20 °C Budapest

Financial Times a magyar költségvetésről: az IMF tudta

Pénzcentrum
2006. június 22. 09:32

A magyar költségvetési konszolidációs terv rosszul megszerkesztett, nem hiteles és valószínű nem állítja meg az adósságspirált - írja a Financial Times az IMF véleményét idézve. A magyar kormányzati tervek szerint az államháztartás hiánya az idei évben a GDP 9.5%-a lesz, míg jövőre 6.1%-ra mérséklődik. Az IMF szerint a kormány számai túlzottan optimisták, az idei évre inkább 10%-os, jövőre 7

.5%-os deficit várható. Ebben az esetben az adósság további növekedésére lehet számítani.

Az IMF és a kormány között véleménykülönbség van a deficit csökkentésének módját illetően. Míg a kormány nem akar radikálisan hozzányúlni a szociális transzferekhez, és inkább az elvonást növeli, addig az IMF inkább a szociális kiadások mérséklését látná szívesen. Az IMF szakértői kiadáscsökkentést javasoltak a nyugdíjaknál, a családtámogatásban és a lakástámogatásoknál.

Gyurcsány szerint az IMF által kért változtatások nagyon érzékeny pontokon vannak. Ez nem csak makrogazdasági, de valódi politikai dilemma is. A miniszterelnök szerint nekünk a saját utunkat kell járni, védeni kell a szociális igazságosságot.

Az IMF szerint a deficit adóemeléseken keresztüli csökkentése nem a helyes út, a kiadások csökkentésével sem kellene feltétlenül sérteni a nyugdíjasok érdekeit, ha a kiadások jobban célzottak. Az új adók növelik a bürokráciát, ösztönzik az adóelkerülést és rontják a hosszú távú versenyképességet. Várhatóan az új adók és az adóemelések nem hoznak majd akkora bevételt, mint amivel a kormány számol - véli a nemzetközi szervezet. Az IMF szerint a bejelentett intézkedések nem megfelelőek arra, hogy megállítsák a költségvetési pénzek elszivárgását.

A Financial Times úgy tudja, hogy amikor az IMF június 6-án 10% feletti prognózist adott az idei hiányra, illetve 7.5%-ot 2007-re, akkor már ismerték a konszolidációs csomagot. Ezek tükrében döntöttek úgy, hogy a fenti számokat helyezik az értékelésbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  
Látható, hogy a külföldi intézmények (IMF, hitelminősítők) igen szkeptikusak a kiigazító csomagot illetően, a bevételi túlsúlyt szinte mindenki bírálja. Érdekes, hogy a Pénzügyminisztérium nindig arra hivatkozik, hogy ezek az intézmények jellemzően negatív véleményüket annak tükrében fogalmazzák meg, hogy nem ismerik a csomag részleteit. Ezzel szemben az FT mostani írása, korábban az S&P igazgatójának nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy ők véleményüket a csomag ismeretében alakították ki.

Magyarország jelentős mértékben eladósodott, az adósságfinanszírozásban a külföldi befektetők szerepe meghatározó. Az ilyen negatív vélemények az adósságfinanszírozást csak drágítják, így "külön magyar út" nehezen képzelhető el 10% körüli GDP arányos deficit, ezen belül kb. 4%-os (900 mrd Ft-ot meghaladó) kamatkiadás mellett. Természetesen az adósság nem az egyedüli szempont egy kormánynál, de az egymás melletti elbeszélés helyett egy jobb kommunikáció feltehetően inkább csak előnyösebb helyzetet eredményezne.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29