlás, a vízvisszatáplálás, a "jó ökológiai potenciál" elérése is, amelyekre összesen 2,5 milliárd forint fordítható. A támogatás mértéke 150 - 1500 millió Ft lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő nagyobb pályázati csomagot a települések korszerűtlen hulladéklerakóinak rekultivációja jelenti. Az Észak-alföldi Operatív Program keretében kétfordulós eljárásban 2,26 milliárd forint áll rendelkezésre a felhagyott települési szilárd hulladéklerakók rendbe tételére. Az elnyerhető támogatás mértéke: minimum 5, maximum 500 millió Ft lehet. Észak-Magyarországon 1 milliárd, a nyugat-dunántúli régióban 600 millió, Közép-Magyarországon pedig 800 millió forint a kétéves keret.

Társadalmi egyeztetésre kerülnek a Közép-Magyarországi Operatív Program ún. tükörpályázatai is. Megújuló energiahordozókra 1,82 milliárd forint, élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzésére 2,6 milliárd forint, gyűjteményes és történeti növénykertekre 1,9 milliárd forint, erdei iskola hálózatok fejlesztésére pedig 655 millió forint fordítható - adja hírül az Ügynökség.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?