4 °C Budapest

Könnyített feltételek, meghosszabbított határidő - most érdemes pályázni!

Pénzcentrum
2007. április 23. 13:00

Az eddigi tapasztalatok értékelésére, illetve a jövőbeli módosítások kerültek terítékre Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos, valamint Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkárának sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv elmúlt másfél hónapját Bajnai Gordon kormánybiztos "kísérletként" jellemezte, méghozzá az egyszerűsített pályázati filozófia, az egyszerűsített eljárás tesztje volt ez. A kormánybiztos elmondta, az új filozófia sikerét mutatja, hogy a 30 milliárd forintos keretből mostanáig 15 milliárdra érkezett igény.

A kormánybiztos elmondta, hogy a tavalyi év során a gazdaságfejlesztési, valamint munkahelyi képzésekre beérkezett pályázatok elbírálási ideje 3 hónap volt, ezzel szemben ezt 3 hétre sikerült leszorítani. Általánosan érvényesül Bajnai Gordon szerint az, hogy a fejlettebbek jobban tudnak pályázni, azaz Közép-Magyarországról lényegesen több pályázat érkezik, mint a többi magyar régióból.

Lényeges módosulás, hogy amelyik pályázati keret nem fogyott még el, az meghosszabbításra kerül. Vagyis a kisösszegű eszközbeszerzésekre vonatkozóan az április 23-i határidő november 30.-ra módosul, a komplex fejlesztésekre vonatkozó kiírások esetében június 1. az új határidő.

Szintén nagyon fontos, hogy számos könnyebbítő feltétel kerül bevezetésre, az eddigi tapasztalatok összegzésének köszönhetően. Az 1-5 millió forint közötti támogatási összeg felső határa 10 millió forintra módosul az egyszerűsített eljárású, a mikor- és kisvállalkozások technológiai fejlesztését célzó, folyamatos elbírálású pályázatoknál.

Az árbevétel-növekedés számításának alapjául szolgáló bázisév egységesen a pályázat beadását megelőző év. Főleg az exportáló vállalkozások számára jelent könnyítést az, hogy lehetőség nyílik az árbevétel-vállalás euró alapú számítására, az 5 - 50 millió forint közötti kkv-knak támogatást nyújtó, valamint az 50 - 500 milliós komplex technológiai fejlesztésre kiírt pályázatok esetében.

Ezen kívül a növekedési elvárás egy alternatíváját kínálják ezentúl a vállalkozásoknak, a konkrét mértékű árbevétel-növekedés (8 - 10 - 12 - 15 %) mellett bevezetik a KSH által meghatározott mindenkori inflációhoz kötött növekedési ütem ( infláció + 8 - 6 - 4 - 5 %) választásának lehetőségét. Időszak végén a pályázó döntheti el, melyik a kedvezőbb számára. Ez a módszer csökkenő infláció esetén a reálnövekedés elszámolását teszi lehetővé.

A kormánybiztos bejelentette azt is, hogy feloldják azt a korlátozást, amely szerint egy évben egy vállalkozás csak egy pályázatot nyerhet egy prioritáson belül. A kormánybiztos felhívta a figyelmet, hogy az összes elfogadott módosítás visszamenőleges hatályú, vagyis az eddigi pályázati nyertesek sem kerülnek hátrányba.

Egyed Géza szakállamtitkár mindezekhez hozzátette, hogy igen fontos, hogy a támogatások piacépítő jellegűek legyenek. Emellett például a kutatás-fejlesztés (k+f) területén érvényesül a piacorientált támogatás, amely tulajdonképpen egy keresleti oldalról finanszírozott támogatás. Vagyis ha odaadják a pénzt, cserébe a támogatott vállalkozás rendeljen valamilyen szolgáltatást például az egyetemtől, tehát használja ki a már meglévő k+f infrastruktúrát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásainak mintegy 35 százaléka fordítható k+f, illetve innovációs célokra. A szakállamtitkár kiemelt az egyes prioritások idén várható konstrukciói közül néhányat.


A szakállamtitkár elmondta, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében új támogatási formákat vezet be a kormány a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. Az Európai Unió úgynevezett Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) programjának hazai bevezetésével a következő 7 év során mintegy 170 milliárd forintot különítenek majd el.

A 2007-2013-as időszak első két évében három pénzügyi konstrukcióval indul a program. Egyed Géza elmondta, hogy a hazai vállalkozások 75 - 80 százaléka külső forrás nélkül működik, ezek a vállalkozások nem tudnak, vagy nem akarnak banki hitelhez jutni. Erre a problémára világszerte a legelterjedtebb megoldás a mikrohitelezés.

Várhatóan az év közepén, de legkésőbb szeptemberben fog elindulni az új rendszer, melynek keretében az állam finanszírozási keretet nyújt a mikrofinanszírozó szervezetek, valamint az akkreditált hitelintézetek számára, amely lehetőséget nyújt a hitelportfolió kiépítésére, majd a keret kihelyezésére. Ez oly módon valósul meg, hogy az állam a hitelkihelyezés 80 százalékára vállal garanciát.

A másik pénzügyi konsrtukciót a garanciaeszközök alkalmazása jelenti. Ennek keretében a Jeremie először portfoliógaranciát nyújt a pályázati úton kiválasztott hitelintézeteknek, ennek révén emelkedik a hitelezési hajlandóság. A harmadik újdonság az induló, spin-off vállalkozások finanszírozásában a kockázati tőkealapok létrehozása, működtetése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?