2 °C Budapest

Egy év haladékot kaptak a cégek, aztán viszont...

Pénzcentrum
2007. június 21. 11:00

Egy év haladékot kaptak a cégek társasági szerződéseik megújítására. A korábban adott határidő betarthatatlannak bizonyult. Ám a cégek életét könnyítő módosításra újabb nehezítés jött: nem tudni, mi lesz a cégtevékenységet jelző számok január elsején esedékes változásának a hatása - írja a Népszabadság.

Az eredeti szabály szerint a gazdasági társaságoknak - kft.-knek, kkt.-knak, bt.-knek, illetve részvénytársaságoknak - szeptember elsejéig kellett volna benyújtaniuk az új Gt.-nek megfelelően átírt társasági szerződéseiket. A határidő mulasztása - a törvény szerint - azzal járt volna, hogy hivatalból megkezdik a cég törlését.

Most 2008. július elsejéig kaptak haladékot a cégek - és már az azonnali megszüntetés szankciója sem fenyegeti őket, ha ezt elmulasztják. A legújabb előírás szerint automatikusan az új társasági törvény hatálya alá kerülnek ekkor - így a módosítás kötelező ereje is csökkent.

Az új Gt. által megkívánt módosítások mértéke a legtöbb esetben minimális és elenyésző. Azonban az új törvény több tucat pontban változott. Például: a társasági szerződésben a természetes személy tulajdonos (tag) anyja nevét is fel kell tüntetni, a nem természetes személyek (például vállalkozások) esetében pedig azok cégjegyzék- vagy nyilvántartási számát

Az újabb módosítás után a korábbi, értelmetlennek tűnő változásokkal sem kell azonban törődni. A közkereseti és betéti társaságoknak kizárólag azért már nem kell például drága ügyvédi díjért társasági szerződést módosítaniuk, hogy a "taggyűlést" "tagok gyűlésére" módosítsák, vagy hogy a hivatkozásokban a régi Gt. helyett az új törvény pontos titulusát írják be.

De mindezzel semmit sem úsztak meg biztosan a cégek. Januárban ugyanis jön a TEÁOR-kódok módosítása - ezen a KSH által meghatározott rendszerbe sorolják be a tevékenységüket, és ez jelenti a számlázás alapját is. Azt azonban még nem tudni biztosan, hogy kell-e azon társaságoknak - ismét - módosítani a társasági szerződéseken (ügyvédi költséggel és esetleg illetékkel), akiknél ez a szám változik.

A Központi Statisztikai Hivatalnál elmondása alapján a kétféle TEÁOR kódrendszer eltérései miatt a hazai cégek mindössze felénél lehet a régi tevékenységi köröket automatikusan megfeleltetni az új megjelöléseknek.

A társasági szerződések megújíttatása átlagosan 40-80 ezer forintos költséget ró a vállalkozásokra. Ebből a jogi személyiséggel nem rendelkező betéti társaságoknál 15, míg a jogi személyiséggel rendelkező társaságoknál - mint a kft. - 23 ezer forint az illeték, amelyet a bírósági eljárásért kell fizetni. A cégpapírok megújításához kapcsolódó ügyvédi-közjegyzői tiszteletdíjak meglehetősen tág határok között mozognak, annál is inkább, mivel az ügyfelek jó része a megújíttatást használja fel egyéb, a cég körüli jogi ügyek renoválására. Bár ez esetben százezer forintos szolgáltatási díjról is hallottunk, az általunk megkeresett jogászok úgy becsülték: kizárólag a társasági szerződés megújítását nagyjából 20-50 ezer forintos tiszteletdíjért vállalják el.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?