24 °C Budapest

Uniós pecsét minden operatív programon

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 13:49

A tegnapi napon, 2007. szeptember 6-án az Európai Bizottság részéről Vladimir Spidla foglalkoztatásért felelős főbiztos aláírta Magyarország tizenötödik, sorrendben utolsó jóváhagyásra váró operatív programját, a Társadalmi Megújulás Programot. Ezzel Magyarország valamennyi ágazati és regionális fejlesztési programját jóváhagyta az unió végrehajtó testülete - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

A teljes unióban a hétéves fejlesztési időszakban összesen 452 operatív program keretében valósulnak a meg tagállami fejlesztések, ebből eddig mindössze kilencven került véglegesítésre. Információink szerint Magyarország az unió 27 tagállamából a negyedik, amelynek valamennyi programját jóváhagyta már a bizottság. Ez a helyezés megegyezik a beadás sorrendjével. Csupán Dániának, Máltának és Hollandiának sikerült előbb a véglegesítés, azonban ez a három tagállam együttesen mindössze kilenc operatív programra tagolta fejlesztési tervét, így a jóváhagyás esetükben technikailag egyszerűbb volt Dániának összesen egy a szociális alapból, egy a regionális alapból finanszírozott operatív programja van, éppúgy, mint Máltának, Hollandia pedig mindössze négy regionális és egy szociális programra igényelt közösségi forrásokat. Tehát a három tagállam összesen kilenc engedélyeztetési eljárásban volt érdekelt, szemben Magyarország tizenötféle egyeztetésével.

Az Európai Unióban Magyarország volt az első, amely már pályázatokat is ki tudott írni, miközben akad olyan uniós ország, amelynek még a nemzeti fejlesztési programját sem fogadták el. Ebben a sikerben része van annak, hogy a tervezést sikerült korrekt, tisztességes párbeszédre alapozni és konszenzust kialakítani.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?