4 °C Budapest

Egy év haladékot kaptak a cégek, aztán viszont...

Pénzcentrum
2007. június 21. 11:00

Egy év haladékot kaptak a cégek társasági szerződéseik megújítására. A korábban adott határidő betarthatatlannak bizonyult. Ám a cégek életét könnyítő módosításra újabb nehezítés jött: nem tudni, mi lesz a cégtevékenységet jelző számok január elsején esedékes változásának a hatása - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eredeti szabály szerint a gazdasági társaságoknak - kft.-knek, kkt.-knak, bt.-knek, illetve részvénytársaságoknak - szeptember elsejéig kellett volna benyújtaniuk az új Gt.-nek megfelelően átírt társasági szerződéseiket. A határidő mulasztása - a törvény szerint - azzal járt volna, hogy hivatalból megkezdik a cég törlését.

Most 2008. július elsejéig kaptak haladékot a cégek - és már az azonnali megszüntetés szankciója sem fenyegeti őket, ha ezt elmulasztják. A legújabb előírás szerint automatikusan az új társasági törvény hatálya alá kerülnek ekkor - így a módosítás kötelező ereje is csökkent.

Az új Gt. által megkívánt módosítások mértéke a legtöbb esetben minimális és elenyésző. Azonban az új törvény több tucat pontban változott. Például: a társasági szerződésben a természetes személy tulajdonos (tag) anyja nevét is fel kell tüntetni, a nem természetes személyek (például vállalkozások) esetében pedig azok cégjegyzék- vagy nyilvántartási számát

Az újabb módosítás után a korábbi, értelmetlennek tűnő változásokkal sem kell azonban törődni. A közkereseti és betéti társaságoknak kizárólag azért már nem kell például drága ügyvédi díjért társasági szerződést módosítaniuk, hogy a "taggyűlést" "tagok gyűlésére" módosítsák, vagy hogy a hivatkozásokban a régi Gt. helyett az új törvény pontos titulusát írják be.

De mindezzel semmit sem úsztak meg biztosan a cégek. Januárban ugyanis jön a TEÁOR-kódok módosítása - ezen a KSH által meghatározott rendszerbe sorolják be a tevékenységüket, és ez jelenti a számlázás alapját is. Azt azonban még nem tudni biztosan, hogy kell-e azon társaságoknak - ismét - módosítani a társasági szerződéseken (ügyvédi költséggel és esetleg illetékkel), akiknél ez a szám változik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Központi Statisztikai Hivatalnál elmondása alapján a kétféle TEÁOR kódrendszer eltérései miatt a hazai cégek mindössze felénél lehet a régi tevékenységi köröket automatikusan megfeleltetni az új megjelöléseknek.

A társasági szerződések megújíttatása átlagosan 40-80 ezer forintos költséget ró a vállalkozásokra. Ebből a jogi személyiséggel nem rendelkező betéti társaságoknál 15, míg a jogi személyiséggel rendelkező társaságoknál - mint a kft. - 23 ezer forint az illeték, amelyet a bírósági eljárásért kell fizetni. A cégpapírok megújításához kapcsolódó ügyvédi-közjegyzői tiszteletdíjak meglehetősen tág határok között mozognak, annál is inkább, mivel az ügyfelek jó része a megújíttatást használja fel egyéb, a cég körüli jogi ügyek renoválására. Bár ez esetben százezer forintos szolgáltatási díjról is hallottunk, az általunk megkeresett jogászok úgy becsülték: kizárólag a társasági szerződés megújítását nagyjából 20-50 ezer forintos tiszteletdíjért vállalják el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?