6 °C Budapest

Elmaradottak vagyunk, de van eszköz a fejlesztéshez

Pénzcentrum
2007. június 26. 13:33

A kis- és középvállalkozási fejlesztéspolitika legfőbb célja a versenyképesség növelése, mivel az Európai Unió átlagához képest is elmarad a magyar kkv-k jövedelemtermelő képessége - derült ki a Start Tőkegarancia Zrt. (Start Zrt.) által megrendezett szakmai napon.

Emellett a fejlesztéspolitika fontosságát indokolja, mint azt Dr. Kállay László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője elmondta, a kkv vállalkozások az összes vállalkozáson belül 99,9 százalékos arányt képviselnek, ez 500-800 kkv-t jelent.

A GKM felmérése szerint a fő problémákat a kkv-k körében a magas adó-, illetve járulékterhek, valamint a kiszámíthatatlan szabályozás képezik, igaz a tendencia csökkenő képet mutat. Emellett problémát okozhat az erős verseny, valamint az erőforrásokhoz való hozzáférés nehézsége is.

Ami meglepő, hogy a megkérdezett vállalkozások szerint a legkevesebb gondot a munkaerőhiány, a beszerzés, valamint a meglévő kapacitások korszerűtlensége. A meglepő eredményt némileg enyhíti hogy, amint azt Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a felmérésben sok olyan vállalkozás vett részt, amelyek önfoglalkoztatók, vagy pedig színlelt szerződéseik miatt inkább a feketegazdasághoz tartoznak.


A Gazdasági Operatív Program egyik megvalósító eszköze a GKM fejlesztéspolitikájának, amely visszatérítendő és vissza nem térítendő elemeket vegyesen tartalmaz. Mint azt Dr. Kállay Lászlótól a szakmai napon megtudtuk, 2013 után már várhatóan sokkal magasabb arányt képviselnek majd a visszatérítendő finanszírozási elemek a fejlesztéspolitikában. A januárban meghirdetett pályázatok eredményei alapján túlnyomó részben a túljegyzés volt jellemző.

Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG Zrt.) vezérigazgatója elmondta, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv időszakában kapott legfőbb kritikáiból levonták a megfelelő következtetéseket, s a társaság a Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával szeretnék megvalósítani többek között a hatékonyság növelését, az átláthatóság, ügyfélközpontúság megteremtését.

A MAG Zrt. így tulajdonképpen egy integrált közreműködő szervezet, amely igyekszik a legjobb adminisztratív rendszer létrehozatalára. Jelenleg 3 eljárásrend kidolgozása folyik, a cél a standardizálás révén megvalósítható gyorsabb és átláthatóbb működés.

Zoltán Csabától megtudtuk a szakmai napon, hogy a Start Zrt. az eddigi termékei mellett egy új pénzügyi termékkel kívánja a kis- és középvállalkozások pályázati pénzhez jutását elősegíteni, a pályázati kezességvállalási termékükkel.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?