15 °C Budapest

Financial Times a magyar költségvetésről: az IMF tudta

Pénzcentrum
2006. június 22. 09:32

A magyar költségvetési konszolidációs terv rosszul megszerkesztett, nem hiteles és valószínű nem állítja meg az adósságspirált - írja a Financial Times az IMF véleményét idézve. A magyar kormányzati tervek szerint az államháztartás hiánya az idei évben a GDP 9.5%-a lesz, míg jövőre 6.1%-ra mérséklődik. Az IMF szerint a kormány számai túlzottan optimisták, az idei évre inkább 10%-os, jövőre 7

.5%-os deficit várható. Ebben az esetben az adósság további növekedésére lehet számítani.

Az IMF és a kormány között véleménykülönbség van a deficit csökkentésének módját illetően. Míg a kormány nem akar radikálisan hozzányúlni a szociális transzferekhez, és inkább az elvonást növeli, addig az IMF inkább a szociális kiadások mérséklését látná szívesen. Az IMF szakértői kiadáscsökkentést javasoltak a nyugdíjaknál, a családtámogatásban és a lakástámogatásoknál.

Gyurcsány szerint az IMF által kért változtatások nagyon érzékeny pontokon vannak. Ez nem csak makrogazdasági, de valódi politikai dilemma is. A miniszterelnök szerint nekünk a saját utunkat kell járni, védeni kell a szociális igazságosságot.

Az IMF szerint a deficit adóemeléseken keresztüli csökkentése nem a helyes út, a kiadások csökkentésével sem kellene feltétlenül sérteni a nyugdíjasok érdekeit, ha a kiadások jobban célzottak. Az új adók növelik a bürokráciát, ösztönzik az adóelkerülést és rontják a hosszú távú versenyképességet. Várhatóan az új adók és az adóemelések nem hoznak majd akkora bevételt, mint amivel a kormány számol - véli a nemzetközi szervezet. Az IMF szerint a bejelentett intézkedések nem megfelelőek arra, hogy megállítsák a költségvetési pénzek elszivárgását.

A Financial Times úgy tudja, hogy amikor az IMF június 6-án 10% feletti prognózist adott az idei hiányra, illetve 7.5%-ot 2007-re, akkor már ismerték a konszolidációs csomagot. Ezek tükrében döntöttek úgy, hogy a fenti számokat helyezik az értékelésbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  
Látható, hogy a külföldi intézmények (IMF, hitelminősítők) igen szkeptikusak a kiigazító csomagot illetően, a bevételi túlsúlyt szinte mindenki bírálja. Érdekes, hogy a Pénzügyminisztérium nindig arra hivatkozik, hogy ezek az intézmények jellemzően negatív véleményüket annak tükrében fogalmazzák meg, hogy nem ismerik a csomag részleteit. Ezzel szemben az FT mostani írása, korábban az S&P igazgatójának nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy ők véleményüket a csomag ismeretében alakították ki.

Magyarország jelentős mértékben eladósodott, az adósságfinanszírozásban a külföldi befektetők szerepe meghatározó. Az ilyen negatív vélemények az adósságfinanszírozást csak drágítják, így "külön magyar út" nehezen képzelhető el 10% körüli GDP arányos deficit, ezen belül kb. 4%-os (900 mrd Ft-ot meghaladó) kamatkiadás mellett. Természetesen az adósság nem az egyedüli szempont egy kormánynál, de az egymás melletti elbeszélés helyett egy jobb kommunikáció feltehetően inkább csak előnyösebb helyzetet eredményezne.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17