2 °C Budapest

Csak álom a 2013-as euró is? - Járai szkeptikus

Pénzcentrum
2006. augusztus 1. 11:37

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint rossz pályán halad a magyar gazdaság. A Gyurcsány-csomag tükrében egyre több a kérdőjel, hogy akár 2013-ban euró legyen hazánkban. Az adóemelések helyett az újraelosztást kellene csökkenteni. Szükséges a bürokrácia mérséklése, a foglalkoztatás növelése. "Valahogy sikerült elérnünk, hogy mindig 5-6 évre vagyunk az eurótól. Attól is félek,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint rossz pályán halad a magyar gazdaság. A Gyurcsány-csomag tükrében egyre több a kérdőjel, hogy akár 2013-ban euró legyen hazánkban. Az adóemelések helyett az újraelosztást kellene csökkenteni. Szükséges a bürokrácia mérséklése, a foglalkoztatás növelése.

"Valahogy sikerült elérnünk, hogy mindig 5-6 évre vagyunk az eurótól. Attól is félek, hogy 2013-as dátum -amit most a piac áraz -, szintén nem elérhető. Olyan a gazdaság pályája, ami nem vezet el a 2013-as euróhoz." - mondta Járai a 60 éves forintról szervezett banki konferencián. Az elnök véleménye szerint "addig, amíg a magyar gazdaság nem versenyképes, addig nem lenne szabad bevezetni az eurót, ehhez egy más (a Gyurcsány-csomagtól eltérő) programra lenne szükség."

Járai szavai erős kritikának értékelhetők a kormányzat alakulóban levő gazdaságpolitikájával szemben. A jegybankelnök elképzelései az egyensúly megteremtésének módjáról eltérnek az "Új Egyensúly" programban megfogalmazottaktól. Feltehetően a gazdasági növekedés lassulása, a foglalkoztatási problémák várható fokozódása és a magas infláció lehetnek azok, ami Járai kritikájának fő mögöttes érvei lehetnek.

Az MNB elnöke a választások előtt mint egy külső bíráló/tanácsadó bizottság véleményező tagja részt vett egy politikai erőktől független gazdasági program megalkotásában (CEMI tanulmány). Ez az anyag elsősorban a gazdasági növekedés ösztönzésén (racionálisabb adóteher elosztás, az élőmunka adminisztratív terheinek csökkentése stb.), a foglalkoztatás bővítésén, valamint a kiadások csökkentésén illetve átstrukturálásán keresztül képzelte el az egyensúly helyreállítását. A kormány új gazdasági programja ettől eltérő utat választott, a program legnagyobb kockázata a növekedés érdemi lassulása (jövőre 2% körüli GDP bővülés).

A piac jelenleg 2013-2014 körüli euró bevezetési dátumot áraz. A hivatalos cél egyelőre továbbra is 2010, de kormányzati körökből is egyre többet lehet hallani, hogy reális céldátum kell a hitelesség miatt. Ez feltehetően a konvergencia-program frissített változatával együtt várható szeptemberben. Egyes információk szerint egy időre akár a konkrét céldátum is eltűnhet, inkább csak sávos indkációk lesznek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?