3 °C Budapest

Figyelem! Újra változik a TEÁOR!

Pénzcentrum
2007. április 12. 09:30

Négy év elteltével ismételten változik a tevékenységek osztályozási rendszere, ami több százezer vállalkozást érint - írja a Világgazdaság.

Az új uniós szabályozás idén januárban lépett hatályba, s 2008. január elsejétől minden tagállamban alkalmazni kell azt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyes kérdőívein már az új besorolásnak megfelelően kér adatokat, s emiatt honlapján részletes segítséget nyújt a szakágazati önbesorolás elvégzéséhez.

Az ipari tevékenységek közül kiemelték a kiadói tevékenységet. Emellett létrehozták az információs technológiai szolgáltatási, illetve az információs szolgáltatási ágat, valamint a jelenlegi TEÁOR szerinti üzletviteli szolgáltatásban felsorolt szakágazatokat ágazati szintre emelték.

Nincs mód az automatikus átforgatásra, mivel teljesen megváltozott a számozási rendszer. Emiatt nagy munkát jelent az átsorolás, azonban az APEH vállalta, hogy ezt elvégzi az érintett cégek, valamint az államigazgatási szervek esetében.

A változásnak hatása lesz a cégjegyzékre is, azonban egyelőre nem tudni, milyen módon. Azt sem tudni még, hogy a cégeknek, illetve a cégbíróságoknak mit kell tenniük. Gál Judit, a Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke elmondta, 4 évvel ezelőtt jelentős gondokat okoztak a változások. A problémát akkor egy igazságügyi rendelet oldotta meg, amely szerint az érintett cégek maguk kellett, hogy kérjék a módosítást. Az igazságügyi és rendészeti tárca jelenleg még csupán a szakmai kérdéseket egyezteti a KSH-val.

Egyébiránt a TEÁOR-szám változtatása a cégbíróságon nem jár külön illetékkezelési, illetve közzétételi költséggel.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?