18 °C Budapest

Figyelem! Újra változik a TEÁOR!

Pénzcentrum
2007. április 12. 09:30

Négy év elteltével ismételten változik a tevékenységek osztályozási rendszere, ami több százezer vállalkozást érint - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új uniós szabályozás idén januárban lépett hatályba, s 2008. január elsejétől minden tagállamban alkalmazni kell azt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyes kérdőívein már az új besorolásnak megfelelően kér adatokat, s emiatt honlapján részletes segítséget nyújt a szakágazati önbesorolás elvégzéséhez.

Az ipari tevékenységek közül kiemelték a kiadói tevékenységet. Emellett létrehozták az információs technológiai szolgáltatási, illetve az információs szolgáltatási ágat, valamint a jelenlegi TEÁOR szerinti üzletviteli szolgáltatásban felsorolt szakágazatokat ágazati szintre emelték.

Nincs mód az automatikus átforgatásra, mivel teljesen megváltozott a számozási rendszer. Emiatt nagy munkát jelent az átsorolás, azonban az APEH vállalta, hogy ezt elvégzi az érintett cégek, valamint az államigazgatási szervek esetében.

A változásnak hatása lesz a cégjegyzékre is, azonban egyelőre nem tudni, milyen módon. Azt sem tudni még, hogy a cégeknek, illetve a cégbíróságoknak mit kell tenniük. Gál Judit, a Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke elmondta, 4 évvel ezelőtt jelentős gondokat okoztak a változások. A problémát akkor egy igazságügyi rendelet oldotta meg, amely szerint az érintett cégek maguk kellett, hogy kérjék a módosítást. Az igazságügyi és rendészeti tárca jelenleg még csupán a szakmai kérdéseket egyezteti a KSH-val.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyébiránt a TEÁOR-szám változtatása a cégbíróságon nem jár külön illetékkezelési, illetve közzétételi költséggel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?