20 új pályázat - várják a véleményeket

Pénzcentrum
2007. június 15. 10:36

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon társadalmi egyeztetésre bocsát 20, júliusban induló pályázati konstrukciót. Az uniós források felhasználását koordináló ügynökség elsősorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet. Az Ügynökség a pályázatok összefoglalóit honlapján is közzé teszi minden érdeklődő számára. Az ott megadott címen bárki javaslattal élhet, vagy véleményt mondhat. A július közepén meghirdetésre kerülő pályázatok a gazdaságfejlesztést és a területi kiegyenlítődést hivatottak szolgálni.

Mindkét célnak eleget kíván tenni az a tervezett kiírás, melynek keretében költségeik 30%-a erejéig, összesen 3,3 milliárd forint támogatásban részesülhetnek a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások komplex technológiai beruházásai. Feltétel, hogy a támogatott beruházás teremtsen munkalehetőséget a térségben, és járuljon hozzá annak felzárkózásához. Ugyanilyen fontos prioritás a nemzetközi gazdaság vérkeringésébe történő bekapcsolódás, ezért az unió átlagos fejlettségét el nem érő ún. konvergencia régiókban 2,2 milliárd forintra pályázhatnak nemzetközi szolgáltató központok létrehozására, illetve fejlesztésére. A keretösszeg 5-8 regionális szolgáltató központ forrásigényét elégítheti ki szintén 30%-os támogatási mérték mellett.

A gazdaságfejlesztési program júliusi pályázati kiírásai 1,6 milliárd forinttal támogatják a vállalati folyamatmenedzsment hatékonyságának növelését szolgáló informatikai fejlesztéseket, míg e-kereskedelemre és egyéb e-szolgáltatások bevezetésére 1,3 milliárd forint uniós forrást igényelhetnek gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók, gazdasági kamarák és egyéb vállalkozási érdekképviseletek. Mindkét pályázat esetében 3-20 millió Ft támogatás igényelhető, és a költségek legfeljebb 50 %-a lesz támogatható. A hazai KKV-szektor csak nehezen tud megfelelni az unió és a nemzetközi standardok minőségi követelményeinek, ezért 1 milliárd forintos keret nyílik meg azért, hogy támogassa a minőség-, környezet és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetését.

Az ismertetett öt konstrukció ún. tükörpályázat formájában kerül meghirdetésre Magyarország legfejlettebb régiójában, Közép-Magyarországon is, mintegy 5 milliárdos vissza nem térítendő forrást biztosítva a vállalkozóknak a 2007/2008-as két éves periódusra.

Országszerte folytatódik a kerékpárút- hálózat fejlesztési program. A júliusi pályázati körben az észak-alföldi, a nyugat-dunántúli, a közép-magyarországi és a közép-dunántúli régiókból pályázhatnak erre a célra. A konstrukciók az adott régió kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának kialakítására és bővítésére irányulnak, új és meglévő elemek hálózatba szervezésével. Ezen kívül lehetővé teszik a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó létesítmények kiépítését is, például biztonságos fedett tárolók, kölcsönzők és szervizek létesítését. A fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítása és az önkormányzati felelősségi körbe tartozó közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása érdekében újabb akadálymentesítési beruházásokra nyílik lehetőség, ezúttal a Dél-Alföldön, Közép-Magyarországon és a dél-dunántúli régióban.

A budapesti agglomerációhoz tartozó települések, valamint a főváros külső városrészei sok esetben nem rendelkeznek megfelelő kapacitású és minőségű úthálózattal. Ezért indokolt a települési belterületi földutak állandó burkolattal ellátása és a kiegészítő infrastruktúra kiépítése. A közúthálózat fejlesztése, az átmenő forgalom enyhítése, a levegő- és zajszennyezés csökkenése hozzájárul az érintett települések lakói életminőségének javulásához is. Az érintett közép-magyarországi régió önkormányzatai a problémákhoz mérten jelentős beruházásokra kapnak lehetőséget a regionális operatív program keretéből. Észak-Alföld más természetű problémákkal küzd, a településrészek közötti közúti közlekedési kapcsolatok hiányával. A közszolgáltatások könnyebb és gyorsabb eléréséhez szükséges a települések közötti hiányzó közúti szakaszok kiépítése. Ennek megvalósításához nyújthat segítséget az

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16