Az csak jobb lehet, ha kevesebb a papírmunka

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 09:30

Tavaly novemberben fogadta el az Európai Bizottság azt a javaslatcsomagot, amely az uniós szabályozási környezet egyszerűsítéséről rendelkezik. A dokumentum javaslata szerint a tagállamoknak 2012-ig 25 százalékkal kellene csökkentenie a vállalatok adminisztratív terheit - adja hírül a Világgazdaság.

Lévai Katalin, euro-képviselő javaslata szerint minden új közösségi jogszabályt kizárólag körültekintő mérlegelés alapján, részletes hatástanulmányok mellékelésével lehessen meghozni. A képviselőnő jelentését az Európai Parlament plenáris ülése tegnap egyhangúan elfogadta.

Lévai azt a Bizottság által tavaly elfogadott javaslatcsomagot értékelte, amely az uniós jogszabályi környezet egyszerűsítésére tett javaslatot. Az EU becslése szerint az adminisztratív terhek várhatóan 1,5 százalékos GDP-növekedést, valamint 150 milliárd euró értékű, új munkahelyeket létrehozó beruházásokat eredményezhet.

A bürokratikus akadályok lebontása különösen a kis- és középvállalkozásoknak kedvezhet. Az EP-képviselő szerint egyébként Magyarország lemaradásban van a túlszabályozás csökkentése terén. A Világbank adatai szerint ugyanis a 175 országot az üzleti környezet alapján felállított rangsorban hazánk a 66. helyen áll, az adminisztratív ügyintézést tekintve pedig a 143. helyen.

Az új szabályok meghozatalánál javasolt hatástanulmányok elkészítéséhez a képviselő külön testület létrehozását javasolja, emellett szociális hatásvizsgálatot is ajánl. A tavaly novemberi javaslatcsomag az előzetes hatástanulmányok mellett az érvényes jogszabályok egyszerűsítését, valamint az uniós jogszabályok egységes szerkezetbe foglalását tartja szükségesnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?