Kevés az innováció, alig kérünk szabadalmat

Pénzcentrum
2007. június 27. 10:30

Csupán 15 százaléka van hazai kézben a jelenleg érvényes közel 9000 szabadlmi oltalomnak, Magyarország ebben a tekintetben messze a nyugat-európai átlag alatt található - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Szabadalmi Egyezményt létrehozó 14 nyugat-európai országban például átlagban 160 szabadalmi bejelentés jut egy lakosra, hazánkban ez a szám ennek felénél is kevesebb. A fejlett államok GDP-jük 3-4 százalékát fordítják kutatási-fejlesztési (k+f) célokra, mi csupán 0,6-0,7 százalékot.

Bretz László, a Magyar Szabadalmi Hivatal iparjogvédelmi ügyviteli főosztályának vezetője szerint a számok jól tükrözik a magyar gazdaság és k+f nehéz helyzetét, valamint azt is, hogy nem használjuk ki tudatosan az iparjogvédelem által nyújtott lehetőségeket.

A szabadalmi jogot bejelentő szabadon választhat, hogy mely országban kíván szabadalmi oltalmat szerezni. Ha más országokban is, megteheti ezt külön-külön az egyes államokban, vagy pedig az MSZH-nál (az Európai Szabadalmi Egyezményhez tartozó 31, illetve az ENSZ keretén belül működő Szabadalmi Együttműködési Szerződés 137 országa esetén).

Az eljárás során különböző díjakat kell megfizetnünk, azonban ha a bejelentést olyan magánszemély teszi, aki azonos a feltalálóval, itthon díjkedvezményben részesülhetünk.A külföldi szabadalom megszerzésére egyébként állami támogatásra is lehet pályázni a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál.


A nemzeti úton érkező szabadalmi bejelentések száma nem éri el évente az ezret, azonban tavaly megállt az évek óta tapasztalható csökkenés, a belföldi szabadalmi bejelentések száma 715 volt, s ez 2,3 százalékkal magasabb a 2005-ös adatnál. A magyar egyetemi tudásközpontok, akadémiai kutatóhelyek, kis- és középvállalkozások mindössze évi 200 szabadalmi bejelentéssel szerepelnek a listán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez az alacsony iparjogvédelmi aktivitás Bretz László szerint összefüggésben áll azzal, hogy Magyarországon nem elég intenzív a k+f tevékenység, valamint hogy sokan nem érzik a szabadalmi oltalom fontosságát.

A nemzeti szabadalmi bejelentések esetében tapasztalható folyamatokkal ellentétes tendenciát mutatnak a nemzetközi együttműködés keretében Magyarországot, mint a szabadalmi oltalomszerzés egyik területét megjelölő bejelentők száma tovább emelkedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06