Egy meglepő betét: amikor a gyengülés biztos bukást jelent

Pénzcentrum
2007. július 3. 12:00

Minden bizonnyal a legtöbben boldogan mondanánk igent, és helyeznénk el pénzünket egy kockázatmentes befektetési formába, amely az átlagosnál magasabb hozammal kecsegtet. A piacon jártas befektetők azonban azonnal megkongatnák a vészharangot, mondván kockázat nélkül nincs igazi nyereség, és az ajánlatban kell lennie még egy-két csavarnak, amelyek a tapasztalatlan befektetők számára biztos bukást jelentenek.

A következőkben egy olyan pénzügyi termékkel ismerkedünk meg közelebbről, mely igazolja a piacot jól ismerő szakmabeliek és befektetők véleményét, miszerint nincs magas hozam kockázat nélkül. A kereskedelmi bankok vélhetően ezen mottó jegyében alakították ki a megtakarítási konstrukciók új generációjába tartozó piaci indexált lekötött betéteket.

Mitől lesz indexált egy betét?

Az indexált betétek lényege, hogy egy meghatározott esemény bekövetkezéséhez, illetve be nem következéséhez köti a prémiumkamatok kifizetését, amelyet így az ügyfelek nem csak az akciós betétek esetében meghatározott első perióduson keresztül élvezhetnek, hanem akár egész évben, feltéve persze, hogy az adott esemény nem következik be.

Hazánkban a kereskedelmi bankok közül a CIB, a Citibank és a Volksbank ajánlja megtakarítási konstrukciói között az indexált betéteket, melyek esetében a forint és az euró árfolyamának mozgása jelenti a kockázati tényezőt, vagyis ahhoz, hogy a betétes megkapja a prémiumkamatokat az árfolyamnak egy meghatározott sávon belül kell maradnia.

Előny, ami a betétben rejlik

Az indexált betétek előnye, hogy a lekötött betétekhez hasonlóan a tőkerész mindenképpen garantált, arra az Országos Betétbiztosítási Alap védelme is vonatkozik. A megtakarításokat banktól függően lehet devizában, illetve forintban lekötni 3-6 hónapos időtartamra.

Bár az indexált betétek nem megújulóak, a betéteseknek lehetősége van arra, hogy újra ilyen formában lekössék a megtakarításaikat az eredetileg meghatározott feltételek mellett, erre azonban nekik kell külön figyelmet fordítaniuk.

Emellett a kereskedelmi bankok a garantált tőkerészen kívül abban az esetben is fizetnek kamatot, ha a szerződésben meghatározott esemény bekövetkezik, vagyis a forint kilép az adott sávból. Ez a minimumkamat, amely a fent említett pénzintézetek esetében mindössze 0,1 százalékra rúg, vagyis a periódusra vonatkozó inflációs várakozást se fedi.

Több típus egy véglet

Az indexált betétnek több típusa is létezik, melyek közül a hazai pénzintézetek csak egyet alkalmaznak a "Double-No-Touch" változatot, vagyis azt, amikor a prémiumkamatok abban az esetben járnak, ha az árfolyam nem éri el az előre meghatározott sáv szélét és nem is lép ki belőle.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiemelten magas kamatokat alapvetően négy variánshoz lehet kötni: elképzelhető, hogy a sávból való kilépést, vagy a sáv szélének érintését adják meg kritériumként, de az is előfordul, hogy enyhítenek a Double-No-Touch által meghatározott szabályokon és a sávszélek érintése még nem jelent egyet az akciós kamatok elvesztésével.

Ne felejtsd el: van kockázat!

Az előbbieket olvasva könnyedén elfeledkezhetnénk arról, hogy a konstrukció választása a lekötött betéthez képest magas kockázatot rejt magában, hiszen könnyen előfordulhat, mint ahogy az elő is fordult a tavalyi év júniusában, hogy a forint egy rövidebb periódus alatt erősen gyengül.

A konstrukció ebben az időszakban mindenképpen veszteséget jelentett volna a vele hasonló adottságokkal rendelkező lekötött betétekhez képest is. Lássuk, mi is történt tavaly és mi várható jelenleg, hogy némileg megkönnyítsük a döntést.

Az alábbi diagrammon a forint/euró kurzus változását mutatjuk be 2006-2007-ben. A diagramon látható piros téglalap jelzi az általunk kijelölt árfolyamsávot, amelyen belül kell mozognia a forint/euró árfolyamnak ahhoz, hogy a pénzintézet kamatot fizessen.


Jól látható, hogy a példánkban szereplő 250-270 forintos árfolyamsávot az árfolyam az elmúlt évben többször is elhagyta, amely mindenképpen veszteséget jelentett a konstrukciót választók számára, amely persze elmaradt haszon formájában jelentkezett.

A jelenlegi várakozások szerint a forint/euró árfolyam a következő időszakban a jelenleg jellemző 250-255 forintos árfolyam körül fog stabilizálódni, természetesen arra, hogy ez ténylegesen be is következik semmilyen garanciával nem szolgálhatnak az elemzők, így mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy kockázattűrő képességének megfelelően a konstrukció beleillik-e az általa kialakított befektetési portfolióba.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?