Uniós pecsét minden operatív programon

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 13:49

A tegnapi napon, 2007. szeptember 6-án az Európai Bizottság részéről Vladimir Spidla foglalkoztatásért felelős főbiztos aláírta Magyarország tizenötödik, sorrendben utolsó jóváhagyásra váró operatív programját, a Társadalmi Megújulás Programot. Ezzel Magyarország valamennyi ágazati és regionális fejlesztési programját jóváhagyta az unió végrehajtó testülete - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

A teljes unióban a hétéves fejlesztési időszakban összesen 452 operatív program keretében valósulnak a meg tagállami fejlesztések, ebből eddig mindössze kilencven került véglegesítésre. Információink szerint Magyarország az unió 27 tagállamából a negyedik, amelynek valamennyi programját jóváhagyta már a bizottság. Ez a helyezés megegyezik a beadás sorrendjével. Csupán Dániának, Máltának és Hollandiának sikerült előbb a véglegesítés, azonban ez a három tagállam együttesen mindössze kilenc operatív programra tagolta fejlesztési tervét, így a jóváhagyás esetükben technikailag egyszerűbb volt Dániának összesen egy a szociális alapból, egy a regionális alapból finanszírozott operatív programja van, éppúgy, mint Máltának, Hollandia pedig mindössze négy regionális és egy szociális programra igényelt közösségi forrásokat. Tehát a három tagállam összesen kilenc engedélyeztetési eljárásban volt érdekelt, szemben Magyarország tizenötféle egyeztetésével.

Az Európai Unióban Magyarország volt az első, amely már pályázatokat is ki tudott írni, miközben akad olyan uniós ország, amelynek még a nemzeti fejlesztési programját sem fogadták el. Ebben a sikerben része van annak, hogy a tervezést sikerült korrekt, tisztességes párbeszédre alapozni és konszenzust kialakítani.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?