17 °C Budapest

Lassan megszólal a bankkártya! - Merre tart a piac?

Pénzcentrum
2006. december 7. 12:00

Csak a társmárkás... Az elmúlt hetek során meglehetősen gyakran számoltunk be új bankkártyák piacra dobásáról, melyek között voltak a már megszokott társmárkás hitelkártya konstrukciók, egyedi fényképpel díszíthető plasztikok és egy meglehetősen egyedi kártya a Raiffeisentől. A kavalkádban történő eligazodást segítendő igyekszünk egy kis körképet készíteni arról, merre is tart a hazai kártyapiac, egyáltalán mit érdemes tudni az egyes kártyafajtákról és mire számíthatunk a közeljövőben.

A legtöbb bank igazán dinamikus növekedést elsősorban a hitelkártya szegmensben vár, ezek közül is van aki kifejezetten a vállalati hitelkártyák számának felfutását prognosztizálja. A szakértők azonban szinte egyöntetűen azt vallják, hogy mára a magyar kártyapiac is elért a fejlettségnek azon stádiumába, amikor már nem esünk hanyatt attól, hogy egy kártya hitel és nem betéti, így a plasztiknak valamilyen pótlólagos előnyt is kell nyújtania, hogy kitűnjön a tömegből. Ezen egyediség egyik forrása lehet a társmárkázás, illetve az ebből eredő kedvezmények, de ne szaladjunk ennyire előre!

Az idei év közepén a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint összesen 7.7 millió darab bankkártya volt forgalomban, mely az előző év azonos időszakához képest 10%-os növekedésnek felel meg. A termékek 82%-a betéti kártya, ezek részaránya azonban egyetlen év alatt 5%-kal csökkent, mely egyúttal a hitelkártyák előretörését is jelenti. Mint láthatjuk, a statisztikák teljes mértékben alátámasztják a bankok várakozásait és igen jól magyarázzák a tapasztalható termékpolitikát is. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az MNB jelentése szerint egyre több intézmény kapcsolódik be a co-branded (társmárkás) termékek kibocsátásába, melyek száma félévkor már meghaladta az 1 millió darabot, részarányuk pedig elérte a 13.5%-ot, azt hihetnénk, máris összeállt a kép...

Az érdekesség kedvéért ezen a ponton meg kell említeni, hogy a fejlettebb országokban is divat emocionális oldalról megfogni a fogyasztókat, így a társmárkázással járó előnyök helyett sokak számára kecsegtető lehet az egyedi fényképpel történő díszítés (pl.: a K&H Énkártyája és a Raiffeisen Okoskártyája), de Nyugat-Európában a MasterCardnak léteznek illatos, különleges tapintású és foszforeszkálós plasztikjai is, a lehetőségek tehát ebben az irányban is korlátlannak tűnnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

A biztonság kedvéért...

Európa vezető kártyatársaságának elöljárói több fórumon hangoztatták már, hogy napjainkban igazi sikert csak a társmárkás konstrukcióktól remélhetnek a bankok, ebben a szegmensben is megkülönböztethetünk azonban különböző irányvonalakat. Akadnak klasszikus pontgyűjtéshez kötött kártyák, amilyen az MKB-Lufthansa nemrég bemutatott közös plasztikja, emellett viszont van olyan bank, mely - szintén külföldi mintára - egy-egy célcsoportot igyekszik úgy megfogni, hogy a számukra releváns cégek közül többel is partneri megállapodást köt egy kártyához kapcsolódóan. (Ez utóbbi kategóriába tartozik a Budapest Bank női hitelkártyája, csakúgy mint a Bajnokok Ligájás plasztik.)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 15:31
Mindössze egy héttel azután, hogy a Paramount bejelentette a Skyshowtime hirdetéssel támogatott csom...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem