0 °C Budapest

Az csak jobb lehet, ha kevesebb a papírmunka

Pénzcentrum
2007. szeptember 5. 09:30

Tavaly novemberben fogadta el az Európai Bizottság azt a javaslatcsomagot, amely az uniós szabályozási környezet egyszerűsítéséről rendelkezik. A dokumentum javaslata szerint a tagállamoknak 2012-ig 25 százalékkal kellene csökkentenie a vállalatok adminisztratív terheit - adja hírül a Világgazdaság.

Lévai Katalin, euro-képviselő javaslata szerint minden új közösségi jogszabályt kizárólag körültekintő mérlegelés alapján, részletes hatástanulmányok mellékelésével lehessen meghozni. A képviselőnő jelentését az Európai Parlament plenáris ülése tegnap egyhangúan elfogadta.

Lévai azt a Bizottság által tavaly elfogadott javaslatcsomagot értékelte, amely az uniós jogszabályi környezet egyszerűsítésére tett javaslatot. Az EU becslése szerint az adminisztratív terhek várhatóan 1,5 százalékos GDP-növekedést, valamint 150 milliárd euró értékű, új munkahelyeket létrehozó beruházásokat eredményezhet.

A bürokratikus akadályok lebontása különösen a kis- és középvállalkozásoknak kedvezhet. Az EP-képviselő szerint egyébként Magyarország lemaradásban van a túlszabályozás csökkentése terén. A Világbank adatai szerint ugyanis a 175 országot az üzleti környezet alapján felállított rangsorban hazánk a 66. helyen áll, az adminisztratív ügyintézést tekintve pedig a 143. helyen.

Az új szabályok meghozatalánál javasolt hatástanulmányok elkészítéséhez a képviselő külön testület létrehozását javasolja, emellett szociális hatásvizsgálatot is ajánl. A tavaly novemberi javaslatcsomag az előzetes hatástanulmányok mellett az érvényes jogszabályok egyszerűsítését, valamint az uniós jogszabályok egységes szerkezetbe foglalását tartja szükségesnek.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm