Egy év haladékot kaptak a cégek, aztán viszont...

Pénzcentrum
2007. június 21. 11:00

Egy év haladékot kaptak a cégek társasági szerződéseik megújítására. A korábban adott határidő betarthatatlannak bizonyult. Ám a cégek életét könnyítő módosításra újabb nehezítés jött: nem tudni, mi lesz a cégtevékenységet jelző számok január elsején esedékes változásának a hatása - írja a Népszabadság.

Az eredeti szabály szerint a gazdasági társaságoknak - kft.-knek, kkt.-knak, bt.-knek, illetve részvénytársaságoknak - szeptember elsejéig kellett volna benyújtaniuk az új Gt.-nek megfelelően átírt társasági szerződéseiket. A határidő mulasztása - a törvény szerint - azzal járt volna, hogy hivatalból megkezdik a cég törlését.

Most 2008. július elsejéig kaptak haladékot a cégek - és már az azonnali megszüntetés szankciója sem fenyegeti őket, ha ezt elmulasztják. A legújabb előírás szerint automatikusan az új társasági törvény hatálya alá kerülnek ekkor - így a módosítás kötelező ereje is csökkent.

Az új Gt. által megkívánt módosítások mértéke a legtöbb esetben minimális és elenyésző. Azonban az új törvény több tucat pontban változott. Például: a társasági szerződésben a természetes személy tulajdonos (tag) anyja nevét is fel kell tüntetni, a nem természetes személyek (például vállalkozások) esetében pedig azok cégjegyzék- vagy nyilvántartási számát

Az újabb módosítás után a korábbi, értelmetlennek tűnő változásokkal sem kell azonban törődni. A közkereseti és betéti társaságoknak kizárólag azért már nem kell például drága ügyvédi díjért társasági szerződést módosítaniuk, hogy a "taggyűlést" "tagok gyűlésére" módosítsák, vagy hogy a hivatkozásokban a régi Gt. helyett az új törvény pontos titulusát írják be.

De mindezzel semmit sem úsztak meg biztosan a cégek. Januárban ugyanis jön a TEÁOR-kódok módosítása - ezen a KSH által meghatározott rendszerbe sorolják be a tevékenységüket, és ez jelenti a számlázás alapját is. Azt azonban még nem tudni biztosan, hogy kell-e azon társaságoknak - ismét - módosítani a társasági szerződéseken (ügyvédi költséggel és esetleg illetékkel), akiknél ez a szám változik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Központi Statisztikai Hivatalnál elmondása alapján a kétféle TEÁOR kódrendszer eltérései miatt a hazai cégek mindössze felénél lehet a régi tevékenységi köröket automatikusan megfeleltetni az új megjelöléseknek.

A társasági szerződések megújíttatása átlagosan 40-80 ezer forintos költséget ró a vállalkozásokra. Ebből a jogi személyiséggel nem rendelkező betéti társaságoknál 15, míg a jogi személyiséggel rendelkező társaságoknál - mint a kft. - 23 ezer forint az illeték, amelyet a bírósági eljárásért kell fizetni. A cégpapírok megújításához kapcsolódó ügyvédi-közjegyzői tiszteletdíjak meglehetősen tág határok között mozognak, annál is inkább, mivel az ügyfelek jó része a megújíttatást használja fel egyéb, a cég körüli jogi ügyek renoválására. Bár ez esetben százezer forintos szolgáltatási díjról is hallottunk, az általunk megkeresett jogászok úgy becsülték: kizárólag a társasági szerződés megújítását nagyjából 20-50 ezer forintos tiszteletdíjért vállalják el.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem