Egy ügyvéd, egy óra és 100 ezer forint - ennyi elég a sikerhez

Pénzcentrum
2007. március 20. 08:30

Szeptembertől két nap, jövő júliustól pedig egy óra alatt bejegyeztethetők lesznek a cégek. Egy kft. minimális jegyzett tőkéje alapesetben 500 ezer, a zártkörű részvénytársaságoké pedig ötmillió forintra csökkenhet - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelentős változás, hogy a cégbejegyzési illeték egységesen 15 ezer forintra csökken: jelenleg kft. és zrt. alapításakor 100 ezer, bt. és a kkt. esetén pedig 50 ezer forintot kell fizetni. A közzétételi illetéket pedig eltörölnék.

Ezzel egyidejűleg változik a gazdasági társaságokról szóló törvény legalacsonyabb jegyzett tőkéről szóló passzusa is. A korábbi tervektől eltérően a kft.-knek nem lesz 1000 forintos törzstőke-minimuma, a mostani hárommilliós előírás 500 ezer forintra mérséklődik. Ha azonban egyszemélyes kft. alakul, és a jegyzett tőkéjét készpénzben helyezik el, elég lesz rá 100 ezer forint is. A részvénytársaságoknál eddig előírt 20 milliós alsó határ nyilvános cégeknél megmarad, a zártkörűek esetében azonban ötmillió forintra csökken.

Nem lesz kötelező az aláírás közjegyzői hitelesítése: elegendő lesz annak ügyvédi ellenjegyzése. Így a cégalapítással kapcsolatos összes adminisztratív teendőt el tudja majd végezni az ügyvéd is.

Az "egyablakos" ügyintézés gyakorlati megvalósítása érdekében a jelentkező ráér a bejegyzést követő 8 napon belül bankszámlát nyitni, a jogi képviselő a tervezett nevet előzetesen "lefoglalhatja" a cégbíróságon, és igazolhatja a pénzbeli betét befizetését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cégadat-változás bejegyzési illetékei nőnének: a jelenlegi 5-8 ezer forintról az "egységesítés" jegyében szintén 15 ezer forintra.

Két új szabály csak 2008. július elsejétől lépne hatályba. Megszűnne a papíralapú ügyintézés, és kötelező lenne az elektronikus cégeljárást alkalmazni a jogi képviselőn keresztül. Így viszont egyszerűsített cégeljárásban a bejegyzés időtartama egy órára csökkenne. A nem egyszerűsített cégeljárásnál azonban maradnak a mostani díjak, illetve a cégbírósági ellenjegyzésre kiszabott 15 napos határidő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?