Tömeges cégkivándorlás? Itt lehet a megoldás...

Pénzcentrum
2007. július 5. 10:00

Július 10-én magyar indítványra született székhelyvitában nyilatkozik a luxemburgi bíróság, korábban ugyanis a bajai Cartesio Bt. változás bejegyzési kérelmet terjesztett elő a Bács-Kiskun Megyei Bíróságnál, miszerint a cég székhelyét Bajáról egy olasz városba helyezné át. A cégbíróság megtagadta a beadvány teljesítését - írja a Magyar Nemzet.

A magyar jog szerint nem lehetséges a székhely külföldre helyezése, a vállalatnak ugyanis előbb meg kell szűnnie Magyarországon, majd Olaszországban újjá kell alakulnia. A cég álláspontja szerint az uniós tagságunk lehetőséget ad arra, hogy a magyar cég áthelyezze székhelyét egy másik EU-tagállamba anélkül, hogy honossága változna. A társaság szerint erre az Európai Közösség letelepedés szabadságára vonatkozó rendelkezései adnak alapot.

Az ügy igencsak összetett, mivel a Cartesio Bt. úgy szeretné áthelyezni székhelyét Olaszországba, hogy közben a magyar törvények hatálya alá eső cég maradjon.

A vállalat álláspontja szerint ők uniós társaságnak tekinthetők, nem pedig magyarnak, így a római szerződés lehetőséget ad arra, hogy bármely uniós tagállamba áthelyezzék székhelyüket. A lapnak egy brüsszeli szakértő úgy nyilatkozott, hogy egy, a cég számára kedvező döntés minden bizonnyal megmozgatná az adószakértők fantáziáját.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16