14 °C Budapest

Könnyített feltételek, meghosszabbított határidő - most érdemes pályázni!

Pénzcentrum
2007. április 23. 13:00

Az eddigi tapasztalatok értékelésére, illetve a jövőbeli módosítások kerültek terítékre Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos, valamint Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkárának sajtótájékoztatóján.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv elmúlt másfél hónapját Bajnai Gordon kormánybiztos "kísérletként" jellemezte, méghozzá az egyszerűsített pályázati filozófia, az egyszerűsített eljárás tesztje volt ez. A kormánybiztos elmondta, az új filozófia sikerét mutatja, hogy a 30 milliárd forintos keretből mostanáig 15 milliárdra érkezett igény.

A kormánybiztos elmondta, hogy a tavalyi év során a gazdaságfejlesztési, valamint munkahelyi képzésekre beérkezett pályázatok elbírálási ideje 3 hónap volt, ezzel szemben ezt 3 hétre sikerült leszorítani. Általánosan érvényesül Bajnai Gordon szerint az, hogy a fejlettebbek jobban tudnak pályázni, azaz Közép-Magyarországról lényegesen több pályázat érkezik, mint a többi magyar régióból.

Lényeges módosulás, hogy amelyik pályázati keret nem fogyott még el, az meghosszabbításra kerül. Vagyis a kisösszegű eszközbeszerzésekre vonatkozóan az április 23-i határidő november 30.-ra módosul, a komplex fejlesztésekre vonatkozó kiírások esetében június 1. az új határidő.

Szintén nagyon fontos, hogy számos könnyebbítő feltétel kerül bevezetésre, az eddigi tapasztalatok összegzésének köszönhetően. Az 1-5 millió forint közötti támogatási összeg felső határa 10 millió forintra módosul az egyszerűsített eljárású, a mikor- és kisvállalkozások technológiai fejlesztését célzó, folyamatos elbírálású pályázatoknál.

Az árbevétel-növekedés számításának alapjául szolgáló bázisév egységesen a pályázat beadását megelőző év. Főleg az exportáló vállalkozások számára jelent könnyítést az, hogy lehetőség nyílik az árbevétel-vállalás euró alapú számítására, az 5 - 50 millió forint közötti kkv-knak támogatást nyújtó, valamint az 50 - 500 milliós komplex technológiai fejlesztésre kiírt pályázatok esetében.

Ezen kívül a növekedési elvárás egy alternatíváját kínálják ezentúl a vállalkozásoknak, a konkrét mértékű árbevétel-növekedés (8 - 10 - 12 - 15 %) mellett bevezetik a KSH által meghatározott mindenkori inflációhoz kötött növekedési ütem ( infláció + 8 - 6 - 4 - 5 %) választásának lehetőségét. Időszak végén a pályázó döntheti el, melyik a kedvezőbb számára. Ez a módszer csökkenő infláció esetén a reálnövekedés elszámolását teszi lehetővé.

A kormánybiztos bejelentette azt is, hogy feloldják azt a korlátozást, amely szerint egy évben egy vállalkozás csak egy pályázatot nyerhet egy prioritáson belül. A kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy az összes elfogadott módosítás visszamenőleges hatályú, vagyis az eddigi pályázati nyertesek sem kerülnek hátrányba.

Egyed Géza szakállamtitkár mindezekhez hozzátette, hogy igen fontos, hogy a támogatások piacépítő jellegűek legyenek. Emellett például a kutatás-fejlesztés (k+f) területén érvényesül a piacorientált támogatás, amely tulajdonképpen egy keresleti oldalról finanszírozott támogatás. Vagyis ha odaadják a pénzt, cserébe a támogatott vállalkozás rendeljen valamilyen szolgáltatást például az egyetemtől, tehát használja ki a már meglévő k+f infrastruktúrát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásainak mintegy 35 százaléka fordítható k+f, illetve innovációs célokra. A szakállamtitkár kiemelt az egyes prioritások idén várható konstrukciói közül néhányat.


A szakállamtitkár elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében új támogatási formákat vezet be a kormány a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. Az Európai Unió úgynevezett Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) programjának hazai bevezetésével a következő 7 év során mintegy 170 milliárd forintot különítenek majd el.

A 2007-2013-as időszak első két évében három pénzügyi konstrukcióval indul a program. Egyed Géza elmondta, hogy a hazai vállalkozások 75 - 80 százaléka külső forrás nélkül működik, ezek a vállalkozások nem tudnak, vagy nem akarnak banki hitelhez jutni. Erre a problémára világszerte a legelterjedtebb megoldás a mikrohitelezés.

Várhatóan az év közepén, de legkésőbb szeptemberben fog elindulni az új rendszer, melynek keretében az állam finanszírozási keretet nyújt a mikrofinanszírozó szervezetek, valamint az akkreditált hitelintézetek számára, amely lehetőséget nyújt a hitelportfolió kiépítésére, majd a keret kihelyezésére. Ez oly módon valósul meg, hogy az állam a hitelkihelyezés 80 százalékára vállal garanciát.

A másik pénzügyi konsrtukciót a garanciaeszközök alkalmazása jelenti. Ennek keretében a Jeremie először portfoliógaranciát nyújt a pályázati úton kiválasztott hitelintézeteknek, ennek révén emelkedik a hitelezési hajlandóság. A harmadik újdonság az induló, spin-off vállalkozások finanszírozásában a kockázati tőkealapok létrehozása, működtetése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm