8 °C Budapest

Kevesebbe kerülhet a kft. alapítása

Pénzcentrum
2006. november 17. 10:30

Az újonnan csatlakozott uniós tagállamokban szinte mindenhol alacsonyabb a cégalapításhoz szükséges tőkeminimum, mint nálunk. Ugyan az 1 000 forintos kft. nem valósult meg, de a jelenleginél kevesebbe kerülhet az alapítása - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az igazságügyi kormányzat tervei szerint a cégalapításhoz jelenleg szükséges 3 millió forint 2 - 1,5 millió forintra csökkenne. A csökkentésre azért van szükség, mert az új tagállamokban majd mindenütt alacsonyabb a minimum, így például a balti országokban 7 - 800 ezer forint, Szlovákiában, Csehországban és Szlovéniában sem magasabb 2 - 2,5 millió forintnál.

A nyáron készült javaslat lehetővé tette volna az ezer forintos kft.-t, amely változtatást indokolt volna a cégalapítókért folyó verseny, a társaságalapítás költségei, adminisztrációs terhek és piacra lépés megkönnyítésének igénye is. Azonban a kezdeményezés a jogi szféra ellenállásán megbukott. A szakemberek szerint a tőkeminimum ilyen nagy mértékű leszállításának következtében sok ponton kellett volna módosítani az éppen csak hatályba lépett törvényt. Mások szerint üzletileg kockázatos, megalapozatlan célú vállalkozások jöttek volna létre, illetve a betéti társaságok folyamatosan alakultak volna kft.-vé, így nem érvényesültek volna kellőképpen a felelősségi szabályok.

Ha a tőkeminimumot nem drasztikus, tehát 1 - 1,5 millió forinttal szállítják csak le, az nem járna a társasági törvény nagy mértékű módosításával, nem indukálna tömeges, és felelőtlen cégalapításokat, sem tömeges átalakulást, ugyanakkor jobban ösztönözne Kft. alapítására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?