3 °C Budapest

Az EIB 50 millió eurós globális kölcsönt nyújt a CIB-nek kis- és középvállalkozások részére

Pénzcentrum
2007. július 2. 17:40

A napokban írta alá az Európai Beruházási Bank (EIB) és a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. (CIB) azt a megállapodást, amelynek keretében a CIB 50 millió eurós hosszúlejáratú hitelt kap.

A 2003 és 2007 között nyújtott finanszírozási eszközök sikeres felhasználását követően a jelen kölcsön olyan kis- és középméretű, magán és önkormányzati fejlesztésű projektek finanszírozását hivatott majd szolgálni, melyek a magyar környezetvédelem, energiatakarékosság és infrastruktúrafejlesztés terén - ideértve az egészségügyi és oktatási intézményeket, az ipart, a szolgáltatásokat és a turizmust is - valósulnak meg. Az EIB hosszútávú hitele a teljes projektköltség mintegy felét fedezi.

A kölcsön révén a CIB és a végső kedvezményezettek az Önkormányzati Pénzügyi Eszközök és a KKV Eszközök előnyeit élvezhetik. E megoldások - melyeket az EU a PHARE program keretében támogat - az önkormányzati és a KKV szektorban való kölcsönnyújtás érdekében mind a végső kölcsönfelvevők — melyek többnyire önkormányzatok —, mind a CIB számára kedvezményeket biztosítanak.

A CIB, mely a mérlegfőösszege alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankja, hagyományosan vezető szerepet tölt be a hazai vállalati szektor finanszírozásában. Célja a vállalati banki szektorban a vezető szerep megőrzése, valamint pozíciójának erősítése az önkormányzatok és KKV-k finanszírozásában.

Az EIB által nyújtott ú.n. globális kölcsönök a hosszútávú EIB-finanszírozás sikeres eszközei a KKV és az önkormányzati kisebb projektek finanszírozásának. Ezen hitelkereteket a finanszírozás pénzügyi lebonyolítóinak, azaz az EIB partnerbankjainak nyújtják, akik, saját kockázatukra és saját feltételeikkel kölcsönzik tovább ügyfeleiknek, ugyanakkor kihasználják az EIB kedvező feltételeit.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58