Magas hozam alacsony kockázattal - már másfél év alatt?

Pénzcentrum
2007. július 2. 14:58

A tőkegarantált befektetési termékek népszerűsége mintegy két éve kezdett kibontakozni a hazai piacon. Azóta ez a népszerűség nemcsak töretlen, hanem a tőkegarantált termékek egyértelműen a piac sikertermékeivé váltak itthon. A vonzó hozamlehetőséget tőkegarancia mellett nyújtó befektetések iránti érdeklődést most a különlegesen rövid, mindössze másfél éves futamidejű "Hozamvágta" tőkegarantált forintkötvénnyel szolgálja ki az UniCredit Bank. A július 13-án záruló jegyzési időszakban a kötvény névérték alatt, diszkont árfolyamon vásárolható meg a tőkegarantált befektetési termékek forgalmazásában már eddig is élenjáró és eredményes bank fiókjaiban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Közismert, hogy a magas hozam ígéretéhez általában nagyobb kockázat járul, a nagyobb biztonság "ára" viszont az alacsonyabb elérhető nyereség. A tőkegarantált konstrukciók azok, amelyek ötvözik a kötvénybefektetések nagyobb biztonságát a részvények magasabb hozamával. Jellemzőjük, hogy a kibocsátó bank garantálja a futamidő végén a befektetett tőke visszafizetését. A befektetés hozamát jellemzően részvény-, kötvény-, ingatlan- és árupiaci indexekhez vagy valamely részvényekhez, konkrét értékpapírok kombinációjához kötik. Ezek lehetnek hazai, illetve nemzetközi részvények vagy indexek: így a befektetők részesülhetnek a dinamikusan növekvő globális részvénypiacok átlag feletti hozamaiból is. A tőke visszafizetésére adott garancia ugyanakkor mérsékli a kockázatot e "globális" jellegű befektetéseknél.

Az UniCredit Hozamvágta Tőkegarantált Kötvény névleges kamatát - és ez alapján a befektetés hozamát - a futamidő lejáratakor hat globális részvényindex időközben elért növekedése alapján határozzák meg. Ezek az indexek a kelet-európai, valamint a világ vezető - amerikai, japán, svájci, koreai, hongkongi - tőzsdéin a legdinamikusabban fejlődő vállalatcsoportok részvényeinek árfolyam-alakulását mutatják. A kötvény névleges kamatába mindegyiket maximum 25 százalékos hozamplafonnal számítják be. Tehát ha a részvényindexek mindegyikének növekedése ezt a szintet a következő másfél évben eléri vagy meghaladja, akkor a Hozamvágta Tőkegarantált Kötvény a lejáratkor 25 százalékos névleges kamatot fizet a névértékre vetítve. Ez átszámítva 15,8 százalékos éves hozamnak felel meg.

Az UniCredit Bank ráadásul egy plusz védőhálót biztosít a befektetők számára: ha a hat index közül a futamidő végén öt eléri vagy meghaladja a kiindulási értékét, a bank a névértékre 10 százalékos kamatot már biztosan kifizet, ami 6,52 százalékos éves hozamot jelent. Mindemellett a részvénypiacok kockázatát a befektető számára a tőkegarantált kötvényforma jelentősen csökkenti: a befektetett tőkét a bank minden körülmények között visszafizeti.

A tőkegarantált termékeket jelentősen a piaci átlag feletti arányban forgalmazó UniCredit Bank konstrukciójának újdonsága, hogy a befektetők különlegesen rövid távra tervezhetnek. A Hozamvágta Tőkegarantált Kötvény futamideje ugyanis − a piacon egyedülállóként − mindössze másfél év! A legkisebb lejegyezhető összeg 300 000 forint. Nagyobb összeget ennek egész számú többszöröseként lehet befektetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az UniCredit Hozamvágta Tőkegarantált Kötvény 2007. július 13-ig névérték alatt, diszkont árfolyamon jegyezhető az UniCredit Bank országos hálózatának 78 fiókjában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?