Egy meglepő betét: amikor a gyengülés biztos bukást jelent

Pénzcentrum
2007. július 3. 12:00

Minden bizonnyal a legtöbben boldogan mondanánk igent, és helyeznénk el pénzünket egy kockázatmentes befektetési formába, amely az átlagosnál magasabb hozammal kecsegtet. A piacon jártas befektetők azonban azonnal megkongatnák a vészharangot, mondván kockázat nélkül nincs igazi nyereség, és az ajánlatban kell lennie még egy-két csavarnak, amelyek a tapasztalatlan befektetők számára biztos bukást jelentenek.

A következőkben egy olyan pénzügyi termékkel ismerkedünk meg közelebbről, mely igazolja a piacot jól ismerő szakmabeliek és befektetők véleményét, miszerint nincs magas hozam kockázat nélkül. A kereskedelmi bankok vélhetően ezen mottó jegyében alakították ki a megtakarítási konstrukciók új generációjába tartozó piaci indexált lekötött betéteket.

Mitől lesz indexált egy betét?

Az indexált betétek lényege, hogy egy meghatározott esemény bekövetkezéséhez, illetve be nem következéséhez köti a prémiumkamatok kifizetését, amelyet így az ügyfelek nem csak az akciós betétek esetében meghatározott első perióduson keresztül élvezhetnek, hanem akár egész évben, feltéve persze, hogy az adott esemény nem következik be.

Hazánkban a kereskedelmi bankok közül a CIB, a Citibank és a Volksbank ajánlja megtakarítási konstrukciói között az indexált betéteket, melyek esetében a forint és az euró árfolyamának mozgása jelenti a kockázati tényezőt, vagyis ahhoz, hogy a betétes megkapja a prémiumkamatokat az árfolyamnak egy meghatározott sávon belül kell maradnia.

Előny, ami a betétben rejlik

Az indexált betétek előnye, hogy a lekötött betétekhez hasonlóan a tőkerész mindenképpen garantált, arra az Országos Betétbiztosítási Alap védelme is vonatkozik. A megtakarításokat banktól függően lehet devizában, illetve forintban lekötni 3-6 hónapos időtartamra.

Bár az indexált betétek nem megújulóak, a betéteseknek lehetősége van arra, hogy újra ilyen formában lekössék a megtakarításaikat az eredetileg meghatározott feltételek mellett, erre azonban nekik kell külön figyelmet fordítaniuk.

Emellett a kereskedelmi bankok a garantált tőkerészen kívül abban az esetben is fizetnek kamatot, ha a szerződésben meghatározott esemény bekövetkezik, vagyis a forint kilép az adott sávból. Ez a minimumkamat, amely a fent említett pénzintézetek esetében mindössze 0,1 százalékra rúg, vagyis a periódusra vonatkozó inflációs várakozást se fedi.

Több típus egy véglet

Az indexált betétnek több típusa is létezik, melyek közül a hazai pénzintézetek csak egyet alkalmaznak a "Double-No-Touch" változatot, vagyis azt, amikor a prémiumkamatok abban az esetben járnak, ha az árfolyam nem éri el az előre meghatározott sáv szélét és nem is lép ki belőle.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kiemelten magas kamatokat alapvetően négy variánshoz lehet kötni: elképzelhető, hogy a sávból való kilépést, vagy a sáv szélének érintését adják meg kritériumként, de az is előfordul, hogy enyhítenek a Double-No-Touch által meghatározott szabályokon és a sávszélek érintése még nem jelent egyet az akciós kamatok elvesztésével.

Ne felejtsd el: van kockázat!

Az előbbieket olvasva könnyedén elfeledkezhetnénk arról, hogy a konstrukció választása a lekötött betéthez képest magas kockázatot rejt magában, hiszen könnyen előfordulhat, mint ahogy az elő is fordult a tavalyi év júniusában, hogy a forint egy rövidebb periódus alatt erősen gyengül.

A konstrukció ebben az időszakban mindenképpen veszteséget jelentett volna a vele hasonló adottságokkal rendelkező lekötött betétekhez képest is. Lássuk, mi is történt tavaly és mi várható jelenleg, hogy némileg megkönnyítsük a döntést.

Az alábbi diagrammon a forint/euró kurzus változását mutatjuk be 2006-2007-ben. A diagramon látható piros téglalap jelzi az általunk kijelölt árfolyamsávot, amelyen belül kell mozognia a forint/euró árfolyamnak ahhoz, hogy a pénzintézet kamatot fizessen.


Jól látható, hogy a példánkban szereplő 250-270 forintos árfolyamsávot az árfolyam az elmúlt évben többször is elhagyta, amely mindenképpen veszteséget jelentett a konstrukciót választók számára, amely persze elmaradt haszon formájában jelentkezett.

A jelenlegi várakozások szerint a forint/euró árfolyam a következő időszakban a jelenleg jellemző 250-255 forintos árfolyam körül fog stabilizálódni, természetesen arra, hogy ez ténylegesen be is következik semmilyen garanciával nem szolgálhatnak az elemzők, így mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy kockázattűrő képességének megfelelően a konstrukció beleillik-e az általa kialakított befektetési portfolióba.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm