22 °C Budapest

Rekordot döntő négyzetméterárak - London a szakadék szélén?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 15:00

Rekord szültetett a londoni City városnegyedben, miután a Permal árfolyam fedezeti alap csoport két emeletet bérelt ki a londoni West End-ben, az ötödik emeleten 14 (5 017Ft), a hatodik emeleten pedig 13 font (4 658Ft) / négyzetméter áron.

Eddig a legmagasabb ár, amit irodabérletért fizettek, 2005-ben volt a West End irodaházaiban, 10 font (3 583Ft)/ négyzetméterért. A hírek, miszerint a Permal irodát bérel, már korábban felröppentek, de az nem volt biztos, hogy aláírja ezt a horribilis összegű bérleti szerződést, ami a jelenlegi piaci bizonytalanság közepette meglepő lépés volt.

Az elemzők előrejelzései szerint az irodabérlések piaca előre láthatólag csökkenni fog, amint a pénzügyi vállalkozások befagyasztják a terjeszkedéseket, vagy létszámot csökkentenek. Az ausztrál Macquaire bank már 3 ezer négyzetméternyi irodának visszamondta a bérletét, habár tervezik, hogy amint normalizálódik a piaci helyzet, újból elkezdenek keresni egy a banknak alkalmas helyet.

Az utóbbi években a London központjában lévő ingatlanok bérleti díjai jelentősen felszöktek az erős értékpapírpiac, a könnyen teljesíthető hitelfeltételek, és a fúziók, valamint a felvásárlások számának folyamatos növekedése miatt. Ez a folyamat a leginkább a West End területén volt érezhető, ahol a bérlők nagy része valamilyen pénzügyi tevékenységet folytató cég.

A piaci bizonytalanság viszont egyre jobban érződni kezd az irodabérletek területén is, a Merrill Lynch a korábbi 9 százalékos bővítést 0 százalékra módosította, vagyis nem bérelnek újabb irodákat, és ez még csak a kezdet, a szakemberek szerint a bizonytalanság jelentősen le fogja törni a City bérleti díjait, ugyanis nem lesz kinek kiadni...

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?