21 °C Budapest

Financial Times a magyar költségvetésről: az IMF tudta

Pénzcentrum
2006. június 22. 09:32

A magyar költségvetési konszolidációs terv rosszul megszerkesztett, nem hiteles és valószínű nem állítja meg az adósságspirált - írja a Financial Times az IMF véleményét idézve. A magyar kormányzati tervek szerint az államháztartás hiánya az idei évben a GDP 9.5%-a lesz, míg jövőre 6.1%-ra mérséklődik. Az IMF szerint a kormány számai túlzottan optimisták, az idei évre inkább 10%-os, jövőre 7

.5%-os deficit várható. Ebben az esetben az adósság további növekedésére lehet számítani.

Az IMF és a kormány között véleménykülönbség van a deficit csökkentésének módját illetően. Míg a kormány nem akar radikálisan hozzányúlni a szociális transzferekhez, és inkább az elvonást növeli, addig az IMF inkább a szociális kiadások mérséklését látná szívesen. Az IMF szakértői kiadáscsökkentést javasoltak a nyugdíjaknál, a családtámogatásban és a lakástámogatásoknál.

Gyurcsány szerint az IMF által kért változtatások nagyon érzékeny pontokon vannak. Ez nem csak makrogazdasági, de valódi politikai dilemma is. A miniszterelnök szerint nekünk a saját utunkat kell járni, védeni kell a szociális igazságosságot.

Az IMF szerint a deficit adóemeléseken keresztüli csökkentése nem a helyes út, a kiadások csökkentésével sem kellene feltétlenül sérteni a nyugdíjasok érdekeit, ha a kiadások jobban célzottak. Az új adók növelik a bürokráciát, ösztönzik az adóelkerülést és rontják a hosszú távú versenyképességet. Várhatóan az új adók és az adóemelések nem hoznak majd akkora bevételt, mint amivel a kormány számol - véli a nemzetközi szervezet. Az IMF szerint a bejelentett intézkedések nem megfelelőek arra, hogy megállítsák a költségvetési pénzek elszivárgását.

A Financial Times úgy tudja, hogy amikor az IMF június 6-án 10% feletti prognózist adott az idei hiányra, illetve 7.5%-ot 2007-re, akkor már ismerték a konszolidációs csomagot. Ezek tükrében döntöttek úgy, hogy a fenti számokat helyezik az értékelésbe.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

  
Látható, hogy a külföldi intézmények (IMF, hitelminősítők) igen szkeptikusak a kiigazító csomagot illetően, a bevételi túlsúlyt szinte mindenki bírálja. Érdekes, hogy a Pénzügyminisztérium nindig arra hivatkozik, hogy ezek az intézmények jellemzően negatív véleményüket annak tükrében fogalmazzák meg, hogy nem ismerik a csomag részleteit. Ezzel szemben az FT mostani írása, korábban az S&P igazgatójának nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy ők véleményüket a csomag ismeretében alakították ki.

Magyarország jelentős mértékben eladósodott, az adósságfinanszírozásban a külföldi befektetők szerepe meghatározó. Az ilyen negatív vélemények az adósságfinanszírozást csak drágítják, így "külön magyar út" nehezen képzelhető el 10% körüli GDP arányos deficit, ezen belül kb. 4%-os (900 mrd Ft-ot meghaladó) kamatkiadás mellett. Természetesen az adósság nem az egyedüli szempont egy kormánynál, de az egymás melletti elbeszélés helyett egy jobb kommunikáció feltehetően inkább csak előnyösebb helyzetet eredményezne.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?