Ingyen energia - Csak Nap kell hozzá!

Pénzcentrum
2006. június 1. 12:00

Néhány évvel ezelőtt még kisebb helyi látványosságnak számított, ha valaki napkollektort vagy napelemet szerelt a háza tetejére. Azonban mára helyzet megváltozott és egyre többen vágnak bele, hogy megújuló energiájával váltsák ki a hagyományos energiahordozókat. Aki napkollektorral "ékesíti" házát akár 5-10 ezer forinttal is csökkenheti a havi fűtési költségeit, ráadásul kevésbé szennyezi a környezetet is. Ehhez ma nincs szükség engedélyre, ám legalább 300 - 500 ezer forintos kiadással számolnia kell. Összetettebb rendszer esetében kétmillió feletti a végösszeg.



Eltérő mértékben hasznosítható a napenergia a föld különböző pontjain, ám Magyarország adottságai kedvezőek Ugyanis hazánkban 1750 és 2050 óra között váltakozik a napsütéses órák száma, ami európai átlagban igen kedvezőnek mondható. A globális sugárzási energia évi összege hazánkban, pedig 1200 és 1275 kilowatt óra négyzetméterenként.

Meddig elég az olaj?
Ma még többnyire a hagyományos tüzelőanyagok - szén, kőolaj, földgáz - égetésével termeljük Földünk energiafogyasztásának több mint 80 százalékát. Felmérések szerint a már feltárt készletek közül a szénkészletek mintegy két évszázadra, az olaj- és földgázkészletek várhatóan ötven évre elegendőek.



Valójában mi is az a napkollektor?

A napenergia hőhasznosításának két alaptípusa van. Egyrészt beszélhetünk passzív napenergia-hasznosításról - ilyen például egy jó szerkezetű és elhelyezkedés épület spontán hőnyeresége, ami fűtési igényeket fedez.

Másrészt pedig, aktív hasznosításról beszélhetünk, amikor is műszaki, gépészeti jellegű berendezések segítségével a napsugarakat felfogjuk, ezt hővé alakítjuk, majd a hőhordozó közeget tároljuk, vagy a felhasználás helyére szállítjuk. Erre legjobb példa a melegvíz termelése vagy egy épület fűtésének megvalósítása síkkollektorok alkalmazásával

A síkkollektor olyan berendezés, amely a Nap sugárzó energiáját hővé alakítja, amit használati melegvíz előállítására melegítésére és lakóházak fűtés-kiegészítésére használhatunk. Formáját tekintve többféle változatban létezik, ezeknek csak a felhasználandó anyag nagysága és a beépíthetőség szab határt. Standard formája a 2000x807 mm-es téglalap, melynek magassága 70 mm, súlya 28 kg.

A tálcákat jégverésálló és szelektív üveglap fedi, amely csak a napsugárzás hosszú, azaz hőhullámait engedi a csőkígyóhoz, a rövidebb fénysugarakat többé-kevésbé visszaveri. A naptáblákat az épületek délre néző tetőhéjazatára vagy annak a helyére szerelik. A csövekbe nem vizet, hanem fagyálló folyadékot kell tölteni, hogy télen is használható legyen a kollektor.

Ha napenergiát használunk a melegvíz előállítására, akkor kettős rendszert ajánlott felépítenünk. Szükséges egy hagyományos vízmelegítő, vagyis gáz- vagy villanybojler és egy szolár bojler (ami előállítható akár egy hagyományos villanybojlerből is), mely a napkollektorral melegíti a vizet. Ha a napenergia nem tudja előállítani a kívánt hőfokú vizet, akkor a szabályozás bekapcsolja a hagyományos melegítést is. Egy négytagú család melegvízellátásához kb. 4 nm kollektorfelületet és egy 200 literes melegvíztárolót ajánlatos beépíteni. A teljes rendszer beruházási költsége 600-700 ezer forint, ha már meglévő rendszerünket bővítjük napkollektorral, akkor 300-500 ezer forint. A napkollektor az éves melegvíz-szükséglet 60-70 százalékát tudja biztosítani gyakorlatilag üzemeltetési költség nélkül. A beruházás 8-15 év alatt térül meg, élettartama 20-25 év, ezt követően igényel jelentősebb karbantartást.

Mit teszünk a környezetünkért, ha napkollektort használunk?
1 m2 napkollektor működése kiváltja 75 liter tüzelőolaj felhasználását, valamint megelőzi évi 200 kg széndioxid és 2,5 kg kéndioxid termelődését.



A berendezést mindig az átlagos melegvíz használathoz méretezzük. Túlméretezni nem érdemes, hiszen fajlagosan rendkívül drága beruházásról van szó, ráadásul egy nagyobb berendezéssel sem lehet jelentősen több energiát megtakarítani. Első teendő a vízfogyasztási szokások felmérése. Ez egyénenként, illetve családonként rendkívül változó

A napkollektor megfelelő méretét az alábbiak szerint tudjuk meghatározni: 1 m2 szelektív bevonatú kollektor 50 liter melegvíz-tárolókapacitást kíván. Tehát egy "átlagos" négytagú család számára 4 m2 kollektor beépítése javasolt. A tárolóval kapcsolatban kívánalom az erősített hőszigetelés (min. 50 mm). A függőleges elrendezés, a beépített vagy beépíthető solar hőcserélő, az utánfűtés lehetősége, a hőérzékelő kiépített helye, illetve a cirkulációs csonk. Hőérzékelő elhelyezésénél fontos, hogy a hőcserélő közelében, illetve közvetlenül fölötte helyezkedjen el, de semmiképpen nem lehet a hőcserélő alatt. Jó működést biztosít a solar hőcserélő kilépő pontján elhelyezett hőérzékelő is.

A napenergia felhasználására a napkollektor mellet, a napelemet is alkalmazhatjuk. A napkollektor vizet melegít, a napelem pedig áramot termel, ami rendszerint egy akkumulátorban tárolódik és felhasználható a nem napsütéses időszakokban is.

A napelem használata áramtermelésre ma Magyarországon csak az árammal el nem látott területeken lehet gazdaságos. A napkollektorok beruházása azonban már ma is néhány éven belül megtérülhet.

Hova tegyem?

Legszerencsésebb az, ha épülő házhoz kell elkészíteni a melegvíz-előállító berendezést, vagy a telepítés egy komplett felújításhoz csatlakozik. A napkollektorok elhelyezhetők többek között nyeregtetőn, lapostetőn, erkélykorláton, a ház mellett a földön, vagy akár a ház oldalán is. De ügyelni kell arra, hogy a kollektormezőt úgy helyezzük el, hogy a szomszédos épületek, fák, áramvezetékek ne vessenek rá árnyékot. A napkollektorok beszereléséhez alapesetben semmilyen speciális engedélyre nincs szükség. De ha a szerkezet változtat a homlokzaton, építési engedélyt kell kérnie a tulajdonosnak.

A legnagyobb fűtéstechnikai cégek által forgalmazott napkollektorok ütőszilárdságát (többek között jégverés ellen) egy bizonyos szabvány szerint ellenőrizték. Ennek ellenére ajánlatos bevonni az épületbiztosításba a kollektorokat is, a szokatlanul erős természeti csapások esetén fellépő károk biztosítása érdekében.

Mire elég?

Az éves fűtési igény 30-70 %-a fedezhető a megszokott szoláris fűtési rendszerekkel. Azoknak az építtetőknek, akik meleg víz termelésére és fűtésrásegítésre használnák a napenergiát, úgy érdemes számolniuk, hogy egy kilowatt névleges fűtőteljesítményhez 5 négyzetméternyi kollektorfelületre van szükség, s legalább 500 liter tárolót kell beépíteniük.

Speciális eset, amikor az épület fűtését a hideg időszak egészében a nyáron eltárolt hővel fedezi a tulajdonos. Ehhez viszont már kiemelkedően nagy napkollektor és óriási méretű szigetelt hőtárolók szükségesek.

Aki a hideg hónapokban a nyári energiával szeretne fűteni, annak a téli leghidegebb napra méretezett szükséges fűtési teljesítményből kell kiindulnia a számoláskor. Minden öt kilowatt hőteljesítményhez nagyjából 60 nm kollektorfelület és 100 ezer liter hőtárolót kalkulálva. A beépítés alapszabálya, hogy a sugárzási energiát gyűjtő felületet a megfelelő időben elegendő napsugárzásnak kell érnie, ennek ismeretében kell tehát megtervezni a helyét.

Hogy megy ez a sógoroknál?


Ausztriában több mint 1,6 millió m2 felület? melegvíztermelő napkollektor van alkalmazásban. Nálunk ez még kuriózum, pedig a szomszédban sem süt többet a nap, csak ott jobbak a megvalósítás pénzügyi feltételei. Érdekesség például az is, hogy Izraelben a használati melegvizet döntő mértékben szoláris - azaz napenergiás - módszerekkel biztosítják, és méltán van híre a görög napkollektoroknak is, hogy csak néhány példát említsünk a nagyvilágból.

Magyarország a természeti adottságait tekintve még messze nem használja ki a megújuló energiák által nyújtott lehetőségeket az energiaellátásban: arányuk jelenleg az összenergia-termelésnek mindössze 3 százaléka.

Fűtsünk vele medencét

Nem mellékes az sem, hogy a legtöbb kollektor alkalmas az úszómedence vízének felmelegítésére is. Ma már egyre több ház természetes kelléke a medence, és az ehhez járuló viszonylag magas üzemeltetési költségek optimalizálására és a környezet kímélésére az uszodatechnika területén is újabb szabadalom jelentkezett. A német fejlesztésű Suntec-Napraforgó medencefűtés mechanika nélkül, lépésről-lépésre követi a Nap járását, és a napsugárzásból az abszolút maximumot hozza ki.


Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem