Ingyen honlapból dől a pénz?

Pénzcentrum
2007. július 9. 12:00

A jóhiszeműen megalkotott szabályozás már nem első esetben fordult rosszra. Egyre több élelmes vállalkozás fedezi fel a költségmentes pénzszerzési lehetőséget, amely az internetben rejlik. Nézzük, mit és hogyan használnak ki!

Mi a szabály?

A domain-nevek szabályozásáért felelős International Corp. for Assigned Names & Numbers (ICANN) még 2000-ben vezette be a bejegyzésre vonatkozó türelmi időt. Ez a türelmi idő azt jelenti, hogy a domain-név bejegyzése után meghatározott ideig (ez jellemzően 5 nap) visszavonhatja a bejegyzést a domain tulajdonosa, és a regisztrációs díjat teljes egészében visszakapja.

Hogy miért jó ez a szabály? Eredetileg azért találták ki, hogy ha valaki elgépeli a domain nevet, vagyis valami olyat regisztrál be, amit nem akart, nincs rá szüksége, akkor attól költségek nélkül megszabadulhasson. Úgy látszik az ICANN elsiklott afelett, hogy igen sokan abból gazdagodtak meg, hogy domain-neveket adnak-vesznek.
Szerencsés esetben ugyanis nemhogy nem kéne ráfizetni a cégeknek az elírásra, hanem haszonnal adhatnának túl rajta. Mindenesetre az ICANN biztosította azt az esetet is, ha netán nem érne rá a cég a domain-név értékesítésével foglalkozni, vagy nem egyáltalán nem is érné meg neki az.

Mit láttak meg ebben a cégek?

Első lépésként annak a lehetőségét fedezték fel a türelmi időszakban, hogy felmérjék mennyire vonzó a felhasználók számára egy-egy domain-név, s ha nem válik be visszaadják azt (vagyis próbálgatják, melyik a legtöbb pénzt magában rejtő lehetőség). A következő lépcsőfok ennél már jóval merészebb volt.

Egyre többen domain-név regisztrációval foglalkozó társaság kezd arra szakosodni, hogy bejegyeztet egy-egy címet, majd a türelmi időszak végén törli azt, miközben öt napig ingyen használja azt az elérést. Ezt a tevékenységet el is nevezték domain-kóstolásnak.

Maga a kóstolás talán még nem is olyan nagy probléma, az már azonban igen, hogy mit is csinálnak ezeken az oldalakon az 5 nap alatt. Egészen egyszerű telepakolják pay-per-click hirdetésekkel, minden egyes, az oldalra tévedt és valamelyik hirdetésre kattintó felhasználó után jutalékot kapnak.

Harc vagy háború?

A BusinessWeek szerint az ICANN egyelőre ellenáll a nagyobb vállalatok (így például a Verizon) nyomásának, s nem szeretné megszüntetni a türelmi időszakot (persze talán az is megoldás lehetne, ha a visszavonás után meghatározott ideig ugyanaz a cég nem jegyezhetné be ugyanazt a nevet). Így akad, amely türelmét vesztette, s más területen tett lépéseket a domain-név kóstolás ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen a Neiman Marcus Group (NMG) esete is, ők szövetségi szintre emelték az egyik legnagyobb "kóstolgató", a Dotster ügyét. Az NMG ugyanis perre vitte az esetet, a perben pedig elismerték, hogy a Dotster óriáskampányt indított a domain-kóstolás, illetve egyéb eszközök segítségével, melyek célpontjait olyan nagyvállalatok képezték, mint a Google, a Playboy, a Disney, vagy például a Cingular.

Egy másik vállalat, a Verisign pedig egy olyan termékkel állt elő, melynek célja felvenni a harcot a márkanevekkel való visszaélés ellen. A digitális márkanév-védelemre és az azzal való visszaélés megelőzésére szolgáló program éves költsége 100 - 400 ezer dollárra rúghat.

Kifogás kifogás hátán

Világszinten egyelőre azért még nincsenek olyan nagy mértékben jelen a domain-kóstoló vállalkozások, egyes szakértők szerint 25-30 ilyen vállalat lehet.

Azon vállalatok, amelyek mégis ilyenforma pénzszerzésre adják fejüket azzal takaróznak, hogy tevékenységük tulajdonképpen hasznos, hiszen az eltévedt felhasználókat továbbjuttathatják keresett célpontjukhoz.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24