0 °C Budapest

Egy meglepő betét: amikor a gyengülés biztos bukást jelent

Pénzcentrum
2007. július 3. 12:00

Minden bizonnyal a legtöbben boldogan mondanánk igent, és helyeznénk el pénzünket egy kockázatmentes befektetési formába, amely az átlagosnál magasabb hozammal kecsegtet. A piacon jártas befektetők azonban azonnal megkongatnák a vészharangot, mondván kockázat nélkül nincs igazi nyereség, és az ajánlatban kell lennie még egy-két csavarnak, amelyek a tapasztalatlan befektetők számára biztos bukást jelentenek.

A következőkben egy olyan pénzügyi termékkel ismerkedünk meg közelebbről, mely igazolja a piacot jól ismerő szakmabeliek és befektetők véleményét, miszerint nincs magas hozam kockázat nélkül. A kereskedelmi bankok vélhetően ezen mottó jegyében alakították ki a megtakarítási konstrukciók új generációjába tartozó piaci indexált lekötött betéteket.

Mitől lesz indexált egy betét?

Az indexált betétek lényege, hogy egy meghatározott esemény bekövetkezéséhez, illetve be nem következéséhez köti a prémiumkamatok kifizetését, amelyet így az ügyfelek nem csak az akciós betétek esetében meghatározott első perióduson keresztül élvezhetnek, hanem akár egész évben, feltéve persze, hogy az adott esemény nem következik be.

Hazánkban a kereskedelmi bankok közül a CIB, a Citibank és a Volksbank ajánlja megtakarítási konstrukciói között az indexált betéteket, melyek esetében a forint és az euró árfolyamának mozgása jelenti a kockázati tényezőt, vagyis ahhoz, hogy a betétes megkapja a prémiumkamatokat az árfolyamnak egy meghatározott sávon belül kell maradnia.

Előny, ami a betétben rejlik

Az indexált betétek előnye, hogy a lekötött betétekhez hasonlóan a tőkerész mindenképpen garantált, arra az Országos Betétbiztosítási Alap védelme is vonatkozik. A megtakarításokat banktól függően lehet devizában, illetve forintban lekötni 3-6 hónapos időtartamra.

Bár az indexált betétek nem megújulóak, a betéteseknek lehetősége van arra, hogy újra ilyen formában lekössék a megtakarításaikat az eredetileg meghatározott feltételek mellett, erre azonban nekik kell külön figyelmet fordítaniuk.

Emellett a kereskedelmi bankok a garantált tőkerészen kívül abban az esetben is fizetnek kamatot, ha a szerződésben meghatározott esemény bekövetkezik, vagyis a forint kilép az adott sávból. Ez a minimumkamat, amely a fent említett pénzintézetek esetében mindössze 0,1 százalékra rúg, vagyis a periódusra vonatkozó inflációs várakozást se fedi.

Több típus egy véglet

Az indexált betétnek több típusa is létezik, melyek közül a hazai pénzintézetek csak egyet alkalmaznak a "Double-No-Touch" változatot, vagyis azt, amikor a prémiumkamatok abban az esetben járnak, ha az árfolyam nem éri el az előre meghatározott sáv szélét és nem is lép ki belőle.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiemelten magas kamatokat alapvetően négy variánshoz lehet kötni: elképzelhető, hogy a sávból való kilépést, vagy a sáv szélének érintését adják meg kritériumként, de az is előfordul, hogy enyhítenek a Double-No-Touch által meghatározott szabályokon és a sávszélek érintése még nem jelent egyet az akciós kamatok elvesztésével.

Ne felejtsd el: van kockázat!

Az előbbieket olvasva könnyedén elfeledkezhetnénk arról, hogy a konstrukció választása a lekötött betéthez képest magas kockázatot rejt magában, hiszen könnyen előfordulhat, mint ahogy az elő is fordult a tavalyi év júniusában, hogy a forint egy rövidebb periódus alatt erősen gyengül.

A konstrukció ebben az időszakban mindenképpen veszteséget jelentett volna a vele hasonló adottságokkal rendelkező lekötött betétekhez képest is. Lássuk, mi is történt tavaly és mi várható jelenleg, hogy némileg megkönnyítsük a döntést.

Az alábbi diagrammon a forint/euró kurzus változását mutatjuk be 2006-2007-ben. A diagramon látható piros téglalap jelzi az általunk kijelölt árfolyamsávot, amelyen belül kell mozognia a forint/euró árfolyamnak ahhoz, hogy a pénzintézet kamatot fizessen.


Jól látható, hogy a példánkban szereplő 250-270 forintos árfolyamsávot az árfolyam az elmúlt évben többször is elhagyta, amely mindenképpen veszteséget jelentett a konstrukciót választók számára, amely persze elmaradt haszon formájában jelentkezett.

A jelenlegi várakozások szerint a forint/euró árfolyam a következő időszakban a jelenleg jellemző 250-255 forintos árfolyam körül fog stabilizálódni, természetesen arra, hogy ez ténylegesen be is következik semmilyen garanciával nem szolgálhatnak az elemzők, így mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy kockázattűrő képességének megfelelően a konstrukció beleillik-e az általa kialakított befektetési portfolióba.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 13:51
Egy elemzés végigment az új EU-s médiaszabályozás (az EMFA) pontjain és megnézte, hogyan érintheti e...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem