Egy ügyvéd, egy óra és 100 ezer forint - ennyi elég a sikerhez

Pénzcentrum
2007. március 20. 08:30

Szeptembertől két nap, jövő júliustól pedig egy óra alatt bejegyeztethetők lesznek a cégek. Egy kft. minimális jegyzett tőkéje alapesetben 500 ezer, a zártkörű részvénytársaságoké pedig ötmillió forintra csökkenhet - írja a Népszabadság.

Jelentős változás, hogy a cégbejegyzési illeték egységesen 15 ezer forintra csökken: jelenleg kft. és zrt. alapításakor 100 ezer, bt. és a kkt. esetén pedig 50 ezer forintot kell fizetni. A közzétételi illetéket pedig eltörölnék.

Ezzel egyidejűleg változik a gazdasági társaságokról szóló törvény legalacsonyabb jegyzett tőkéről szóló passzusa is. A korábbi tervektől eltérően a kft.-knek nem lesz 1000 forintos törzstőke-minimuma, a mostani hárommilliós előírás 500 ezer forintra mérséklődik. Ha azonban egyszemélyes kft. alakul, és a jegyzett tőkéjét készpénzben helyezik el, elég lesz rá 100 ezer forint is. A részvénytársaságoknál eddig előírt 20 milliós alsó határ nyilvános cégeknél megmarad, a zártkörűek esetében azonban ötmillió forintra csökken.

Nem lesz kötelező az aláírás közjegyzői hitelesítése: elegendő lesz annak ügyvédi ellenjegyzése. Így a cégalapítással kapcsolatos összes adminisztratív teendőt el tudja majd végezni az ügyvéd is.

Az "egyablakos" ügyintézés gyakorlati megvalósítása érdekében a jelentkező ráér a bejegyzést követő 8 napon belül bankszámlát nyitni, a jogi képviselő a tervezett nevet előzetesen "lefoglalhatja" a cégbíróságon, és igazolhatja a pénzbeli betét befizetését.

A cégadat-változás bejegyzési illetékei nőnének: a jelenlegi 5-8 ezer forintról az "egységesítés" jegyében szintén 15 ezer forintra.

Két új szabály csak 2008. július elsejétől lépne hatályba. Megszűnne a papíralapú ügyintézés, és kötelező lenne az elektronikus cégeljárást alkalmazni a jogi képviselőn keresztül. Így viszont egyszerűsített cégeljárásban a bejegyzés időtartama egy órára csökkenne. A nem egyszerűsített cégeljárásnál azonban maradnak a mostani díjak, illetve a cégbírósági ellenjegyzésre kiszabott 15 napos határidő.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16