13 °C Budapest

A multik profitálnak a Gyurcsány-csomagból?

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 09:30

Az idén 2 százalékkal kevesebbet költöttünk, mint 2006 első felében, viszont egyre inkább az áruházláncok aratják le a babérokat, így sok kis üzlet működése forog veszélyben - írja a Magyar Nemzet.

Az első hét hónapban 8,5 százalékkal emelkedtek az árak, a hazai kiskereskedelem forgalma viszont több mint 1,5 százalékkal csökkent. Az élelmiszerárak növekedése egyre jobban érezhető, már ezen a téren is megkezdődött a spórolás, a ruházat, a könyvek és újságok, és az iparcikk jellegű termékek mellett.

A KSH adatai szerint a bérek vásárlóértéke 6,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, a hitelállomány pedig folyamatosan nő. A fogyasztási hitelek, és a szabad felhasználású jelzáloghitelek egyre népszerűbbek a lakosság körében, bér ezeket nem tartós fogyasztási cikkekre költjük, hanem az eddigi életszínvonal fenntartására.

Szakértők véleménye alapján a kiskereskedelem mélypontja a harmadik negyedévben éri el a csúcsot. A piac idén 3-4 százalékos becsült csökkenést produkál, ami a multikat nem igazán érinti, ugyanis a szupermarketek piaci részesdése 2 százalékkal, a hipermarketeké 1 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Tavaly közel 1200 kisbolt szűnt meg, az 50 négyzetméter alatti területűek esetében az elmúlt években 6-6 százalék, tavaly viszont már 8 százalékos hanyatlás volt megfigyelhető. Ezzel szemben a hipermarketek száma az elmúlt 5 évben megkétszereződött, tavaly év végén már 109 volt belőlük az országban, és mára minden harmadik forintot valamelyik hipermarketben költünk el.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04