A pályázatok több mint 95 százaléka sikerrel használta fel az elnyert EU támogatást

Pénzcentrum
2007. június 18. 10:19

Joggal számíthat-e a piac az EU pályázatok feltételeinek enyhülésére, változhatnak-e a kiírások által támasztott követelmények a későbbi pályázatok esetében? A korábbi időszak - kevésbé szigorú feltételei közepette- megpályázott, elnyert és folyósított gazdaságfejlesztési pályázatainak sorsát górcső alá véve a Start Tőkegarancia Zrt. megvizsgálta, hogy a 2001 óta lebonyolított gazdaságfejlesztési programok esetében milyen gyakorisággal került sor a nem teljesítés miatt a támogatások visszakövetelésére. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól származó adatok alapján elemezhetőek az eddigi tapasztalatok, hogy a támogatási szerződések 'nemteljesítése' miatt a támogatások mekkora részét követelték vissza, milyen lehívási arányok alakultak ki.

Az alábbiakban a 2001-2003 között működő támogatási programok adatait mutatjuk be, mivel az újabb, 2003 után indult támogatási programok esetében a lehívások egyrészt minimálisak, másrészt itt a pályázatok még a fenntartási időszak elején tartanak.

Az adatok feldolgozása során a lehívásokat az elnyert támogatási összeghez viszonyítottuk, s így az alábbi számszerű eredményeket kaptuk.


Az adatok értelmezéséhez az alábbi tényezők figyelembe vétele szükséges:

- A lehívások bruttó összege a tőkét és a kamatot is tartalmazza, a nettó összeg csak a tőkét. Mivel a lehívások adatainak megbontását tőkére és kamatokra csak a 2006 és 2007 évi lehívások esetében kaptuk meg, korábbi évek lehívásainak becsült kamataival korrigálva végül 2,6% körüli nettó lehívási arányt, s 3,4% bruttó lehívási arányt kaptunk.

- A lehívások többsége (43%) az adott vállalkozás felszámolása miatt történt, a maradék pedig az utólagos ellenőrzések során felfedezett jogtalanságok (megkezdett beruházás, elszámolási kötelezettség elmulasztása, két éven túl történő befejezés), a támogatott eszköz fenntartási időszak során történt értékesítése, vagy az arra vonatkozó végrehajtások voltak. Minimális a beadott üzleti terv alapján vállalt pénzügyi célok nem teljesítése miatti felmondás, amely felmondási ok azonban csak az ötéves fenntartási időszak letelte után releváns. Ezek az öt éves periódusok jelenleg zárulnak le, így a fenti támogatási programok esetében a támogatási szerződésekben vállalt teljesítéseknek az ellenőrzésére is csak most kerül sor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A fenti számokat iránymutatónak lehet tekinteni a későbbi pályázatokra vonatkozóan, figyelembe véve azt, hogy a fenntartási időszakok lejárta és az erre vonatkozó vállalások nem teljes körű ellenőrzése miatt a fenti adatok még nem minősülnek teljes értékű múltbeli tapasztalatnak. A Start Tőkegarancia Zrt. véleménye szerint azonban ezek az adatok alátámasztják azt a becslést, miszerint a gazdaságfejlesztési támogatások esetében legfeljebb 5%-os lehívási aránnyal számolhatunk, tehát a támogatások összegének legfeljebb ekkora részét fogják a támogatási szerződésekben foglaltaknak nem megfelelő teljesítés miatt visszakövetelni. A támogatások visszakövetelése akkor lehet eredményes, ha a pályázati hatóság megfelelő biztosítékokkal rendelkezik. A biztosítéki szabályok 2007-ben jelentősen enyhültek, azonban egy átlagos pályázat esetében továbbra is szükség van a támogatás összegét elérő értékű biztosítékra.

A GVOP pályázatainak 2004-2005 évi statisztikái szerint a megítélt támogatások összegének felét érte el a kapcsolódó biztosítékok értékének összege. Az alacsony arányt az indokolja, hogy több pályázati cél esetében nem volt szükséges biztosíték nyújtására. A kis- és középvállalkozások fejlesztésére szolgáló pályázatok esetében azonban a fenti arány 116% volt, tehát a kis- és középvállalkozások a kapott támogatások összegét meghaladó értékű biztosítékot kötöttek le a támogatásokhoz kapcsolódóan.

A biztosítékokon belül mintegy fele-fele arányban szerepel az ingatlan és a bankgarancia formájában nyújtott biztosíték, továbbá marginális jelentőséggel ingó biztosíték is alkalmazásra került. A kis- és középvállalkozások fejlesztésére szolgáló pályázatok esetében azonban a biztosítékok kétharmada volt ingatlan, míg a bankgaranciák összege valamivel kevesebb, mint harminc százaléka volt az összes biztosíték összegének. "Véleményünk szerint ez arra utal, hogy a kis- és középvállalatok esetében a bankgarancia megszerzése valószínűleg jóval nehezebb, és csak azok a kis- és középvállalatok tudtak a pályázatokon eredményesen szerepelni, amelyek képesek voltak a támogatás összegét meghaladó értékű ingatlant biztosítékként bevonni, akár közvetlenül a támogatáshoz, akár a banki finanszírozás és a bankgarancia kiállításához kapcsolódóan" fejtette ki Zoltán Csaba a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?