3 °C Budapest

Garantáltan elkerülheted a hidegzuhanyt!

Pénzcentrum
2007. július 10. 12:00

A gyakorlott pályázókat már nem érheti váratlanul az a feltétel, melynek alapján a szerződésben vállalt kötelezettségek mögé valamilyen garanciát kell felsorakoztatni. Sőt, az üzleti életben ez nem csupán pályázatok esetében fordulhat elő, hanem az egyes felek is előírhatják ezt egymás között. A piacon fellelhető garanciák között most azt vizsgáljuk, milyen banki lehetőségek állnak a vállalkozások rendelkezésére.

Az előzőekben már szót ejtettünk különböző garanciatermékekről, így a Hitelgarancia Zrt. garanciavállalásáról, vagy a Start Tőkegarancia Zrt. garanciatermékeiről. Ne feledjük azonban el, hogy a bankgarancia nevéhez híven a bank által vállalt kötelezettséget jelent.

Garancia vagy kezességvállalás?

Talán nem minden esetben érvényesül a megfelelő különbségtétel a két fogalom között, de nem egészen ugyanaz a tartalom áll mögöttük.

Az egyes kezességvállalásokat döntően két típusra szokás osztani. Egyszerű kezességről akkor beszélhetünk, amennyiben a kötelezettségvállalás akkor válik esedékessé, ha a főadós nem teljesít.

A készfizető kezesség esetében már nem lehet úgynevezett sortartási kifogással élni, ekkor ugyanis a hitelező már közvetlenül a kezességvállalóhoz is fordulhat a ki nem egyenlített tartozás behajtásához.

A kezességvállalás esetében tehát járulékos kötelezettségről beszélhetünk, a teljesítés valamely alapdokumentumhoz, szerződéshez kötött. A kezességvállalás valamely feltétel nemteljesülése esetében lép életbe.

A garanciavállalás ezzel szemben feltétel nélküli és visszavonhatatlan kötelezettségvállalás, melynek során a garánsnak egyszerű felszólításra teljesítenie kell az adós helyett. Ez a kötelezettségvállalás szemben a kezességvállalással már önálló típusú.

Az egyes bankok pontos meghatározása szerint a bankgarancia a bank meghatározott időre szóló, visszavonhatatlan, írásbeli kötelezettségvállalása meghatározott feltételek teljesülése esetén írásbeli felszólításra a meghatározott összeghatárig.

A bankgarancia tartja a bakot

Körbenéztünk az egyes banki honlapokon, milyen feltételekkel igényelhetik a kis- és középvállalkozások a bankgaranciát.

A feltételek általában nem egységesek, így aztán érdemes lehet körbejárni az egyes bankoknál, kinek hol érheti meg igényelni a garanciát. Sőt akad, ahol az EU-s pályázatokhoz külön garanciaterméket kínálnak. Ami azonban minden esetben igen hasonló, az a bankgarancia díja, ez ugyanis általában egyedi elbírálás alapját képezi, igaz akad olyan bank is, ahol a kondíciós listában rögzített díjtételek kapcsolódnak a garanciavállaláshoz.

Általános előírás ezen felül, hogy a vállalkozás magyarországi székhelyű legyen, valamint bizonyos ideje végezze tevékenységét. Esetenként az árbevételre vonatkozó követelményeknek is meg kell felelni, illetve nagy figyelmet kell fordítani a benyújtandó dokumentumokra is.

A garanciavállalás összege általában egyedi megállapodás alapját képezi, igaz néhol a minimum érték is meghatározásra kerül.

Bankgarancián belül is többféle típusú termékkel találkozhatunk, a megfelelő tevékenységhez a megfelelő típusú kötelezettségvállalást választhatjuk. Létezik többek között fizetési-, vám-, jövedéki-, jótállási-, és hitelfedezeti garancia is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?