4 °C Budapest

Saját pénzt gyártanak - büntetés nem, de kedvezmény jár érte

Pénzcentrum
2007. július 19. 16:00

Úgy tűnik, az amerikaiak megtalálták a helyi kiskereskedők védelmének, üzleteik stimulálásának egyszerű módszerét. Egyszerűen annyiról van szó, hogy megteremtették a dollár alternatíváját, a BerkShares elnevezésű pénzt, a helyiek ezzel fizethetnek a boltokban. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon is úgy tűnik, hogy működik a rendszer.

A Massachusetts államban megtalálható Great Barrington kisváros fényképész-boltjának, a Snap Shopnak a legútóbbi öt évben folyamatosan csökkent a nyereségessége. Aztán mindez 2006 szeptemberében gyökeresen megváltozott, ugyanis ekkor vette kezdetét a kisvárosban a BerkShares elnevezéssel illetett valutaprogram - írja a BusinessWeek.

A program deklarált célja a helyi gazdaság megerősítése, méghozzá oly módon, hogy a vásárlókat próbálják meg a helybéli üzletekbe csábítani. A részt vevő üzletek azon vásárlóknak akik a BerkShares papírpénzét használják fizetéskor dollár helyett, 10 százalékos kedvezményt adnak minden vásárlásra.

Steve Carlotta saját bevallása szerint néhány évvel ezelőtt még naponta körülbelül 300 tekercs filmet hívott elő, ez 90-re csökkent le. A program segítségével ez a helyzet megváltozott, rengeteg új vásárlóval gazdagodott, miközben a legtöbb hasonló bolt már rég lehúzta redőnyét.

A program a BusinessWeek összeállítása alapján a következőképp működik: a vásárlók besétálnak a 10 együttműködő bank egyikébe, és átváltják dollárjaikat BerkShares-re, minden 90 centért kapnak egy új papírpénzt, melyet a régióban mintegy 280 üzletben fogadnak el fizetési eszközként. Sőt 250 másik üzlet is elfogadja annak ellenére, hogy hivatalosan nem írtak alá megállapodást a program üzemeltetőjével.

Az ötlet egyébként nem új, 1991-ben 900 részt vevő üzlettel már elindult egy hasonló kezdeményezés, amely az Ithaca Hours nevet viselte. Ugyanakkor az a kezdeményezés már messze nem volt ennyire sikeres, az ottani pénz nagy részét nem is használták. A BerkShares program szervezői szerint fontos tudatosítani az emberekben, hogy mit is jelent a helyi gazdaság támogatása.

Egy tanulmány szerint a nagyáruházakban elköltött egy dollárból átlagosan 14 cent marad a helyi államban, míg egy kiskereskedelmi egységben elköltött dollárból 54.

Persze nem olyan egyszerű dolog új pénzt létrehozni, hiszen ehhez speciális szabályoknak kell eleget tenni, ügyelni kell, hogy semmilyen törvényt ne sértsenek meg vele. Az üzletektől is többletköltségeket, illetve magasabb időráfordítást követel, hiszen speciális feladat elé állítja őket a könyvelés, valamint az adóbevallás miatt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?