Elmaradottak vagyunk, de van eszköz a fejlesztéshez

Pénzcentrum
2007. június 26. 13:33

A kis- és középvállalkozási fejlesztéspolitika legfőbb célja a versenyképesség növelése, mivel az Európai Unió átlagához képest is elmarad a magyar kkv-k jövedelemtermelő képessége - derült ki a Start Tőkegarancia Zrt. (Start Zrt.) által megrendezett szakmai napon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Emellett a fejlesztéspolitika fontosságát indokolja, mint azt Dr. Kállay László, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője elmondta, a kkv vállalkozások az összes vállalkozáson belül 99,9 százalékos arányt képviselnek, ez 500-800 kkv-t jelent.

A GKM felmérése szerint a fő problémákat a kkv-k körében a magas adó-, illetve járulékterhek, valamint a kiszámíthatatlan szabályozás képezik, igaz a tendencia csökkenő képet mutat. Emellett problémát okozhat az erős verseny, valamint az erőforrásokhoz való hozzáférés nehézsége is.

Ami meglepő, hogy a megkérdezett vállalkozások szerint a legkevesebb gondot a munkaerőhiány, a beszerzés, valamint a meglévő kapacitások korszerűtlensége. A meglepő eredményt némileg enyhíti hogy, amint azt Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a felmérésben sok olyan vállalkozás vett részt, amelyek önfoglalkoztatók, vagy pedig színlelt szerződéseik miatt inkább a feketegazdasághoz tartoznak.


A Gazdasági Operatív Program egyik megvalósító eszköze a GKM fejlesztéspolitikájának, amely visszatérítendő és vissza nem térítendő elemeket vegyesen tartalmaz. Mint azt Dr. Kállay Lászlótól a szakmai napon megtudtuk, 2013 után már várhatóan sokkal magasabb arányt képviselnek majd a visszatérítendő finanszírozási elemek a fejlesztéspolitikában. A januárban meghirdetett pályázatok eredményei alapján túlnyomó részben a túljegyzés volt jellemző.

Ormosy Gábor, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG Zrt.) vezérigazgatója elmondta, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv időszakában kapott legfőbb kritikáiból levonták a megfelelő következtetéseket, s a társaság a Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával szeretnék megvalósítani többek között a hatékonyság növelését, az átláthatóság, ügyfélközpontúság megteremtését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A MAG Zrt. így tulajdonképpen egy integrált közreműködő szervezet, amely igyekszik a legjobb adminisztratív rendszer létrehozatalára. Jelenleg 3 eljárásrend kidolgozása folyik, a cél a standardizálás révén megvalósítható gyorsabb és átláthatóbb működés.

Zoltán Csabától megtudtuk a szakmai napon, hogy a Start Zrt. az eddigi termékei mellett egy új pénzügyi termékkel kívánja a kis- és középvállalkozások pályázati pénzhez jutását elősegíteni, a pályázati kezességvállalási termékükkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09