3 °C Budapest

Kevés az innováció, alig kérünk szabadalmat

Pénzcentrum
2007. június 27. 10:30

Csupán 15 százaléka van hazai kézben a jelenleg érvényes közel 9000 szabadlmi oltalomnak, Magyarország ebben a tekintetben messze a nyugat-európai átlag alatt található - írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Szabadalmi Egyezményt létrehozó 14 nyugat-európai országban például átlagban 160 szabadalmi bejelentés jut egy lakosra, hazánkban ez a szám ennek felénél is kevesebb. A fejlett államok GDP-jük 3-4 százalékát fordítják kutatási-fejlesztési (k+f) célokra, mi csupán 0,6-0,7 százalékot.

Bretz László, a Magyar Szabadalmi Hivatal iparjogvédelmi ügyviteli főosztályának vezetője szerint a számok jól tükrözik a magyar gazdaság és k+f nehéz helyzetét, valamint azt is, hogy nem használjuk ki tudatosan az iparjogvédelem által nyújtott lehetőségeket.

A szabadalmi jogot bejelentő szabadon választhat, hogy mely országban kíván szabadalmi oltalmat szerezni. Ha más országokban is, megteheti ezt külön-külön az egyes államokban, vagy pedig az MSZH-nál (az Európai Szabadalmi Egyezményhez tartozó 31, illetve az ENSZ keretén belül működő Szabadalmi Együttműködési Szerződés 137 országa esetén).

Az eljárás során különböző díjakat kell megfizetnünk, azonban ha a bejelentést olyan magánszemély teszi, aki azonos a feltalálóval, itthon díjkedvezményben részesülhetünk.A külföldi szabadalom megszerzésére egyébként állami támogatásra is lehet pályázni a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál.


A nemzeti úton érkező szabadalmi bejelentések száma nem éri el évente az ezret, azonban tavaly megállt az évek óta tapasztalható csökkenés, a belföldi szabadalmi bejelentések száma 715 volt, s ez 2,3 százalékkal magasabb a 2005-ös adatnál. A magyar egyetemi tudásközpontok, akadémiai kutatóhelyek, kis- és középvállalkozások mindössze évi 200 szabadalmi bejelentéssel szerepelnek a listán.

Ez az alacsony iparjogvédelmi aktivitás Bretz László szerint összefüggésben áll azzal, hogy Magyarországon nem elég intenzív a k+f tevékenység, valamint hogy sokan nem érzik a szabadalmi oltalom fontosságát.

A nemzeti szabadalmi bejelentések esetében tapasztalható folyamatokkal ellentétes tendenciát mutatnak a nemzetközi együttműködés keretében Magyarországot, mint a szabadalmi oltalomszerzés egyik területét megjelölő bejelentők száma tovább emelkedett.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?