Tömeges cégkivándorlás? Itt lehet a megoldás...

Pénzcentrum
2007. július 5. 10:00

Július 10-én magyar indítványra született székhelyvitában nyilatkozik a luxemburgi bíróság, korábban ugyanis a bajai Cartesio Bt. változás bejegyzési kérelmet terjesztett elő a Bács-Kiskun Megyei Bíróságnál, miszerint a cég székhelyét Bajáról egy olasz városba helyezné át. A cégbíróság megtagadta a beadvány teljesítését - írja a Magyar Nemzet.

A magyar jog szerint nem lehetséges a székhely külföldre helyezése, a vállalatnak ugyanis előbb meg kell szűnnie Magyarországon, majd Olaszországban újjá kell alakulnia. A cég álláspontja szerint az uniós tagságunk lehetőséget ad arra, hogy a magyar cég áthelyezze székhelyét egy másik EU-tagállamba anélkül, hogy honossága változna. A társaság szerint erre az Európai Közösség letelepedés szabadságára vonatkozó rendelkezései adnak alapot.

Az ügy igencsak összetett, mivel a Cartesio Bt. úgy szeretné áthelyezni székhelyét Olaszországba, hogy közben a magyar törvények hatálya alá eső cég maradjon.

A vállalat álláspontja szerint ők uniós társaságnak tekinthetők, nem pedig magyarnak, így a római szerződés lehetőséget ad arra, hogy bármely uniós tagállamba áthelyezzék székhelyüket. A lapnak egy brüsszeli szakértő úgy nyilatkozott, hogy egy, a cég számára kedvező döntés minden bizonnyal megmozgatná az adószakértők fantáziáját.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?