Hova mentik az adók elől bevételüket a cégek?

Pénzcentrum
2007. február 22. 09:30

Az európai országok közül elsősorban a kisebb méretűek igyekeznek minél több céget becsalogatni kedvező offshore szabályozásukkal: a versenyben élen jár Hollandia, Belgium, Svájc és Írország is, de már a nemrégiben csatlakozott Balti-államok is felismerték az offshore tevékenységben rejlő lehetőségeket - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hollandiában például majdnem 1200 nagyvállalat - köztük a Coca-Cola, az IKEA és a Nike - alapított holdingtársaságot, mivel a hollandiai kötvénykibocsátásból származó bevételek más országokba való utalásával meg tudja spórolni a forrás- és egyéb adókat. Ennél is nagyobb haszonnal kecsegtet, ha egy cég megvásárolja egy hollandiai postafiókcég részvényeit, így kerülve meg az hazai nyereség-adó szabályokat.

Belgiumban már a hetvenes években létrehozták azokat a koordinációs központokat, ahova a multinacionális cégek összpontosíthatják tőkéjüket, majd onnan osztva szét a világ különböző részeiben működő leányvállalatoknak, az egész konszern finanszírozását adómentesen lehet megoldani. Természetesen az EU igyekszik bezárni ezt a kiskaput, amely azonban 2010-ig még mindenképpen nyitva marad.

Európában talán Svájc a legismertebb adóparadicsom, ahol a vállalatok a kantonokkal kötött előnyös adóalkuk keretében akár 0 százalék közelére csökkenthetik nyereségadó-terheiket. Ha ugyanis a svájci központ rendelkezik a licenc és szabadalmi jogokkal, a többi országban található leánycégek felhasználási díjak formájában ide menthetik nyereségüket.

Emellett Írország és a 35 százalékos társasági adóval "büszkélkedő" Málta is kiskapukat tart nyitva az adó mérséklésére, Írországban például a külföldi vállalat, amelynek írországi leányvállalata felvásárolja a franciaországi központ vagyontárgyait, és egyúttal kötvényeket bocsát ki még a 12,5 százalékos társasági adónál is jobban jár.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Észtországban a tőketársaságok ki nem fizetett nyereségét tették adómentessé. Ez a megoldás olyannyira vonzónak bizonyult, hogy a lettek és litvánok is követték az észt példát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?