17 °C Budapest

Financial Times a magyar költségvetésről: az IMF tudta

Pénzcentrum
2006. június 22. 09:32

A magyar költségvetési konszolidációs terv rosszul megszerkesztett, nem hiteles és valószínű nem állítja meg az adósságspirált - írja a Financial Times az IMF véleményét idézve. A magyar kormányzati tervek szerint az államháztartás hiánya az idei évben a GDP 9.5%-a lesz, míg jövőre 6.1%-ra mérséklődik. Az IMF szerint a kormány számai túlzottan optimisták, az idei évre inkább 10%-os, jövőre 7

.5%-os deficit várható. Ebben az esetben az adósság további növekedésére lehet számítani.

Az IMF és a kormány között véleménykülönbség van a deficit csökkentésének módját illetően. Míg a kormány nem akar radikálisan hozzányúlni a szociális transzferekhez, és inkább az elvonást növeli, addig az IMF inkább a szociális kiadások mérséklését látná szívesen. Az IMF szakértői kiadáscsökkentést javasoltak a nyugdíjaknál, a családtámogatásban és a lakástámogatásoknál.

Gyurcsány szerint az IMF által kért változtatások nagyon érzékeny pontokon vannak. Ez nem csak makrogazdasági, de valódi politikai dilemma is. A miniszterelnök szerint nekünk a saját utunkat kell járni, védeni kell a szociális igazságosságot.

Az IMF szerint a deficit adóemeléseken keresztüli csökkentése nem a helyes út, a kiadások csökkentésével sem kellene feltétlenül sérteni a nyugdíjasok érdekeit, ha a kiadások jobban célzottak. Az új adók növelik a bürokráciát, ösztönzik az adóelkerülést és rontják a hosszú távú versenyképességet. Várhatóan az új adók és az adóemelések nem hoznak majd akkora bevételt, mint amivel a kormány számol - véli a nemzetközi szervezet. Az IMF szerint a bejelentett intézkedések nem megfelelőek arra, hogy megállítsák a költségvetési pénzek elszivárgását.

A Financial Times úgy tudja, hogy amikor az IMF június 6-án 10% feletti prognózist adott az idei hiányra, illetve 7.5%-ot 2007-re, akkor már ismerték a konszolidációs csomagot. Ezek tükrében döntöttek úgy, hogy a fenti számokat helyezik az értékelésbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  
Látható, hogy a külföldi intézmények (IMF, hitelminősítők) igen szkeptikusak a kiigazító csomagot illetően, a bevételi túlsúlyt szinte mindenki bírálja. Érdekes, hogy a Pénzügyminisztérium nindig arra hivatkozik, hogy ezek az intézmények jellemzően negatív véleményüket annak tükrében fogalmazzák meg, hogy nem ismerik a csomag részleteit. Ezzel szemben az FT mostani írása, korábban az S&P igazgatójának nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy ők véleményüket a csomag ismeretében alakították ki.

Magyarország jelentős mértékben eladósodott, az adósságfinanszírozásban a külföldi befektetők szerepe meghatározó. Az ilyen negatív vélemények az adósságfinanszírozást csak drágítják, így "külön magyar út" nehezen képzelhető el 10% körüli GDP arányos deficit, ezen belül kb. 4%-os (900 mrd Ft-ot meghaladó) kamatkiadás mellett. Természetesen az adósság nem az egyedüli szempont egy kormánynál, de az egymás melletti elbeszélés helyett egy jobb kommunikáció feltehetően inkább csak előnyösebb helyzetet eredményezne.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem