Az csak jobb lehet, ha kevesebb a papírmunka

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 09:30

Tavaly novemberben fogadta el az Európai Bizottság azt a javaslatcsomagot, amely az uniós szabályozási környezet egyszerűsítéséről rendelkezik. A dokumentum javaslata szerint a tagállamoknak 2012-ig 25 százalékkal kellene csökkentenie a vállalatok adminisztratív terheit - adja hírül a Világgazdaság.

Lévai Katalin, euro-képviselő javaslata szerint minden új közösségi jogszabályt kizárólag körültekintő mérlegelés alapján, részletes hatástanulmányok mellékelésével lehessen meghozni. A képviselőnő jelentését az Európai Parlament plenáris ülése tegnap egyhangúan elfogadta.

Lévai azt a Bizottság által tavaly elfogadott javaslatcsomagot értékelte, amely az uniós jogszabályi környezet egyszerűsítésére tett javaslatot. Az EU becslése szerint az adminisztratív terhek várhatóan 1,5 százalékos GDP-növekedést, valamint 150 milliárd euró értékű, új munkahelyeket létrehozó beruházásokat eredményezhet.

A bürokratikus akadályok lebontása különösen a kis- és középvállalkozásoknak kedvezhet. Az EP-képviselő szerint egyébként Magyarország lemaradásban van a túlszabályozás csökkentése terén. A Világbank adatai szerint ugyanis a 175 országot az üzleti környezet alapján felállított rangsorban hazánk a 66. helyen áll, az adminisztratív ügyintézést tekintve pedig a 143. helyen.

Az új szabályok meghozatalánál javasolt hatástanulmányok elkészítéséhez a képviselő külön testület létrehozását javasolja, emellett szociális hatásvizsgálatot is ajánl. A tavaly novemberi javaslatcsomag az előzetes hatástanulmányok mellett az érvényes jogszabályok egyszerűsítését, valamint az uniós jogszabályok egységes szerkezetbe foglalását tartja szükségesnek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?