3 °C Budapest

Itt a hazai narancs?

Pénzcentrum
2007. június 25. 10:00

2008. január elsejétől az új tevékenységi kört jelölő kódok szerint regisztrálják majd az egyes cégeket a cégbíróságokon, illetve az APEH-nél. Az új rendszer szerint már külön lesz besorolható a divattervező, a követelésbehajtó, vagy például a programozó tevékenység- olvasható a Népszabadságban.

A 2003-as Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerének (TEÁOR) egyik igen nagy hátránya volt, hogy a szolgáltatói szektort tekintve elnagyolt határokkal rendelkezett. Az egyik legnagyobb kategóriát például a 74.87-es kódszám alatti "máshová nem sorolt, egyéb gazdasági szolgáltatás" jelentette.

A KSH honlapján olvasható közlemény szerint a "világgazdaságban végbement fejlődés statisztikai leképezése érdekében" van szükség az új rendszer bevezetésére, amelyet egyébként egy EU-rendelet tesz kötelezővé 2008. január 1-jétől.

Az új cégtörvény a kódok átírásának szabályozását az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) hatáskörébe utalta. A következő hetekben készül el az átállás feltételeit szabályozó rendelet. Gadó Gábor, az IRM szakállamtitkára szerint a tárca igyekszik olyan rendeletet előkészíteni, melynek révén a társaságok többségének nem lesz szüksége érdemi közreműködésre.

Arra vonatkozóan egyelőre nem kapott becslést az IRM, hogy a cégek hány százalékánál lehet automatikusan átállni, azonban a KSH év eleji becslése alapján a cégek több mint felénél nem lehet majd ezt megvalósítani. Ennek ellenére az IRM szerint azért sem érintheti az átállás a társaságok döntő többségét, mivel a cégtörvény-módosítás alapján a társasági szerződésekben a jövőben elég lesz nemzetgazdasági szinten meghatározni a fő tevékenységeket.

Számos új foglalkozás is bekerült az új kódrendszerbe, bár kétséges, mennyi hazai cég választja majd ezeket tevékenysége gyanánt. Ilyen például a citrusféle, vagy trópusi gyümölcs termesztése, illetve a teve, tevefélék tenyésztése is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?