12 °C Budapest

Rekordot döntő négyzetméterárak - London a szakadék szélén?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 15:00

Rekord szültetett a londoni City városnegyedben, miután a Permal árfolyam fedezeti alap csoport két emeletet bérelt ki a londoni West End-ben, az ötödik emeleten 14 (5 017Ft), a hatodik emeleten pedig 13 font (4 658Ft) / négyzetméter áron.

Eddig a legmagasabb ár, amit irodabérletért fizettek, 2005-ben volt a West End irodaházaiban, 10 font (3 583Ft)/ négyzetméterért. A hírek, miszerint a Permal irodát bérel, már korábban felröppentek, de az nem volt biztos, hogy aláírja ezt a horribilis összegű bérleti szerződést, ami a jelenlegi piaci bizonytalanság közepette meglepő lépés volt.

Az elemzők előrejelzései szerint az irodabérlések piaca előre láthatólag csökkenni fog, amint a pénzügyi vállalkozások befagyasztják a terjeszkedéseket, vagy létszámot csökkentenek. Az ausztrál Macquaire bank már 3 ezer négyzetméternyi irodának visszamondta a bérletét, habár tervezik, hogy amint normalizálódik a piaci helyzet, újból elkezdenek keresni egy a banknak alkalmas helyet.

Az utóbbi években a London központjában lévő ingatlanok bérleti díjai jelentősen felszöktek az erős értékpapírpiac, a könnyen teljesíthető hitelfeltételek, és a fúziók, valamint a felvásárlások számának folyamatos növekedése miatt. Ez a folyamat a leginkább a West End területén volt érezhető, ahol a bérlők nagy része valamilyen pénzügyi tevékenységet folytató cég.

A piaci bizonytalanság viszont egyre jobban érződni kezd az irodabérletek területén is, a Merrill Lynch a korábbi 9 százalékos bővítést 0 százalékra módosította, vagyis nem bérelnek újabb irodákat, és ez még csak a kezdet, a szakemberek szerint a bizonytalanság jelentősen le fogja törni a City bérleti díjait, ugyanis nem lesz kinek kiadni...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06