Az EIB 50 millió eurós globális kölcsönt nyújt a CIB-nek kis- és középvállalkozások részére

Pénzcentrum
2007. július 2. 17:40

A napokban írta alá az Európai Beruházási Bank (EIB) és a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. (CIB) azt a megállapodást, amelynek keretében a CIB 50 millió eurós hosszúlejáratú hitelt kap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2003 és 2007 között nyújtott finanszírozási eszközök sikeres felhasználását követően a jelen kölcsön olyan kis- és középméretű, magán és önkormányzati fejlesztésű projektek finanszírozását hivatott majd szolgálni, melyek a magyar környezetvédelem, energiatakarékosság és infrastruktúrafejlesztés terén - ideértve az egészségügyi és oktatási intézményeket, az ipart, a szolgáltatásokat és a turizmust is - valósulnak meg. Az EIB hosszútávú hitele a teljes projektköltség mintegy felét fedezi.

A kölcsön révén a CIB és a végső kedvezményezettek az Önkormányzati Pénzügyi Eszközök és a KKV Eszközök előnyeit élvezhetik. E megoldások - melyeket az EU a PHARE program keretében támogat - az önkormányzati és a KKV szektorban való kölcsönnyújtás érdekében mind a végső kölcsönfelvevők — melyek többnyire önkormányzatok —, mind a CIB számára kedvezményeket biztosítanak.

A CIB, mely a mérlegfőösszege alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankja, hagyományosan vezető szerepet tölt be a hazai vállalati szektor finanszírozásában. Célja a vállalati banki szektorban a vezető szerep megőrzése, valamint pozíciójának erősítése az önkormányzatok és KKV-k finanszírozásában.

Az EIB által nyújtott ú.n. globális kölcsönök a hosszútávú EIB-finanszírozás sikeres eszközei a KKV és az önkormányzati kisebb projektek finanszírozásának. Ezen hitelkereteket a finanszírozás pénzügyi lebonyolítóinak, azaz az EIB partnerbankjainak nyújtják, akik, saját kockázatukra és saját feltételeikkel kölcsönzik tovább ügyfeleiknek, ugyanakkor kihasználják az EIB kedvező feltételeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07